Επαφές του υφυπουργού Πολιτισμού Χρήστου Δήμα στο Πεκίνο

Επαφές του υφυπουργού Πολιτισμού Χρήστου Δήμα στο Πεκίνο

Ο υφυπουργός Πολιτισμού Χρήστος Δήμας με τον Κινέζο ομόλογό του Du Jiang, σε συνάντηση που πραγματοποίησαν σήμερα, Παρασκευή (15/09), στο Πεκίνο, συζήτησαν για το υψηλό επίπεδο συνεργασίας Ελλάδας - Κίνας στον τομέα του πολιτισμού και την ετοιμότητα της χώρας μας να συνεργαστεί με την κινεζική πλευρά για την προώθηση συνεργειών, εκτός των άλλων, στους τομείς της σύγχρονης τέχνης, της προώθησης κινηματογραφικών παραγωγών, της τηλεόρασης αλλά και της συντήρησης και ανάδειξης αρχαιοτήτων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ελληνικής πρεσβείας στο Πεκίνο, στη συνάντηση, στην οποία παρέστη και ο πρέσβης της Ελλάδος στο Πεκίνο, Ευγένιος Καλπύρης, πραγματοποιήθηκε μία σύντομη ανασκόπηση της ελληνοκινεζικής δραστηριότητας στον τομέα του πολιτισμού τα τελευταία χρόνια και επιβεβαιώθηκε το θετικό κλίμα των ελληνοκινεζικών σχέσεων στο πεδίο των πολιτιστικών ανταλλαγών.

Ο Χ. Δήμας εξέφρασε την βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για μεγαλύτερη προβολή του ελληνικού σύγχρονου πολιτισμού στην Κίνα, αξιοποιώντας την ήδη υψηλή αναγνωρισιμότητα που έχει ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός στο κινεζικό κοινό.

Νωρίτερα, ο Χ. Δήμας επισκέφθηκε την πρεσβεία της Ελλάδος στην Κίνα, όπου ενημερώθηκε για θέματα της αρμοδιότητάς του.

Ο Χ. Δήμας βρίσκεται στο Πεκίνο λαμβάνοντας μέρος στο διήμερο Πολιτιστικό Φόρουμ του Πεκίνου 2023, με θέμα «Κληρονομήστε πολιτιστική παράδοση, προωθήστε τις ανταλλαγές και τη συνεργασία», το οποίο έχει προγραμματιστεί να φιλοξενήσει περισσότερους από 600 αξιωματούχους και προσωπικότητες του πολιτισμού από την Κίνα και το εξωτερικό.

Στην ομιλία του στο πλαίσιο του φόρουμ, χθες Πέμπτη, ο Χ. Δήμας επισήμανε ότι η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κίνας έχει συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη των παγκόσμιων πολιτισμών. «Ελλάδα και Κίνα έχουν υπογράψει σειρά μνημονίων κατανόησης και συνεργασίας στον πολιτιστικό τομέα.

Έχουν πραγματοποιήσει ένα ευρύ φάσμα ανταλλαγών με επίκεντρο την πλούσια και ένδοξη αρχαία πολιτιστική τους κληρονομιά, τη μοντέρνα και σύγχρονη λογοτεχνία, την ποίηση, τα βιβλία, το δράμα και άλλους δημιουργικούς τομείς, μέσω εκθέσεων, παραστάσεων και ακαδημαϊκών σεμιναρίων», είπε.

Τα κινεζικά ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ κάλυψαν εκτενώς την ομιλία του με σημερινά ρεπορτάζ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσία της Ελλάδας στο συγκεκριμένο φόρουμ.