Γιατί η Ρωσία κατηγορεί το Κίεβο για την επίθεση κατά Ουκρανών αιχμαλώτων

Γιατί η Ρωσία κατηγορεί το Κίεβο για την επίθεση κατά Ουκρανών αιχμαλώτων

Από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν και δημοσιοποίησε πως άνω των 50 Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου έχασαν τη ζωή τους και 75 τραυματίστηκαν, το Κρεμλίνο έχει επιδοθεί σε ένα επικοινωνιακό μπαράζ για να δείξει πως η Ουκρανία πραγματοποιεί τυφλά χτυπήματα. Μέχρι κι ο γνωστός Αμερικανός ηθοποιός Στίβεν Σίγκαλ, που έχει λάβει τη ρωσική υπηκοότητα από τον ίδιο τον Πούτιν, επιστρατεύθηκε για τους προπαγανδιστικούς σκοπούς του Κρεμλίνου. Ο Σίγκαλ φωτογραφήθηκε στις φυλακές των αιχμαλώτων πολέμου, ώστε η Μόσχα να δείξει ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο.

Όσο κι αν η Ρωσία επαναλαμβάνει τις κατηγορίες της πως το χτύπημα προήλθε από ουκρανικές δυνάμεις, με συστήματα ρουκετών HIMARS που έχει προμηθευτεί από τις ΗΠΑ, το Κίεβο το αρνείται πεισματικά. Ωστόσο για το Κρεμλίνο είναι σημαντικό να δείξει διεθνώς πως οι απώλειες προέρχονται από την εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών στον πόλεμο και η Ουκρανία είναι εκείνη που είναι υπεύθυνη για τις απώλειες. Καθώς οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της στην ανατολική και την κεντρική Ουκρανία επεκτείνονται, η Μόσχα προτιμάει την επίθεση από την άμυνα, ως εκείνη που ξεκίνησε την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

Η Ρωσία κάλεσε τους διεθνείς φορείς, από τον Ερυθρό Σταυρό έως τον ΟΗΕ να ερευνήσουν τους θανάτους των αιχμαλώτων πολέμου, αίτημα στο οποίο ανταποκρίθηκε και η Ουκρανία, με συνέπεια ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτιέρεζ, να ξεκινήσει μία διερευνητική αποστολή για τις εκρήξεις στη φυλακή της Ολένιβκα.

Η Μόσχα βασίζεται στη στιβαρή υποστήριξη της Κίνας, που ανέλαβε τον Αύγουστο την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, ιδιαίτερα ύστερα από την επίσκεψη της Αμερικανίδας προέδρου της Βουλής στην Ταϊβάν, που την έχει εξαγριώσει. Προς επίρρωση αυτού, ο πρεσβευτής της Κίνας στη Μόσχα, Ζάνγκ Χανχούι, παραλληλίζοντας την περίπτωση της Ταϊβάν με εκείνη της Ουκρανίας, κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι στριμώχνει τη Ρωσία επέκταση του ΝΑΤΟ και την απόπειρα ενσωμάτωσης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καθώς η Μόσχα προσπαθεί να νομιμοποιήσει την προσάρτηση της Κριμαίας αλλά και ενδεχομένως και άλλων κατεχόμενων περιοχών της Ουκρανίας, μέσω τοπικών δημοψηφισμάτων το επόμενο διάστημα, θεωρεί προτεραιότητα τον επηρεασμό της παγκόσμιας κοινής γνώμης αλλά και την αλλαγή στάσης των άλλων κρατών απέναντι της.

Για παράδειγμα δεν δέχεται τη μεσολάβηση καμίας χώρας που έχει εφαρμόσει τις κυρώσεις της Δύσης εναντίον της, με τελευταίο παράδειγμα την απόρριψη της πρότασης της Ελβετίας για προτάσεις επί των διαπραγματεύσεων των δύο εμπόλεμων μερών, καθώς η Μόσχα δεν την θεωρεί πλέον ουδέτερη χώρα.

Γι’ αυτό, τον λόγο το Κρεμλίνο θέλει να χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό μέσο πίεσης, συμπεριλαμβανόμενων των ανθρώπινων τραγωδιών. Αν βέβαια αποδειχθεί πως το χτύπημα δεν προερχόταν από την ουκρανική πλευρά, στις φυλακές όπου κρατούνταν αιχμάλωτοι πολέμου, συμπεριλαμβανομένων μαχητών του τάγματος Αζόφ, η Ρωσία θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση. Η διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος της ζωής, είναι ευθύνη των δυνάμεων που κατέχουν το έδαφος.