Οι επιστήμονες εκδίδουν «οδηγό επιβίωσης» για την αποφυγή της κλιματικής καταστροφής
Shutterstock
Shutterstock
<p>ΟΗΕ</p>

Οι επιστήμονες εκδίδουν «οδηγό επιβίωσης» για την αποφυγή της κλιματικής καταστροφής

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αναφέρεται στη νέα σημαντική έκθεση για την κλιματική αλλαγή που αποτελεί τον «οδηγό επιβίωσης για την ανθρωπότητα».

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, η καθαρή ενέργεια και η τεχνολογία μπορούν να αξιοποιηθούν για να αποφευχθεί η αυξανόμενη κλιματική καταστροφή.

Η έκθεσή των επιστημόνων περιγράφει πώς οι ταχείες περικοπές στα ορυκτά καύσιμα μπορούν να αποτρέψουν τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Σε απάντηση των ευρημάτων, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρει ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να επισπεύσουν τα σχέδια για το καθαρό μηδέν κατά μία δεκαετία. Οι στόχοι αυτοί υποτίθεται ότι θα μειώσουν γρήγορα τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που θερμαίνουν την ατμόσφαιρα του πλανήτη μας.

«Υπάρχει μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί, η εξασφάλιση μιας βιώσιμης αειφόρου», αναφέρεται στην έκθεση.

Οι κυβερνήσεις είχαν προηγουμένως συμφωνήσει να αναλάβουν δράση για να αποφευχθεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας πάνω από 1,5C. Όμως, ο κόσμος έχει ήδη θερμανθεί κατά 1,1 C και τώρα οι ειδικοί λένε ότι είναι πιθανό να ξεπεράσει τον 1,5 C στη δεκαετία του 2030.

Ένας οδηγός για την κλιματική αλλαγή

Η έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, του επιστημονικού οργάνου που συμβουλεύει τον ΟΗΕ σχετικά με την άνοδο της θερμοκρασίας, έχει συμφωνηθεί από όλες τις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις.

Η νέα τους μελέτη έχει στόχο να συνοψίσει σε έναν λεπτό τόμο διάφορα πορίσματα για τα αίτια, τις επιπτώσεις αλλά και τις λύσεις της κλιματικής αλλαγής που έχουν κυκλοφορήσει από το 2018.

Επίσης, περιγράφει τις σημαντικές επιπτώσεις που έχει ήδη η κλιματική αλλαγή στον κόσμο και εξηγεί ότι αυτές θα γίνουν πολύ χειρότερες. 

Πού μπορεί να κυμανθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη;

Οι συγκεντρώσεις του θερμαντικού αερίου CO2 στην ατμόσφαιρα είναι οι υψηλότερες των τελευταίων 2 εκατομμυρίων ετών. Ο κόσμος είναι τώρα θερμότερος από οποιαδήποτε άλλη στιγμή τα τελευταία 125.000 χρόνια - και πιθανότατα θα γίνει ακόμη θερμότερος κατά την επόμενη δεκαετία.

«Ακόμη και βραχυπρόθεσμα, η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πολύ πιθανό να φτάσει τον 1,5C ακόμη και με το σενάριο των πολύ χαμηλών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», αναφέρεται στην έκθεση.

Η σύνθεση δείχνει ότι οι προβλεπόμενες εκπομπές CO2 από τις υπάρχουσες υποδομές ορυκτών καυσίμων, όπως οι πετρελαιοπηγές και οι αγωγοί φυσικού αερίου, θα περιορίσουν τον εναπομείναντα προϋπολογισμό άνθρακα - την ποσότητα CO2 που μπορεί ακόμη να εκπεμφθεί - για την παραμονή κάτω από αυτό το βασικό όριο θερμοκρασίας.

«Ο εναπομείνας προϋπολογισμός άνθρακα για το άνοιγμα νέων υποδομών ορυκτών καυσίμων δεν είναι σίγουρα συμβατός με τον στόχο του 1,5C», λένε οι ειδικοί.

Στο έγγραφο υποστηρίζεται σθεναρά ότι η υπέρβαση του 1,5C δεν θα σημάνει το τέλος του κόσμου, καθώς μπορεί να πρόκειται μόνο για μια «προσωρινή υπέρβαση».

Tι υποστηρίζουν οι ερευνητές; 

Οι συγγραφείς δηλώνουν αισιόδοξοι ότι μπορούν να επιτευχθούν δραματικές αλλαγές γρήγορα, επισημαίνοντας τη μαζική πτώση της τιμής της ενέργειας που παράγεται από την ηλιακή και την αιολική ενέργεια.

Υποστηρίζουν επίσης ότι οι αλλαγές που προωθούνται από τους καταναλωτές όσον αφορά τη διατροφή, τη σπατάλη τροφίμων και τη μετάβαση σε μεταφορές χαμηλών εκπομπών άνθρακα μπορούν να επιτύχουν σημαντικές μειώσεις στις εκπομπές από πολλούς τομείς.

Ανταποκρινόμενος στην έκκληση της έκθεσης για πιο επείγουσα δράση, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ καλεί τις χώρες να επισπεύσουν τα σχέδιά τους για καθαρό μηδενικό ισοζύγιο μέχρι μια δεκαετία.

«Οι ηγέτες των ανεπτυγμένων χωρών πρέπει να δεσμευτούν για την επίτευξη του στόχου έως στο 2040, ένα όριο που όλοι θα πρέπει να επιδιώξουν να σεβαστούν», ανέφερε σε δήλωσή του. 

Διαβάστε περισσότερα: 

Κλιματική αλλαγή: Ενέκρινε τη μείωση των εκπομπών αερίων κατά 40%

Κλιματική αλλαγή: Φόβοι για επιστροφή του φαινόμενου Ελ Νίνιο μέσα στο 2023