Ειρηνευτική πρωτοβουλία Αφρικανών ηγετών για το τέλος του πολέμου Ουκρανίας – Ρωσίας
AP
AP

Ειρηνευτική πρωτοβουλία Αφρικανών ηγετών για το τέλος του πολέμου Ουκρανίας – Ρωσίας

Eξι Αφρικανοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, πρότειναν στην Ουκρανία να αποδεχθεί την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία, καθώς Νοτιοαφρικανοί αξιωματούχοι ετοιμάζονται να επισκεφθούν τις δύο χώρες για να προωθήσουν την ιδέα.

Η ειρηνευτική αποστολή αναμένεται να μεταβεί στη Μόσχα και το Κίεβο στις αρχές Ιουνίου.

Η ειρηνευτική πρωτοβουλία περιλαμβάνει, εκτός από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, τον Πρόεδρο της Ζάμπια, Hakende Hichilema, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Κονγκό, Denis Sassou Nguesso, και τον Πρόεδρο της Ουγκάντα, Yoweri Museveni.

Ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa ανακοίνωσε την πρωτοβουλία στις 16 Μαΐου. Επικεφαλής της πρωτοβουλίας είναι ο Πρόεδρος της Σενεγάλης Macky Sall, ο οποίος προήδρευσε στην Αφρικανική Ένωση.

Η Λιούμποφ Αμραβίτοβα, πρεσβευτής της Ουκρανίας στη Νότια Αφρική είπε πως η χώρα της θα δεχθεί όλους τους αντιπροσώπους και θα μιλήσει μαζί τους αλλά ξεκαθάρισε πως ο πρόεδρος Ζελένσκι έχει καταστήσεις σαφές ότι δεν θα υπάρξουν συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, εκτός εάν οι Ρώσοι εγκαταλείψουν το έδαφος της χώρας και επιστρέψουν στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της.

Σε αντίθεση με την Ουκρανή διπλωμάτη, εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Μια δήλωση της 16ης Μαΐου ανέφερε ότι το Ίδρυμα Μπραζαβίλ με έδρα το Λονδίνο συγκέντρωσε την ειρηνευτική αποστολή με στόχο, εν μέρει, «την επίτευξη συμφωνιών για την απελευθέρωση αποστολών σιτηρών και ζωτικών λιπασμάτων για αποστολή στην Αφρική».

Οι πιο ευάλωτες ομάδες στην Αφρική έχουν υποφέρει πολύ από τις κρίσεις των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας που προκλήθηκαν από τον πόλεμο.

Σχολιάζοντας το αφρικανικό σχέδιο, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι το υπουργείο καλωσορίζει κάθε επιτυχημένη προσπάθεια να πείσει τον Ρώσο Πρόεδρο Β. Πούτιν, να τερματίσει τον επιθετικό του πόλεμο στο έδαφος της Ουκρανίας.