Η αναβίωση της γαλλο-γερμανικής ατμομηχανής
AP
AP

Η αναβίωση της γαλλο-γερμανικής ατμομηχανής

Η συνάντηση Μακρόν-Σολτς για την 60η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης των Ηλυσίων μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου έφερε ξανά στην επιφάνεια τον κρίσιμο άξονα μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού. Μετά από μία περίοδο ψυχρότητας, οι δύο ηγέτες φαίνεται να προσπαθούν να βρουν μία νέα ισορροπία για τις νέες προκλήσεις και ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν μαζί.

Η κοινή συνεδρίαση μεταξύ του Γάλλου πρόεδρου και του Γερμανού καγκελάριου δεν ήταν απλά μία διαδικασία που έπρεπε να διεκπεραιωθεί. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός άλλωστε, από τότε που επικρατούσε μία ψυχρότητα μεταξύ τους, καθώς οι πορείες τους απέκλιναν.

Το Βερολίνο και το Παρίσι ήταν σε εκ διαμέτρου αντίθετες πλευρές σε διάφορους τομείς ξεκινώντας από την άμυνα, περνώντας στην ενέργεια και φτάνοντας μέχρι και την οικονομική διαχείριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μεγάλο ζήτημα βέβαια ήταν η ανακοίνωση του πακέτου 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανακούφιση από την ενεργειακή κρίση, στην οποία προχώρησε ο καγκελάριος Σολτς, δίχως να διαβουλευθεί στο ελάχιστο με την γαλλική κυβέρνηση.

Το Παρίσι τότε θεώρησε πως το Βερολίνο βάζει τη δική του κατάσταση σε πρώτη μοίρα, αδιαφορώντας για την κοινή στάση που χρειάζεται εντός της Ένωσης, σε ένα ζήτημα που αφορούσε όλα τα κράτη-μέλη. Τότε ο Εμμανουέλ Μακρόν, θέλοντας να δείξει την δυσαρέσκειά του, ακύρωσε απροσδόκητα μία κοινή συνέντευξη Τύπου τον Οκτώβριο.

Ωστόσο, την Κυριακή, ο Γάλλος πρόεδρος υποδέχθηκε με τιμές τον Όλαφ Σολτς, όπως επίσης οργάνωσε και μία συνάντηση για τα υπουργικά τους συμβούλια, ώστε να δείξει πως υπάρχει μία κοινή πορεία που πρέπει να διαβούν.

Η κατασκευή του ευρωπαϊκού αγωγού υδρογόνου H2Med και η επέκταση του από τις χώρες της νοτιοδυτικής Ευρώπης στη Γερμανία αποτελεί μία συμβολική πρωτοβουλία με πραγματικές προεκτάσεις. Η κοινή συνέντευξη Τύπου του Μακρόν με τον Γερμανό καγκελάριο περιστράφηκε γύρω από το ζήτημα της ενεργειακής συνεργασίας, ώστε να την αναδείξει ως αναγκαιότητα για το άμεσο μέλλον της Ένωσης.

Πάντως, οι διαφωνίες παραμένουν ειδικά στον κρίσιμο τομέα της Άμυνας, όπου η ΕΕ χαρακτηρίζεται από αποκλίσεις και σημαντική απουσία αντανακλαστικών. Την ώρα που ο Μακρόν, όπως και σχεδόν κάθε Γάλλος πρόεδρος, αναζητά έναν ηγετικό ρόλο για τον Παρίσι στον ευρωπαϊκό αμυντικό τομέα, η Γερμανία έχει ταράξει τις ισορροπίες, ανακοινώνοντας τη δέσμευση ενός τεράστιου κονδυλίου 200 δισεκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της. Ο Μακρόν από την πλευρά του, ανακοίνωσε την αύξηση κατά ένα τρίτο, του αμυντικού προϋπολογισμού της Γαλλίας για το 2024-2030, στα 400 δισεκατομμύρια ευρώ.

Βέβαια, το άμεσο ζήτημα που θα πρέπει να επιλύσουν οι δύο χώρες συνίσταται στην αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία. Ενώ η Γαλλία φαίνεται πιο κοντά πλέον στις αμερικανικές θέσεις για ενίσχυση του Κιέβου, η Γερμανία ανθίσταται στις πιέσεις να αποσταλούν τα περιβόητα Leopard 2, θεωρώντας πως η Ρωσία θα το εκλάβει ως απρόκλητη κλιμάκωση, κάτι που ο Μακρόν δεν φάνηκε να είναι σε θέση ακόμα να πείσει τον Σολτς.