Η Βαρκελώνη ασχολείται με την ανεξαρτησία, όχι με τις εκλογές

Η Βαρκελώνη ασχολείται με την ανεξαρτησία, όχι με τις εκλογές

Της Μαρίας Μουρελάτου

Η Χριστίνα είναι μια Ελληνίδα η οποία εργάζεται σε πολυεθνική εταιρία στην Βαρκελώνη και ζει τον παλμό της πρωτεύουσας της Καταλονίας από κοντά. Ήταν δε σαφής όταν μας είπε ότι εκεί, η προεκλογική περίοδος ενόψει της κρίσιμης αναμέτρησης της Κυριακής δεν έχει το ίδιο χρώμα με άλλες περιοχές της Ισπανίας. Πολύ απλά γιατί στη Βαρκελώνη, το βασικό θέμα συζήτησης εξακολουθεί να είναι η ανεξαρτησία και οι πρόσφατες καταδίκες των ηγετών του αυτονομιστικού κινήματος, ενώ φαίνεται πως ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται τόσο πολύ για τα εκλογικά αποτελέσματα. Και δεν έχει και καμία ελπίδα γιατί, όπως σημειώνουν πολλοί, θεωρούν πως «όποιος και να βγει το ίδιο πράγμα είναι».

Το άλλο πολύ ενδιαφέρον στοιχείο στην Καταλονία είναι ότι ο κόσμος που θέλει την ανεξαρτησία προέρχεται από όλες τις παρατάξεις, οπότε υπάρχει μια «συσπείρωση» σε αυτό το θέμα. Είναι και αυτό που κάνει τον κάθε «τρίτο» που παρακολουθεί να μην μπορεί να πάρει θέση - «διότι πώς μπορώ να πάρω την ίδια θέση και με τον φασίστα και με τον κομμουνιστή και με τον δεξιό και με τον οποιονδήποτε που θέλουν ανεξαρτησία όλοι μαζί;».

Η Χριστίνα μας είπε ότι έχει ήδη δει κόσμο να πηγαίνει να ψηφίζει στο ταχυδρομείο, γιατί οι κάλπες έχουν ανοίξει πριν την Κυριακή. Απλά, στις προηγούμενες εκλογές έβλεπε κανείς πολύ περισσότερο κόσμο σε σύγκριση με αυτή τη φορά – κάτι που ενδέχεται να ενισχύει τη φήμη περί μεγάλης αποχής. Λέγεται, άλλωστε, ευρέως ότι ήταν πολύ «οργανωμένο» εδώ το πότε συνέβη αυτό με τη δίκη και τις καταδίκες – λίγο πριν τις εκλογές. Διότι ο κόσμος δεν μπορεί να σκεφτεί λογικά πλέον. Κυριαρχεί το συναίσθημα και φυσικά η πολιτική του κρίση δεν θα είναι καθαρή.

Οι φοιτητές στις πλατείες

Παράλληλα, αυτές τις τρεις βδομάδες έχουν περάσει και νόμοι που θεωρούνται «αντικοινωνικοί». Έτσι, πραγματοποιούνται ακόμα διαμαρτυρίες, είναι φοιτητές κυρίως αυτοί που κατασκηνώνουν στο πανεπιστήμιο μπροστά. Έχουν βάλει σκηνές κανονικά, είναι η πλατεία γεμάτη, θυμίζοντας πώς ήταν κάποτε οι «Αγανακτισμένοι». Τώρα έχουμε τους φοιτητές και τη νεολαία, βράζει το αίμα τους στη λογική «όλοι είμαστε ενωμένοι για ένα σκοπό». «Επειδή είναι παιδιά όμως δεν ξέρω αν καταλαβαίνουν ακριβώς τι σημαίνει η ανεξαρτησία στην πράξη», σημειώνει με νόημα η Χριστίνα.

Άλλωστε, το τι θα συμβεί μετά από την ανεξαρτησία δεν το ξέρει κανείς. Γιατί όλοι θέλουν να είναι μέρος της Ευρώπης, όμως δεν θα μπορεί η Kαταλονία να το πετύχει γιατί δεν θα την αφήσει η Ισπανία να γίνει, καθώς είναι ήδη στην Ε.Ε και πιθανώς θα θέσει βέτο. Πρόκειται για θεμελιώδη πράγματα που, με βάση τη λογική, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αυτό που θέλουν και διεκδικούν δεν μπορεί να γίνει.

Η Χριστίνα μας δίνει όμως και είδηση. Οι αρχές, μας λέει, συνέλαβαν τα μέλη μίας οργάνωσης, της CDR (Επιτροπές για την Υπεράσπιση της Δημοκρατίας) που σχεδίαζαν να καταλάβουν το κοινοβούλιο στην πόλη. Και έτσι, τώρα, έχουν μεταφερθεί στην Βαρκελώνη 12.000 αστυνομικοί ενόψει των εκλογών.

«Το θέμα είναι ότι ο κόσμος πλέον έχει κουραστεί πολύ. Έχουμε φίλους Καταλανούς που θέλουν να φύγουν. Είναι κατανοητά κάποια από τα επιχειρήματα αυτών που θέλουν ανεξαρτησία, όμως οι Καταλανοί που δουλεύουν εδώ, που έχουν εταιρείες εδώ, έχουν κουραστεί τόσο πολύ και ψάχνουν να φύγουν στο εξωτερικό. Κι αν φύγουν οι εταιρείες, η πόλη πώς θα επιβιώσει;», μας λέει επίσης η Χριστίνα. «Η πόλη έχει κάθε μέρα διαμαρτυρίες, κάθε μέρα ακούς ελικόπτερα. Ε, ο κόσμος με αυτόν τον τρόπο διαμαρτύρεται, όλη μέρα σε μια πλατεία, μετά πάνε να κλείσουν κάποιους δρόμους. Οι εκλογές δεν είναι το βασικό θέμα συζήτησης στην Καταλονία».

Γρίφος οι δημοσκοπήσεις

Είναι, πάντως, στην υπόλοιπη χώρα. Και, με βάση τουλάχιστον τις δημοσκοπήσεις, τα πράγματα είναι θολά και ενδεχομένως να μην ξεκαθαρίσουν ούτε το βράδυ της Κυριακής. Οι Σοσιαλιστές δεν φαίνεται να πετυχαίνουν τον στόχο τους να φτάσουν κοντά στην αυτοδυναμία, ενώ το απέναντι στρατόπεδο είναι επίσης αποδυναμωμένο. Οι μόνοι που φαίνεται πως θα έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν είναι η ηγεσία και οι οπαδοί του ακροδεξιού Vox, που διεκδικεί την τρίτη θέση...

AP Photo/Bernat Armangue