Δανία: Λαμβάνει μέτρα για τις τιμές στην ενέργεια
Λήψη της Κοπεγχάγης. Φωτογραφία: Shutterstock
Λήψη της Κοπεγχάγης. Φωτογραφία: Shutterstock

Δανία: Λαμβάνει μέτρα για τις τιμές στην ενέργεια

Προς αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας Δανοί βουλευτές συμφώνησαν σε ενα πακέτο βοήθειας το οποίο, συν τοις άλλοις, θα περιλαμβάνει τη μείωση της εισφοράς στις τιμές της ενέργειας και την οικονομική ενίσχυση νοικοκυριών με μικρά παιδιά, αγνοώντας την αυστηρή προειδοποίηση της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα τάχθηκε κατά της προστασίας από τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας μέσω της μείωσης των εισφορών, υπό το σκεπτικό ότι τέτοια προστασία θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω άνοδο των τιμών και θα αποθάρρυνε την εξοικονόμηση ενέργειας. 

«Η συμφωνία δεν λύνει όλα τα προβλήματα, αλλά μπορεί να παράσχει μεγαλύτερη ασφάλεια κατά τους χειμερινούς μήνες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών Νικολάι Βάμεν, τονίζοντας ότι δεν θα αυξηθεί ο πληθωρισμός. 

Εκτός του πακέτου βοήθειας, η Δανία έχει ήδη συμφωνήσει στην παροχή οικονομικής βοήθειας στους ηλικιωμένους και έχει παγώσει την ετήσια αύξηση των ενοικίων για την επόμενη διετία προκειμένου να βοηθηθούν τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Σημειωτέον ότι η συμφωνία για το πακέτο βοήθειας της Δανίας αποτελεί μέρος της προσπάθειας της υπόλοιπης Ευρώπης να βρει τρόπους να βοηθήσει τα νοικοκυριά και τις εταιρείες να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις των καταναλωτικών αγαθών που παρατηρήθηκαν στον απόηχο της πανδημίας και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, πλήττοντας καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Πηγή: Reuters