Η CIA διαψεύδει τις φήμες για «κακή υγεία» του Πούτιν - «Φαίνεται πολύ υγιής»

Η CIA διαψεύδει τις φήμες για «κακή υγεία» του Πούτιν - «Φαίνεται πολύ υγιής»

Δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ασταθής ή σε κακή υγεία, δήλωσε ο διευθυντής της CIA, την ώρα που αυξάνονται οι ανεπιβεβαίωτες εικασίες σε μέσα ενημέρωσης ότι ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος κλείνει φέτος τα 70, μπορεί να πάσχει από κάποια ασθένεια, πιθανώς καρκίνο. Ο Γουίλιαμ Μπερνς ανέφερε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να το υποδηλώνουν. Αστειευόμενος μάλιστα πρόσθεσε ότι ο Πούτιν φαίνεται «πολύ υγιής».

Τα σχόλια ήρθαν την ώρα που οι ΗΠΑ ανακοίνωναν ότι θα παράσχουν στην Ουκρανία περισσότερα όπλα μεγάλης εμβέλειας. Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η στρατιωτική εστίαση της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν αφορά πλέον «μόνο» στην ανατολή και άφησε να εννοηθεί ότι η στρατηγική της Μόσχας άλλαξε, καθώς η Δύση προμήθευσε το Κίεβο με τέτοια όπλα.

«Πιστεύει πολύ στον έλεγχο»

«Υπάρχουν πολλές φήμες για την υγεία του προέδρου Πούτιν. Με βάση όσα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, μπορούμε να πούμε ότι είναι εντελώς υγιής», δήλωσε ο Μπερνς στο Φόρουμ Ασφαλείας του Άσπεν, στο Κολοράντο.

Ο Μπερνς, ο οποίος έχει υπηρετήσει ως πρεσβευτής στη Μόσχα, τόνισε ότι παρακολουθούσε και συναλλάσσονταν με τον Ρώσο ηγέτη για πάνω από δύο δεκαετίες. «Ο Βλ. Πούτιν πιστεύει πολύ στον έλεγχο, τον εκφοβισμό και την εξισορρόπηση και αυτά τα χαρακτηριστικά του έχουν σκληρύνει την τελευταία δεκαετία, καθώς ο κύκλος των συμβούλων του έχει συρρικνωθεί», επισήμανε ο επικεφαλής της CIA.

«Είναι πεπεισμένος ότι το πεπρωμένο του είναι να αποκαταστήσει τη Ρωσία ως μεγάλη δύναμη. Θεωρεί ότι το κλειδί για να γίνει αυτό πραγματικότητα είναι να αναδημιουργηθεί μια σφαίρα επιρροής στη γειτονιά της Ρωσίας, κάτι που δεν μπορεί να πετύχει, χωρίς να αποκτήσει προηγουμένως τον έλεγχο της Ουκρανίας», εξήγησε ο ίδιος.

Ο Μπερνς ταξίδεψε στη Μόσχα τον Νοέμβριο για να προειδοποιήσει της Ρωσία ως προς τις σοβαρές συνέπειες μιας εισβολής στην Ουκρανία μετά από πληροφορίες που είχαν συλλέξει οι ΗΠΑ σχετικά με τα σχέδια του Πούτιν. Ωστόσο, ο διευθυντής της CIA ανέφερε ότι έφυγε πιο προβληματισμένος από όσο ήταν όταν έφτασε.

Τα σχέδια του Ρώσου προέδρου βασίστηκαν σε «βαθιά εσφαλμένες υποθέσεις και ψευδαισθήσεις, ειδικά όσον αφορά στην Ουκρανία και τη διάθεση των πολιτών για αντίσταση», είπε ο Μπερνς.

«Ο Πούτιν πιστεύει πραγματικά τη ρητορική του. Τον έχω ακούσει να λέει ιδιωτικά όλα αυτά τα χρόνια ότι η Ουκρανία δεν είναι πραγματική χώρα. Λοιπόν, οι πραγματικές χώρες αντεπιτίθενται. Και αυτό κάνουν οι Ουκρανοί», διαμήνυσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ρωσικές απώλειες: 15.000 νεκροί και 45.000 τραυματίες

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι οι ρωσικές απώλειες στην Ουκρανία μέχρι στιγμής έχουν φτάσει σε 15.000 νεκρούς και 45.000 τραυματίες, τόνισε ο Μπερνς.

Εκτίμησε δε ότι οι απώλειες της Ουκρανίας είναι λίγο λιγότερες και πρόσθεσε ότι η τρέχουσα συγκέντρωση δυνάμεων της Ρωσίας στο Ντονμπάς υποδηλώνει ότι ο στρατός της έχει ήδη πάρει σκληρά μαθήματα.

Διεύρυνση στρατιωτικών στόχων

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ισχυριζόμενη ότι οι ρωσόφωνοι στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς είχαν υποστεί γενοκτονία και έπρεπε να απελευθερωθούν.

Πέντε μήνες μετά, η Μόσχα έχει καταλάβει τμήματα της ανατολικής και νότιας χώρας, αλλά απέτυχε στον αρχικό της στόχο να καταλάβει το Κίεβο και έκτοτε ισχυριζόταν ότι ο κύριος στόχος της ήταν η απελευθέρωση του Ντονμπάς. Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι προετοιμάζεται να προσαρτήσει τμήματα της Ουκρανίας.

Ωστόσο, την Τετάρτη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών υπονόησε ότι η προμήθεια όπλων μεγάλου βεληνεκούς από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει σε διεύρυνση της στρατιωτικής εστίασης της Μόσχας στην Ουκρανία.

Παρά τις προειδοποιήσεις του Σ. Λαβρόφ, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι θα παράσχουν στην Ουκρανία περισσότερα όπλα μεγάλου βεληνεκούς.

Η Ουκρανία θα λάβει άλλα τέσσερα προηγμένα συστήματα πυραύλων Himars για να συγκρατήσει την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 16, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, σύμφωνα με το BBC.

Εν τω μεταξύ, η Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας Ολένα Ζελέσνκα απευθύνθηκε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, ζητώντας περισσότερα συστήματα αεράμυνας για να «μας βοηθήσουν να σταματήσουμε τον τρόμο εναντίον των Ουκρανών». Πρόσθεσε ότι τα όπλα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διασφάλιση μιας «κοινής μεγάλης νίκης».