Η ανατίμηση του δολαρίου «τρομάζει» την παγκόσμια οικονομία

Η ανατίμηση του δολαρίου «τρομάζει» την παγκόσμια οικονομία

Η απότομη άνοδος του δολαρίου, αυξάνει την πιθανότητα, σύμφωνα με ειδικούς, για παγκόσμια ύφεση τον επόμενο χρόνο. Το δολάριο αυξήθηκε κατά 18% φέτος και τον περασμένο μήνα έφτασε σε υψηλό 20 ετών, σύμφωνα με τον δείκτη αναφοράς ICE US Dollar Index, ο οποίος μετρά το δολάριο έναντι βασικών νομισμάτων.
Οι λόγοι για την άνοδο του δολαρίου δεν είναι μυστήριο. Για την καταπολέμηση του αυξανόμενου πληθωρισμού στις ΗΠΑ, η Federal Reserve αύξησε το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο αναφοράς πέντε φορές φέτος και σηματοδοτεί ότι είναι πιθανές περισσότερες αυξήσεις. Αυτό οδήγησε σε υψηλότερα επιτόκια σε ένα ευρύ φάσμα κρατικών και εταιρικών ομολόγων των ΗΠΑ, προσελκύοντας επενδυτές και ανεβάζοντας το νόμισμα των ΗΠΑ.

Τα περισσότερα άλλα νομίσματα είναι πολύ πιο αδύναμα σε σύγκριση, ειδικά στις φτωχές χώρες. Η ινδική ρουπία έχει υποχωρήσει σχεδόν 10% φέτος έναντι του δολαρίου, η αιγυπτιακή λίρα 20%, η τουρκική λίρα κατά εκπληκτικό 28%.

Στην Ευρώπη, η οποία ήδη «έτρεχε» προς την ύφεση εν μέσω ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας, ένα ευρώ αξίζει λιγότερο από 1 δολάριο για πρώτη φορά σε 20 χρόνια και η βρετανική λίρα έχει υποχωρήσει 18% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Η λίρα πρόσφατα φλέρταρε με την ισοτιμία του δολαρίου αφού η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρους, ανακοίνωσε τεράστιες φορολογικές περικοπές που αναστάτωσαν τις χρηματοπιστωτικές αγορές και οδήγησαν στην αποπομπή του υπουργού Οικονομικών της.

Η άνοδος του δολαρίου προκαλεί «αναταράξεις» στο εξωτερικό με διάφορους τρόπους:

  • Κάνει τις εισαγωγές άλλων χωρών πιο ακριβές, προσθέτοντας στις υπάρχουσες πληθωριστικές πιέσεις.
  • Συμπιέζει εταιρείες, καταναλωτές και κυβερνήσεις που δανείστηκαν σε δολάρια. 
  • Αναγκάζει τις κεντρικές τράπεζες άλλων χωρών να αυξήσουν τα επιτόκια για να προσπαθήσουν να στηρίξουν τα νομίσματά τους και να εμποδίσουν τα χρήματα να φύγουν από τα σύνορά τους. Αλλά αυτά τα υψηλότερα ποσοστά αποδυναμώνουν επίσης την οικονομική ανάπτυξη και αυξάνουν την ανεργία.

Πηγή: AP