Φρουροί της Επανάστασης: Το Ισραήλ προσπάθησε να αποτρέψει την ιρανική απάντηση για την επίθεση στην πρεσβεία
(AP Photo/Vahid Salemi)
(AP Photo/Vahid Salemi)

Φρουροί της Επανάστασης: Το Ισραήλ προσπάθησε να αποτρέψει την ιρανική απάντηση για την επίθεση στην πρεσβεία

Το Ισραήλ έστειλε μηνύματα στην Τεχεράνη μέσω της Αιγύπτου ότι θα «συμβιβαζόταν» στη Γάζα για να προσπαθήσει να αποτρέψει την ιρανική απάντηση στην επίθεση τον Απρίλιο στο συγκρότημα της πρεσβείας του Ιράν στη Συρία, την οποία οι Ιρανοί κατηγορούν πως διέπραξε το Ισραήλ.

Αυτό ανέφερε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim που επικαλείται έναν ανώτερο διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης.

Το Tasnim, επικαλούμενο τον επικεφαλής της Αεροδιαστημικής Δύναμης των Φρουρών, Αμιράλι Χατζιζαντέχ, παρέθεσε λεπτομερώς τις προσπάθειες που, όπως είπε, κατέβαλε τότε το Ισραήλ για να αποτρέψει την κλιμάκωση των εχθροπραξιών μετά την επίθεση στη Δαμασκό.

Το Ιράν ως γνωστόν εκτόξευσε εκρηκτικά drones και εκτόξευσε πυραύλους κατά του Ισραήλ, στην πρώτη του άμεση επίθεση σε ισραηλινό έδαφος ως αντίποινα για το ισραηλινό, όπως ισχυρίζεται, χτύπημα στο προξενείο του στη Δαμασκό, στο οποίο σκοτώθηκαν επτά αξιωματικοί του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.

Το Ισραήλ δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε ότι ευθύνεται για την επίθεση. Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν, ωστόσο, περιγράψει το σημείο που επλήγη ως ένα γραφείο των Φρουρών της Επανάστασης κοντά στην πρεσβεία και όχι ως τμήμα της διπλωματικής αποστολής.

«Το Ισραήλ έστειλε μηνύματα μέσω του υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου ότι θα συμβιβαστεί στον πόλεμο στη Γάζα για να αποφύγει τα αντίποινα του Ιράν», δήλωσε ο Χατζιζαντέχ.

Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, με το οποίο επικοινώνησε το Reuters, δεν προέβη αμέσως κάποιο σχόλιο.