Η βασίλισα Μαργαρίτα δικαιολογεί την αφαίρεση τίτλων από τα εγγόνια της
Shutterstock
Shutterstock
Δανία

Η βασίλισα Μαργαρίτα δικαιολογεί την αφαίρεση τίτλων από τα εγγόνια της

Με τη φράση «η μοναρχία πρέπει να συμβαδίζει με την εποχή της» δικαιολογεί η βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας την απόφασή της να αφαιρέσει τους πριγκιπικούς τίτλους από τα εγγόνια της. Μία απόφαση που προκάλεσε σάλο στη βασιλική οικογένεια της Δανίας, ενώ, όπως η ίδια τόνισε, ήταν δύσκολη: «Ως μητέρα και γιαγιά, υποτίμησα πόσο θα επηρεάζονταν ο δευτερότοκος γιος μου και η οικογένειά του. (Η απόφαση) είχε μεγάλες επιπτώσεις και λυπάμαι για αυτό», ανέφερε σε μια ανακοίνωσή της, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το παλάτι.

Κατά τη βασίλισα Μαργαρίτα, «είναι καθήκον και επιθυμία» της μου να φροντίζει «ώστε η μοναρχία να συμβαδίζει πάντα με την εποχή της. Αυτό σημαίνει κάποιες φορές ότι πρέπει να λαμβάνονται δύσκολες αποφάσεις και θα είναι πάντα δύσκολο να βρεθεί η σωστή στιγμή», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι, την περασμένη Τετάρτη η Μαργαρίτα ανακοίνωσε ότι τα τέσσερα παιδιά του πρίγκιπα Ιωακείμ, ο Νικολάι 23 ετών και ο Φέλιξ 20 ετών (από τον πρώτο του γάμου), ο 13χρονος Χένρικ και η Αθηνά, 10 ετών, δεν θα αποκαλούνται πλέον πρίγκιπες, από την 1η Ιανουαρίου. Θα κρατήσουν μόνο τον τίτλο του «κόμη του Μονπεζά», από το όνομα του γαλλικής καταγωγής παππού τους, του βασιλικού συζύγου Χένρικ ο οποίος έξι μήνες πριν από τον θάνατό του προκάλεσε σκάνδαλο δηλώνοντας ότι δεν θέλει να ταφεί μαζί με τη βασίλισσα.

Ο Χένρικ, που στο τέλος της ζωής του έπασχε από άνοια, είχε εκφράσει πολλές φορές τη δυσαρέσκειά του επειδή η Μαργαρίτα δεν του έδωσε τον τίτλο του βασιλιά.

Σύμφωνα με το παλάτι, η αφαίρεση των τίτλων από τα εγγόνια της βασίλισσας έγινε ώστε να τους δοθεί μεγαλύτερη ελευθερία για να χαράξουν τη ζωή τους όπως το επιθυμούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ