Η Αίγυπτος κάλεσε τις διεθνείς αντιπροσωπείες που επιθυμούν να επισκεφθούν την παραμεθόρια περιοχή κοντά στη Γάζα, να εξασφαλίσουν προηγουμένως σχετική έγκριση, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας και τις ευαίσθητες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, σύμφωνα με το αιγυπτιακό μέσο ahram.org
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου δήλωσε την Τετάρτη (11/06) ότι αν και χαιρετίζει το παγκόσμιο κύμα υποστήριξης υπέρ των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, ωστόσο, όλα τα αιτήματα πρέπει να ακολουθούν τις καθιερωμένες κανονιστικές διαδικασίες, οι οποίες βρίσκονται σε ισχύ από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.
Το υπουργείο προσέθεσε ότι οι διαδικασίες αυτές προϋποθέτουν την υποβολή επίσημου αιτήματος είτε μέσω των αιγυπτιακών πρεσβειών στο εξωτερικό, είτε των ξένων πρεσβειών στο Κάιρο, είτε μέσω εκπροσώπων οργανισμών απευθείας στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Ωστόσο, το υπουργείο υπογράμμισε τη σημασία της τήρησης αυτών των θεσμοθετημένων ρυθμιστικών μέτρων «για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των επισκέψεων των αντιπροσωπειών λόγω των ευαίσθητων συνθηκών ασφαλείας από την έναρξη της κρίσης στη Γάζα».
Πρόσθεσε ότι «κανένα αίτημα ή πρόσκληση δεν θα εξεταστεί ή θα απαντηθεί εάν υποβληθεί εκτός του πλαισίου που καθορίζεται από τις κανονιστικές διατάξεις και τον καθιερωμένο μηχανισμό για το θέμα αυτό».
Επιπλέον, το υπουργείο σημείωσε ότι πολυάριθμες επισκέψεις ξένων κυβερνητικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν διευθετηθεί στο παρελθόν μέσω αυτών των διαύλων.
Ομοίως, υπενθύμισε ότι οι ξένοι πολίτες που σκοπεύουν να έρθουν στην Αίγυπτο πρέπει να τηρούν τους αιγυπτιακούς νόμους και κανονισμούς, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης των απαραίτητων θεωρήσεων ή αδειών.
Η δήλωση έρχεται μετά την αναχώρηση μιας χερσαίας αυτοκινητοπομπής 2.000 ακτιβιστών (από Αλγερία, Τυνησία, Μαρόκο, Μαυριτανία και Λιβύη) από την Τυνησία τη Δευτέρα (09/07) με προορισμό τη Γάζα.