Δείπνο Μπάιντεν - Μακρόν: «Η Συμμαχία μας πιο δυνατή από ποτέ»
AP
AP

Δείπνο Μπάιντεν - Μακρόν: «Η Συμμαχία μας πιο δυνατή από ποτέ»

«Καλωσορίζοντας μερικούς φίλους στην πόλη», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter με αφορμή τη συνάντηση που είχε ο ίδιος και η σύζυγός του με το ζεύγος Μακρόν.

 

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, που συνοδεύεται από τη σύζυγό του Μπριζίτ Μακρόν είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που έγινε δεκτός στον Λευκό Οίκο μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκαν θέματα όπως ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας, το Ιράν και η Κίνα καθώς και οι μεταξύ τους εμπορικές σχέσεις.

Η επίσκεψη Μακρόν στις ΗΠΑ πραγματοποιείται 14 μήνες μετά τη συμφωνία AUKUS μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας που οδήγησε τις σχέσεις Παρισιού – Ουάσιγκτον στο ναδίρ με τη Γαλλία να ανακαλεί τον πρέσβη της από την αμερικανική πρωτεύουσα.

Το κλίμα φαίνεται να έχει αλλάξει με τον Μακρόν να δηλώνει σε ομιλία του στην γαλλική κοινότητα της Ουάσινγκτον που πραγματοποιήθηκε στην γαλλική πρεσβεία ότι η συμμαχία με τις ΗΠΑ «είναι πιο δυνατή από ποτέ». 

Δεσμεύτηκε δε ότι «θα προσπαθήσουν μαζί να είναι στο ύψος της κοινής Ιστορίας των δύο χωρών».