ΕΕ: Ανάμεικτες αντιδράσεις στην πρόταση για πλαφόν στο ρωσικό αέριο

ΕΕ: Ανάμεικτες αντιδράσεις στην πρόταση για πλαφόν στο ρωσικό αέριο

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται στη διαδικασία της επεξεργασίας των προτάσεων των Βρυξελλών για τον περιορισμό της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας ενόψει του χειμώνα, συμπεριλαμβανομένου ενός πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου.

Ως γνωστόν, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε μια δέσμη μέτρων για να μειωθούν οι αυξανόμενες τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Οι προτάσεις της περιλαμβάνουν ένα πλαφόν στην τιμή για το ρωσικό φυσικό αέριο αλλά και μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την ΕΕ.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συζητήσουν τα μέτρα την Παρασκευή αλλά η συνάντησή τους δεν αναμένεται να εγκρίνει κάτι, αλλά θα πρέπει να καταστήσει σαφές ποιες επιλογές έχουν την ισχυρότερη υποστήριξη - δίνοντας στις Βρυξέλλες ένα προσανατολισμό σχετικά με το τι πρέπει να γίνει στις τελικές προτάσεις.

Για την ώρα, το σχέδιο για πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου έχει λάβει ανάμικτη ανταπόκριση ανάμεσα στα κράτη - μέλη.

Τα κράτη της Βαλτικής - επί μακρόν υποστηρικτές του περιορισμού των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου - είναι υπέρ, μαζί με τις χώρες που δεν βασίζονται στη Μόσχα για καύσιμα, συμπεριλαμβανομένης της Πορτογαλίας, η οποία εισάγει κυρίως υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τη Νιγηρία και τις ΗΠΑ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας δήλωσε πρόσφατα ότι το πλαφόν θα βοηθήσει να περιοριστεί η κερδοσκοπία στην αγορά, κάτι που θα βοηθήσει επίσης τις χώρες που δεν αγοράζουν ρωσικό αέριο.

Άλλες χώρες συμφώνησαν με την ιδέα αφού η Ρωσία μείωσε κι άλλο τις παραδόσεις φυσικού αερίου τον περασμένο μήνα, αλλά προειδοποίησαν ότι θα χρειαζόταν ενότητα μεταξύ των μελών της ΕΕ για να πάρει «σάρκα και οστά» το σχέδιο.

«Εάν υπάρξει ενότητα για το θέμα, θα το υποστηρίξουμε. Εάν, από την άλλη πλευρά, είναι κάτι που είναι δύσκολο για κάποιους, θα πρέπει να το δούμε προσεκτικά», υπογράμμισε ανώτερος διπλωμάτης μιας χώρας της ΕΕ.

Οι Βρυξέλλες δεν έχουν ακόμη διευκρινίσει πώς θα σχεδιάσουν το πλαφόν, αλλά ορισμένοι τύποι νόμων της ΕΕ απαιτούν έγκριση και από τις 27 χώρες της ΕΕ.

Ορισμένα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης είναι επιφυλακτικά, φοβούμενοι ότι το μέτρο μπορεί να τους αποκόψει εντελώς από τις ήδη συρρικνούμενες προμήθειες φυσικού αερίου.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία θα σταματήσει να προμηθεύει φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην Ευρώπη εάν πλαφόν.

Δεδομένων των χαμηλών ποσοτήτων που παρέχονται στην Ευρώπη - και επομένως, των χαμηλότερων εσόδων φυσικού αερίου της Μόσχας - ορισμένες χώρες ισχυρίζονται ότι το πλαφόν θα είχε πολύ μικρό αντίκτυπο στις τιμές του φυσικού αερίου στα κράτη – μέλη. «Δεν θα έλυνε τίποτα», είπε χαρακτηριστικά ένας διπλωμάτης της ΕΕ.

Οι παραδόσεις ρωσικών αγωγών φυσικού αερίου στις τρεις κύριες διαδρομές προς την Ευρώπη έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 90% από τον Σεπτέμβριο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατηγόρησαν τη Μόσχα ότι «εξοπλίζει» τον ενεργειακό της εφοδιασμό, ενώ η Ρωσία έριξε το φταίξιμο για τις περικοπές σε τεχνικά προβλήματα που προκλήθηκαν από τις δυτικές κυρώσεις για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Καθώς οι ρωσικές παραδόσεις τίθενται εν αμφιβόλω, η Ευρώπη βρίσκεται σε αναζήτηση εναλλακτικών πηγών φυσικού αερίου και οδών παράδοσης, με αρκετές χώρες να πιέζουν για περισσότερους τερματικούς σταθμούς εισαγωγής LNG. Την Πέμπτη, η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι το πρώτο πλοίο με φορτίο LNG έδεσε σε έναν νέο τερματικό σταθμό στο ολλανδικό λιμάνι Έμσχάφεν.