Το εμβόλιο μας μπορεί να καταπολεμήσει και την ινδική μετάλλαξη
Επικεφαλής Biontech

Το εμβόλιο μας μπορεί να καταπολεμήσει και την ινδική μετάλλαξη

Σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση των εταιρειών Pfizer και Biontech, το εμβόλιο των δυο εταιρειών είναι σε θέση να καταπολεμήσει και την ινδική μετάλλαξη του κορονοιού.

Ο επικεφαλής της Biontech, Ουγκούρ Σαχίν, δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο ότι οι αντίστοιχες δοκιμές συνεχίζονται, μεταδίδει το Spiegel. Αλλά είναι «σίγουρος» ότι το δραστικό συστατικό που αναπτύχθηκε από την εταιρεία του μαζί με τη φαρμακευτική εταιρεία Pfizer θα λειτουργήσει επίσης ενάντια στην παραλλαγή, που έχει εμφανιστεί στην Ινδία.

Η μετάλλαξη της Ινδίας χαρακτηρίζεται από αλλαγές που είναι ήδη γνωστές από άλλες παραλλαγές του υιού, εξήγησε ο Σαχίν. Το εμβόλιο δρα και εναντίον της μετάλλαξης αυτής. «Το εμβόλιο είναι έξυπνα κατασκευασμένο και είμαι βέβαιος ότι η προστασία του θα αντέξει. Και αν χρειαστεί να την ενισχύσουμε εκ νέου, θα το κάνουμε. Δεν με ανησυχεί», τόνισε.

Συνολικά, οι Biontech και Pfizer έχουν κάνει δοκιμές σε περισσότερες από 30 παραλλαγές του κορονοιού, δήλωσε ο ιδρυτής της εταιρείας. Το εμβόλιο λειτουργεί εξίσου καλά με την αρχική μορφή του υιού, τόνισε ο κ. Σαχίν.

Αναφερόμενος στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου των BioNTech/Pfizer, ο διακεκριμένος επιστήμονας εξήγησε ότι η αποτελεσματικότητα φθάνει στο ανώτατο σημείο του 95% μία εβδομάδα μετά τη χορήγηση της β' δόσης. Έξι μήνες μετά η αποτελεσματικότητα περιορίζεται στο 91% και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, έπειτα από οκτώ μήνες μειώνεται σημαντικά. Με τη γ΄ δόση, η οποία θα πρέπει να χορηγείται εννέα έως δώδεκα μήνες μετά τη β', η προστασία θα πλησιάσει το 100%, ενώ στο μέλλον εκτιμάται ότι θα χρειάζεται μία δόση του εμβολίου ανά 12 ή 18 μήνες.

Προειδοποίηση για την «κουλτούρα φθόνου» στην κοινωνία, στην περίπτωση πρώιμης χαλάρωσης των μέτρων

Ο επικεφαλής της Biontech, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τάχθηκε υπέρ της χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. «Δεν θέλουμε όμως διακρίσεις», τόνισε. «Θέλουμε να επιστρέψουμε όλοι σε μια φυσιολογική ζωή και αυτό σημαίνει τμηματικό άνοιγμα και σταδιακή ανάκτηση ελευθεριών», συνέχισε και ανέφερε ότι κυρίως από τις μελέτες στο Ισραήλ είναι γνωστό ότι οι εμβολιασμένοι δεν αρρωσταίνουν, ενώ μεταδίδουν λίγο έως καθόλου τον ιό. Θα είχε λοιπόν νόημα να υπάρξει κάποια χαλάρωση, αλλά δεν θα πρέπει να γίνει πρόωρα, επισήμανε.

«Δεν πρέπει να δημιουργήσουμε κουλτούρα φθόνου, με όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να είναι οι άτυχοι», είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι στο τέλος Μαΐου ή στα μέσα Ιουνίου το 50-60% του πληθυσμού στην Ευρώπη θα έχει εμβολιαστεί και έτσι θα μπορεί να υπάρξει χαλάρωση σε κάποιο βαθμό. Σε ό,τι αφορά την «ανοσία της αγέλης», η Ευρώπη θα την έχει επιτύχει τον Ιούλιο, το αργότερο τον Αύγουστο, δήλωσε ο κ. Σαχίν.