Αρχίζει σήμερα τις εργασίες του Κονκλάβιο, για την εκλογή νέου Πάπα. Όλοι οι εμπλεκόμενοι στη διαδικασία έχουν ήδη δώσει όρκο μυστικότητας στο Ευαγγέλιο, ενώ τα στοιχήματα για τον νέο Ποντίφικα, έχουν «πάρει φωτιά». Τέσσερα είναι τα μεγάλα φαβορί για τη διαδοχή του Πάπα Φραγκίσκου, ενώ περισσότεροι απο δώδεκα είναι οι υποψήφιοι, αναφέρει η Independent και παραθέτει τους εν λόγω υποψηφίους.
Πιέτρο Παρολίν
Ο καρδινάλιος Παρολίν θεωρείται «ο κύριος υποψήφιος», ένα ισχυρό φαβορί για να γίνει ο επόμενος Πάπας, αλλά «όχι σίγουρος».
Ως υφυπουργός του Βατικανού από το 2013, ο 70χρονος καρδινάλιος Παρολίν, από το Βένετο, το πιο υψηλόβαθμο μέλος του εκλεκτορικού Kονκλάβιου. Αντί να προσκολλάται σε «αριστερές» ή «δεξιές» πολιτικές τάσεις, ο καρδινάλιος Παρολίν θεωρείται εδώ και καιρό μια λογική, μετριοπαθής προσωπικότητα εντός της Εκκλησίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent.
Πρόσφατα μάλιστα, ο καρδινάλιος Παρολίν έδωσε συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα L’Eco di Bergamo στην οποία σχολίασε μια σειρά από γεωπολιτικά ζητήματα.
Μεταξυ άλλων είπε: «Ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει στην ειρήνη, αλλά οι λύσεις δεν πρέπει ποτέ να επιδιώκονται μέσω μονομερών επιβολών που κινδυνεύουν να καταπατήσουν τα δικαιώματα ολόκληρων λαών, διαφορετικά δεν θα υπάρξει ποτέ δίκαιη και διαρκής ειρήνη».
«Ο Παρολίν είναι ένα πολύ ασφαλές στοίχημα επειδή όλοι τον γνωρίζουν. Ήταν καλός με όλους και δεν είχε ποτέ συγκρούσεις με κανέναν. Εργάζεται στο Βατικανό για περισσότερα από 10 χρόνια και ξέρει πώς λειτουργεί», ανέφερε ένας καλά τοποθετημένος εκ των έσω στο Βατικανό, κατά το Independent.
Πίτερ Έρντοβ
Ως πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου των Επισκοπικών Διασκέψεων της Ευρώπης, ο καρδινάλιος Έρντο είναι γνωστός ως ευσεβής Μαριανός, που σημαίνει ότι αφιερώνει τις πρακτικές του στη Μαρία, τη μητέρα του Ιησού.
Είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος της συντηρητικής πτέρυγας της Εκκλησίας και πιστεύεται ότι θα μπορούσε να είναι ο κύριος αντίπαλος του καρδινάλιου Παρολίν στις πρώτες ψηφοφορίες του Κονκλαβίου.
Ο 72χρονος Ούγγρος είναι γνωστό ότι υπήρξε μια πιο συντηρητική φωνή εντός της Εκκλησίας, έχοντας αντιταχθεί στην πρακτική των διαζευγμένων ή ξαναπαντρεμένων καθολικών να λαμβάνουν τη Θεία Κοινωνία λόγω της πίστης του στο ακατάλυτο του γάμου.
Ζαν-Μαρκ Αβελίν
Ο Αρχιεπίσκοπος της Μασσαλίας είναι ένα όνομα που έχει συγκεντρώσει μεγάλη υποστήριξη. Ο καρδινάλιος Αβελίν λέγεται ότι ήταν ο διάδοχος που ήθελε ο ίδιος ο Πάπας Φραγκίσκος και έγινε γρήγορα ο υποψήφιος εκείνων που υποστήριξαν την ατζέντα του.
Αν και προηγουμένως δεν είχε χαρακτηριστεί ως παπικός, έχει αναδειχθεί ως κύριος υποψήφιος μεταξύ των μετριοπαθών μετά τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου.
Ο 66χρονος Γάλλος ιεράρχης κατάγεται από την παλιά γαλλική αποικία της Αλγερίας, αλλά πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του στη Μασσαλία.
Ο καρδινάλιος έχει περιγραφεί ως «μάλλον φιλελεύθερη φιγούρα, αλλά με τάση προς τη συναίνεση» από τον ιστότοπο College of Cardinals Report. Αυτό τον καθιστά έναν υποψήφιο που θα μπορούσε δυνητικά να προσεγγίσει τις διάφορες παρατάξεις.
Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα
Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων είναι μόλις 60 ετών και πολύ νεότερος από όλους τους άλλους υποψηφίους, αλλά έχει μετατραπεί από μια επιλογή που δεν είχε θέση στο Κονκλάβιο σε ένα από τα φαβορί. Μπορεί μέχρι την έναρξη του Κονκλάβιου να έχει γίνει ένας από τους τους κύριους υποψήφιους.
Ουσιαστικά, είναι ο ρόλος του ως ηγέτης των Καθολικών στους Αγίους Τόπους σε μια εποχή που τα γεγονότα της Μέσης Ανατολής στο Ισραήλ και τη Γάζα βρίσκονται στο προσκήνιο της παγκόσμιας και της εκκλησιαστικής πολιτικής.
Η επιλογή του Πιτσαμπάλα θα ήταν μια σημαντική γεωπολιτική δήλωση από την Εκκλησία.
Ωστόσο, ο Πιτσαμπάλα δεν έχει πάρει θέση, όπως έχουν κάνει άλλοι. Ήταν από τους πρώτους που καταδίκασε τη Χαμάς για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ και προσφέρθηκε ο ίδιος σε αντάλλαγμα για τα ισραηλινά παιδιά που είχαν πάρει ως ομήρους οι Παλαιστίνιοι τρομοκράτες.
Εκτός από ηρωική μορφή με μεγάλη ικανότητα ως διπλωμάτης, είναι επίσης κορυφαίος μελετητής της Βίβλου. Ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν γνωστό ότι τον εκτιμούσε ιδιαίτερα και του τηλεφωνούσε σχεδόν καθημερινά.
Λουί Αντόνιο Τάγκλε
Ως ο έβδομος Φιλιππινέζος που θα γίνει καρδινάλιος, ο Τάγκλε θα είναι ο πρώτος Ασιάτης πάπας και είχε θεωρηθεί ένα από τα φαβορί.
Αλλά τώρα υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το αν έχει υποστήριξη μεταξύ των συναδέλφων του καρδιναλίων και στην πραγματικότητα, σύμφωνα με γνώστες του Βατικανού, είναι φαβορί μόνο στην κάλυψη των μέσων ενημέρωσης.
Ο 67χρονος υπηρετεί επί του παρόντος ως προ-έπαρχος για το Τμήμα του Πρώτου Ευαγγελισμού του Δικατείου Ευαγγελισμού, έχοντας γίνει καρδινάλιος από τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’. Είναι ο πιο φιλελεύθερος υποψήφιος μεταξύ των επικρατέστερων και συχνά αποκαλείται «Φραγκίσκος 2» λόγω της ομοιότητάς του με τον εκλιπόντα Πάπα.
Ο εν λόγω καρδινάλιος έχει δείξει συνήθως πιο αριστερές πολιτικές, παρόμοιες με αυτές του Πάπα Φραγκίσκου, και έχει επικρίνει τη στάση και τη γλώσσα της Εκκλησίας απέναντι στους ομοφυλόφιλους, τις ανύπαντρες μητέρες και τους διαζευγμένους ή ξαναπαντρεμένους καθολικούς.
Ρόμπερτ Πρέβοστ
Αν και πολλοί παρατηρητές πιστεύουν ότι οι καρδινάλιοι θα επιστρέψουν σε έναν Ευρωπαίο Πάπα μετά το πείραμα του Φραγκίσκου, αν όντως επιστρέψουν στην Αμερική, τότε ο 69χρονος Νομάρχης του Επισκοπικού Δικαστηρίου θα είναι ένα όνομα που θα συζητηθεί.
Ο καρδινάλιος Πρέβοστ κατάγεται από το Σικάγο που είναι η μεγαλύτερη Αρχιεπισκοπή στη Βόρεια Αμερική.
Πιστεύεται ότι συζητείται πλέον σοβαρά ως ο κύριος υποψήφιος των «Μπεργκόλιαν» (σύμμαχοι του Πάπα Φραγκίσκου) αντί των Αβελίν, Τάγκλε ή Ζούπι. Οι γνώστες του Βατικανού τον περιγράφουν ως τον υποψήφιο «σκοτεινό άλογο», ο οποίος έχει αθόρυβα αναδειχθεί στο προσκήνιο ημέρες λίγο πριν από το Κονκλάβιο.
Προήχθη σε σημαίνοντα ρόλο στο Βατικανό μόλις το 2023 και έγινε καρδινάλιος-επίσκοπος τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.
Ματέο Ζούπι
Ένας άλλος κορυφαίος υποψήφιος των «Μπεργκογκλιανών», ο καρδινάλιος Ζούπι, θεωρούταν φαβορί του Πάπα Φραγκίσκου και είναι πρόεδρος της Επισκοπικής Διάσκεψης της Ιταλίας από τον Μάιο του 2022.
Ο 69χρονος έγινε καρδινάλιος από τον Φραγκίσκο το 2019 και έκτοτε έχει σταλεί σε πολλά ταξίδια παγκοσμίως. Πήγε σε ειρηνευτική αποστολή στην Ουκρανία, όπου συνάντησε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά όχι τον Ρώσο Βλαντίμιρ Πούτιν, και πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συναντήσει τον τότε πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Πριν γίνει καρδινάλιος, ο Ζούπι μοιράστηκε τη θετική του άποψη για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ όταν έγραψε σε ένα δοκίμιο στο βιβλίο του James Martin «Χτίζοντας μια γέφυρα» (Un ponte da Costruire) το 2018 ότι θα ήταν «χρήσιμο για την ενθάρρυνση του διαλόγου, καθώς και της αμοιβαίας γνώσης και κατανόησης» να υιοθετηθεί μια νέα προσέγγιση προς «τους ΛΟΑΤ αδελφούς και αδελφές μας».
Κριστόμπαλ Λόπεζ Ρομέρο
Ο 72χρονος αρχιεπίσκοπος του Ραμπάτ διασχίζει πολλά γεωγραφικά στρατόπεδα ως ιεράρχης στο Μαρόκο. Ως Ισπανός με οικογένεια από την Παραγουάη προσελκύει υποστήριξη από την Αφρική, την Ευρώπη και τη Νότια Αμερική.
Ο Λόπεζ Ρομέρο περιγράφεται ως σύμμαχος του Φραγκίσκου στο ισχυρό στρατόπεδο των «Μπεργκογκλιανών» και η υποψηφιότητά του θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το ποιον ιεράρχη θα στηρίξει τελικά η μεγαλύτερη και ισχυρότερη παράταξη στο Κονκλάβιο.
Μεταξύ των προοδευτικών του θέσεων είναι η έμφαση στη σημασία της συνεργασίας με τους μουσουλμάνους, κάτι που απορρέει από την εμπειρία του να ηγείται της καθολικής κοινότητας σε μια ισλαμική χώρα.
Έχει αποφύγει να πάρει θέση σε θέματα όπως οι γάμοι μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.
Έχει εκφράσει έντονα την επιθυμία του να μην εκλεγεί, μια στάση που μπορεί να βοηθήσει την υπόθεσή του επειδή οι καρδινάλιοι τείνουν να αντιπαθούν τη φιλοδοξία.
Ρόμπερτ Σάρα
Συμπαθής στους συντηρητικούς στην Εκκλησία, ο καρδινάλιος Σάρα είναι γνωστός για την προσήλωσή του στο δόγμα και την παραδοσιακή λειτουργία και συχνά θεωρούνταν αντίθετος στις μεταρρυθμιστικές τάσεις του Πάπα Φραγκίσκου.
Γιος φρουτοσυλλέκτη, η Σάρα έγινε ο νεότερος αρχιεπίσκοπος σε ηλικία 34 ετών όταν ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ τον διόρισε ιερέα στο Κόνακρι της Γουινέας.
Είχε μια μακρά και εντυπωσιακή καριέρα, αποσύροντας το 2021 ως επικεφαλής του γραφείου του Βατικανού που επιβλέπει τις λειτουργικές τελετές της Καθολικής Εκκλησίας.
Αν και δεν θεωρείται φαβορί για τον παπισμό, θα μπορούσε να προσελκύσει ισχυρή υποστήριξη από τους συντηρητικούς καρδινάλιους.
Ράινχαρντ Μαρξ
Ο κορυφαίος καθολικός κληρικός της Γερμανίας είναι επίσης πολύ γνώστης του Βατικανού.
Ο Αρχιεπίσκοπος Μονάχου και Φράιζινγκ επιλέχθηκε ως σύμβουλος όταν ο Φραγκίσκος έγινε Πάπας το 2013. Για 10 χρόνια συμβούλευε τον Πάπα για τη μεταρρύθμιση της Εκκλησίας και εξακολουθεί να επιβλέπει την οικονομική μεταρρύθμιση του Βατικανού.
Έχει υποστηρίξει μια πιο συμβιβαστική προσέγγιση απέναντι στους ομοφυλόφιλους ή τα τρανς άτομα στην Καθολική διδασκαλία.
Αλλά το 2021 προσφέρθηκε να παραιτηθεί για σοβαρά λάθη στην αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στην Καθολική Εκκλησία της Γερμανίας. Αυτή η παραίτηση απορρίφθηκε από τον Φραγκίσκο.
Πριν από δύο χρόνια αποχώρησε από το Συμβούλιο των Καρδιναλίων, το σημαντικότερο συμβουλευτικό όργανο του Πάπα, σε αυτό που θεωρήθηκε στη Γερμανία ως οπισθοδρόμηση για την καριέρα του στην Εκκλησία.
Άντζελο Σκόλα
Μόνο καρδινάλιοι κάτω των 80 ετών μπορούν να ψηφίσουν στο κονκλάβιο, αλλά ο Angelo Scola θα μπορούσε να εκλεγεί.
Ο πρώην Αρχιεπίσκοπος του Μιλάνου ήταν πρωτοπόρος το 2013 όταν επιλέχθηκε ο Φραγκίσκος, αλλά πιστεύεται ότι έπεσε θύμα της παροιμίας να εισέρχεται στο κονκλάβιο ως Πάπας και να αποχωρεί ως καρδινάλιος.
Το όνομά του επανήλθε στην επιφάνεια πριν από το κονκλάβιο, λόγω ενός βιβλίου που δημοσιεύει αυτή την εβδομάδα για τα γηρατειά. Το βιβλίο περιέχει έναν πρόλογο που έγραψε ο Πάπας Φραγκίσκος λίγο πριν εισαχθεί στο νοσοκομείο, στον οποίο είπε «ο θάνατος δεν είναι το τέλος των πάντων, αλλά η αρχή για κάτι».
Τα λόγια του Φραγκίσκου δείχνουν γνήσια στοργή για τον Σκόλα, αλλά το κολέγιο των καρδιναλίων μπορεί να μην βλέπει την εστίασή του στα γηρατειά ως ιδανική για έναν νέο πάπα.
Mαρκ Ουελλέ
Ο καρδινάλιος Ουελλέ έχει θεωρηθεί δύο φορές στο παρελθόν ως πιθανός υποψήφιος για τον Πάπα, το 2005 και το 2013.
Για χρόνια διηύθυνε τη Διεύθυνση Επισκόπων του Βατικανού, η οποία επιλέγει υποψηφίους για την επισκοπή σε όλο τον κόσμο, επομένως έπαιξε σημαντικό και διαμορφωτικό ρόλο στον έλεγχο των μελλοντικών μελών της καθολικής ιεραρχίας.
Ως άλλος οκταγενής, δεν θα μπορέσει να παίξει ρόλο στο ίδιο το κονκλάβιο, κάτι που μπορεί να εμποδίσει τις πιθανότητές του.
Ο Ouellet θεωρείται ως ένας συντηρητικός με σύγχρονη άποψη, ο οποίος είναι σθεναρά υπέρ της διατήρησης της αρχής της αγαμίας για τους ιερείς.
Αντιτίθεται στη χειροτονία γυναικών ιερέων, αλλά έχει ζητήσει μεγαλύτερο ρόλο για τις γυναίκες στη διοίκηση της Καθολικής Εκκλησίας, λέγοντας ότι «ο Χριστός είναι άνδρας, η Εκκλησία είναι θηλυκή».