Η Ινδία ερημώνει, η Ευρώπη ξεραίνεται – Οι ηγέτες καθυστερούν

Η Ινδία ερημώνει, η Ευρώπη ξεραίνεται – Οι ηγέτες καθυστερούν

του Γιώργου Παυλόπουλου

Τρόμος επικρατεί σε μεγάλα τμήματα της Ινδίας, της δεύτερης πολυπληθέστερης χώρας στον πλανήτη, με 1,3 δισ. κατοίκους. Αιτία είναι η πρωτοφανής ξηρασία και οι ασύλληπτα υψηλές θερμοκρασίες – ένας συνδυασμός που κάνει κάποιες περιοχές να μοιάζουν με... Σαχάρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Δευτέρα, το Νέο Δελχί κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ για τον Ιούνιο με 48 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην πόλη Τσούρου το θερμόμετρο έφτασε τους 50,8 βαθμούς! Τα ρέματα και τα πηγάδια έχουν κυριολεκτικά στερέψει, κάνοντας ορισμένους να θεωρούν ότι η ξηρασία – που έχει ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο, είναι χειρότερη από τον λιμό του 1972, που είχε πλήξει άμεσα 25 εκατομμύρια ανθρώπους.

Μάλιστα, πιο νότια και κοντά στην εμπορική πρωτεύουσα της Ινδίας, το Μουμπάι (παλιότερα γνωστή και ως Βομβάη), τα χωριά εκκενώνονται το ένα μετά το άλλο, καθώς η έλλειψη νερού πνίγει τη ζωή. Σε ορισμένες περιοχές, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας The Guardian, το 90% του πληθυσμού έχει εγκαταλείψει τα σπίτια του – επιβεβαιώνοντας, έτσι, όλους εκείνους οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει ότι τα μεγαλύτερα προσφυγικά κύματα του μέλλοντος θα έχουν ως αιτία την κλιματική αλλαγή.

Την ίδια στιγμή, σε μια σειρά χώρες της κεντρικής Ευρώπης, κάτοικοι και επιστήμονες τρίβουν τα μάτια τους για την ταχύτητα και την έκταση της καταστροφής σε πυκνά και υπεραιωνόβια δάση, που αποτελούν το σήμα κατατεθέν της περιοχής. Η Τσεχία είναι αυτή που φαίνεται πως έχει πληγεί περισσότερο, δεν πάνε πίσω όμως η Αυστρία (ειδικότερα στο βόρειο τμήμα της), η Βαυαρία και η Σλοβακία.

Όπως σημειώνει σχετικό ρεπορτάζ του Reuters, αιτία και σε αυτή την περίπτωση είναι η ξηρασία (ή η ιδιαιτέρως αραιή βροχόπτωση) και οι υψηλές θερμοκρασίες. Εξαιτίας τους, αδυνατίζει η φυσική άμυνα των δέντρων, με αποτέλεσμα να εισέρχονται και να πολλαπλασιάζονται στους φλοιούς τους διάφορα έντομα και βακτήρια που στη συνέχεια τους κατατρώγουν και, τελικά, καταφέρνουν να θανατώσουν τον κορμό.

Δραματικό SOS

Έτσι, όσον αφορά στην Τσεχία, πέρυσι ένα είδος σκαθαριών κατάφερε να προσβάλλει και να εξολοθρεύσει έκταση με έλατα που ισοδυναμεί με 100.000 γήπεδα ποδοσφαίρου, ενώ για φέτος οι προβλέψεις είναι ακόμη χειρότερες, καθώς το ύψος της βροχής ήταν μικρό και αυτόν τον χειμώνα. «Το 80% των ελατοδασών της Τσεχίας αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης», προειδοποιούν οι ειδικοί, που εκπέμπουν SOS.

«Υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος (...) η κατάσταση στη Βαυαρία να καταστεί μη διαχειρίσιμη εφόσον η ξηρασία επιμείνει», είπε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Τροφίμων και Γεωργίας του γερμανικού κρατιδίου.

Τα «καμπανάκια» ηχούν από παντού – από την Καλιφόρνια ως την Πορτογαλία, που βλέπουν τα δάση τους να αφανίζονται – με την ίδια βασική αιτία σε όλες τις περιπτώσεις – την ξηρασία και την υπερθέρμανση του πλανήτη. Την ίδια στιγμή, ο Αμαζόνιος αποψιλώνεται, οι πάγοι στην Αρκτική λιώνουν, η στάθμη των θαλασσών ανεβαίνει επικίνδυνα. Οι ηγέτες του πλανήτη, όμως, δεν έχουν συμφωνήσει ακόμη σε ένα δεσμευτικό και γενναίο πρόγραμμα δράσεων που θα εμποδίσει ή, έστω, θα καθυστερήσει, την μετατροπή του ανθρώπου σε... είδος θερμοκηπίου.

Δεν πειράζει, υπάρχει ακόμη καιρός. Ας νοιαστούν τα παιδιά μας.

AP Photo/ Rajanish Kakade, File