Γαλλία: Τρίτο απεργιακό κύμα ασκεί πίεση στην συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Μακρόν
AP Photo/Jean Francois Badias
AP Photo/Jean Francois Badias

Γαλλία: Τρίτο απεργιακό κύμα ασκεί πίεση στην συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Μακρόν

Τα συνδικάτα εξαπέλυσαν σήμερα τρίτο κύμα απεργιών σε εθνικό επίπεδο κατά των σχεδίων του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να αναγκάσει τους Γάλλους να εργάζονται περισσότερο πριν από τη συνταξιοδότηση, καθώς η νομοθεσία άρχισε την επεισοδιακή διαδρομή της το κοινοβούλιο.

Τα σιδηροδρομικά δρομολόγια ακυρώθηκαν, τα σχολεία διακόπηκαν και οι παραδόσεις των διυλιστηρίων σταμάτησαν, καθώς οι εργαζόμενοι σε πολλούς τομείς έκαναν επίσχεση εργασίας και τα συνδικάτα κάλεσαν και πάλι τον κόσμο να κατέβει στους δρόμους μαζικά. 

Η κυβέρνηση λέει ότι οι άνθρωποι πρέπει να δουλεύουν δύο χρόνια περισσότερο - δηλαδή για τους περισσότερους μέχρι την ηλικία των 64 ετών - προκειμένου να διασωθεί ο προϋπολογισμός ενός από τα πιο γενναιόδωρα συνταξιοδοτικά συστήματα του βιομηχανικού κόσμου. 

Οι Γάλλοι περνούν τα περισσότερα χρόνια ως συνταξιούχοι μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ - ένα βαθιά εκτιμώμενο πλεονέκτημα που η σημαντική πλειοψηφία δεν επιθυμεί να εγκαταλείψει, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Ο υπουργός Εργασίας Ολιβιέ Ντισότ απέρριψε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση είναι σε άρνηση για την έκταση των διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα τον περασμένο μήνα και δήλωσε ότι απαιτείται αλλαγή.

«Το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι ζημιογόνο και αν νοιαζόμαστε για το σύστημα, πρέπει να το σώσουμε», δήλωσε ο υπουργός στο ραδιόφωνο RMC.

Ο Φιλίπ Μαρτίνεζ, ηγέτης του αριστερού συνδικάτου CGT, δήλωσε ότι ο Μακρόν παίζει «ένα επικίνδυνο παιχνίδι» πιέζοντας για μια βαθιά αντιδημοφιλή μεταρρύθμιση σε μια εποχή που τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν υψηλό πληθωρισμό.

Η TotalEnergies ανακοίνωσε ότι οι παραδόσεις προϊόντων διύλισης πετρελαίου από τις εγκαταστάσεις της είχαν ανασταλεί λόγω της απεργίας. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε μόλις κατά 3,7 γιγαβάτ (GW) και τα στοιχεία του διαχειριστή δικτύου RTE έδειξαν ελάχιστες εισαγωγές στο ενεργειακό μείγμα.

Παραχωρήσεις

Η κυβέρνηση λέει ότι η μεταρρύθμιση θα επιτρέψει ακαθάριστες εξοικονομήσεις άνω των 17 δισεκατομμυρίων ευρώ (18 δισεκατομμυρίων δολαρίων) ετησίως έως το 2030.

Τα συνδικάτα και οι αριστεροί αντίπαλοι λένε ότι τα χρήματα μπορούν να βρεθούν αλλού, κυρίως από τους πλούσιους. Οι συντηρητικοί αντίπαλοι, την υποστήριξη των οποίων χρειάζεται ο Μακρόν για να έχει μια λειτουργική πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, θέλουν παραχωρήσεις για όσους αρχίζουν να εργάζονται νέοι.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν σε πόλεις σε όλη τη Γαλλία κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ημερών των απεργιακών κινητοποιήσεων τον Ιανουάριο, καθώς εντείνεται η δημόσια πίεση εναντίον μιας κυβέρνησης που επιμένει ότι δεν θα κάνει πίσω στα βασικά σημεία των μεταρρυθμίσεων.

Στο κοινοβούλιο, περισσότερες από 20.000 τροπολογίες βρίσκονται ενώπιον των νομοθετών, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων έχει κατατεθεί από την αριστερή συμμαχία Nupes. Ωστόσο, επειδή η μεταρρύθμιση έχει ενταχθεί σε ένα ετήσιο νομοσχέδιο για την κοινωνική ασφάλιση, η κυβέρνηση μπορεί να το στείλει στη Γερουσία μετά από μόλις δύο εβδομάδες.

Σε μια παραχώρηση προς τους συντηρητικούς, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν προσφέρθηκε να επιτρέψει σε ορισμένους ανθρώπους που ξεκινούν νωρίς την εργασία τους να συνταξιοδοτηθούν επίσης νωρίς - αλλά οι βουλευτές των Les Republicains (LR) διχάζονται για το αν η προτεινόμενη ηλικία έναρξης των 20-21 ετών είναι αρκετά χαμηλή.

"Κάποιος που ξεκινά νωρίτερα να εργάζεται, σταματά νωρίτερα να εργάζεται. Τι είναι τόσο δύσκολο να καταλάβει κανείς @Elisabeth_Borne", έγραψε στο Twitter ο Aurelien Pradie, επικεφαλής επικριτής της τρέχουσας πρότασης του LR.