Capital Economics: Η Τουρκία παίζει με τη φωτιά μετά τη νέα μείωση των επιτοκίων

Capital Economics: Η Τουρκία παίζει με τη φωτιά μετά τη νέα μείωση των επιτοκίων

Χάθηκε κάθε ίχνος αξιοπιστίας της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας (CBRT) μετά τη σημερινή της απόφαση να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων και μάλιστα μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Υπό τις οδηγίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η CBRT μείωσε τα επιτόκια στο 16%, ήτοι κατά 200 μονάδες βάσης, όταν οι προβλέψεις της αγοράς έκαναν λόγο για μείωση της τάξης των 50-100 μ.β. Αποτέλεσμα ήταν η τουρκική λίρα να καταγράφει νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου στις 9,48 λίρες/δολάριο.

Όπως αναφέρει σε σημερινό της σημείωμα η Capital Economics, η Τουρκία παίζει με τη φωτιά με αυτή την κίνηση, ενώ ο οίκος προβλέπει ότι η κατρακύλα της τουρκικής λίρας θα συνεχιστεί, αυξάνοντας τις πιθανότητες να ξεσπάσει μία νέα κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών, παρόμοια με αυτή του 2018.

«Φαίνεται ότι ο υφιστάμενος διοικητής της CBRT υποκλίνεται στις επιταγές του Τούρκου προέδρου για την εφαρμογή μιας πολύ πιο χαλαρής νομισματικής πολιτικής», τονίζει η Capital Economics. Μίας πολιτικής που δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση από τον υψηλό πληθωρισμό, προσθέτει ο βρετανικός οίκος.

Σημειώνεται ότι ο γενικός δείκτης του πληθωρισμού ενισχύθηκε από το 19,3% τον Αύγουστο στο 19,6% τον Σεπτέμβριο, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2019. Ο δομικός πληθωρισμός (που εξαιρεί ευμετάβλητες τιμές όπως της ενέργειας και των τροφίμων) αυξήθηκε ξανά τον περασμένο μήνα σε μηνιαία βάση, ενώ οι τιμές καταναλωτή συνεχίζουν να αυξάνονται με ετησιοποιημένο ρυθμό 20%.

Η Capital Economics υπογραμμίζει ότι η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει σε ποσοστό 12% έναντι του δολαρίου από τις αρχές Σεπτεμβρίου και εκτιμά ότι θα αποδυναμωθεί περαιτέρω, από το επίπεδο των 9,4 λιρών/δολάριο που βρίσκεται σήμερα η ισοτιμία, στις 10,5 λίρες/δολάριο έως το τέλος του 2022. Ο οίκος καταλήγει προειδοποιώντας για ακόμη πιο απότομη πτώση του τουρκικού νομίσματος στην περίπτωση που συνεχιστεί η τρέχουσα οικονομική πολιτική αλλά και για την πιθανότητα να επιβληθούν capital controls.