Βρετανία: Θα χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση την παλαιστινιακή Χαμάς

Βρετανία: Θα χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση την παλαιστινιακή Χαμάς

Η Βρετανία θα χαρακτηρίσει την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της, όπως αναφέρει το Reuters, μια κίνηση που θα ευθυγραμμίσει τη θέση της για τους ηγέτες της Γάζας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ.

Η οργάνωση θα απαγορευτεί βάσει του νόμου περί τρομοκρατίας και οποιοσδήποτε εκφράζει υποστήριξη στη Χαμάς, φέρνει τη σημαία της ή διοργανώνει συναντήσεις για την οργάνωση θα παραβιάζει το νόμο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, η οποία είπε ότι ήταν ακριβής.

Η εφημερίδα Times ανέφερε ότι η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ θα ανακοινώσει την κίνηση στην Ουάσιγκτον και θα την παρουσιάσει στο κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα.

Μέχρι τώρα, η Βρετανία απαγόρευε μόνο τη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς - τις Ταξιαρχίες Izz al-Din al-Qassam.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ χαιρέτισε τις αναφορές της απόφασης. Σε ανάρτησή του στο Twitter είπε "Η Χαμάς είναι μια ριζοσπαστική ισλαμική ομάδα που στοχεύει αθώους Ισραηλινούς και επιδιώκει την καταστροφή του Ισραήλ. Χαιρετίζω την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να κηρύξει τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση στο σύνολό της — γιατί αυτό ακριβώς είναι".

Αξιωματούχος της Χαμάς στη Γάζα δήλωσε ότι θα περιμένει μέχρι την επίσημη ανακοίνωση από τη Βρετανία προτού εκδώσει απάντηση.

Η Χαμάς είναι παρακλάδι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Ιδρύθηκε το 1987, αντιτίθεται στην ύπαρξη του Ισραήλ και αντιτίθεται στις ειρηνευτικές συνομιλίες, αντ' αυτού υποστηρίζει την «ένοπλη αντίσταση» κατά της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ.

Το πιο πρόσφατο ξέσπασμα βίας ήταν μια σύγκρουση 11 ημερών τον Μάιο, κατά την οποία Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι λένε ότι 250 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, μεταξύ των οποίων 66 παιδιά. Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι 13 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, σκοτώθηκαν στο Ισραήλ από ρουκέτες μαχητών.

Ενισχύονται οι δεσμοί ανάμεσα σε Βρετανία και Ισραήλ 

Η υπουργός Εσωτερικών Πατέλ αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση της γραμματέας διεθνούς ανάπτυξης της Βρετανίας το 2017, αφού δεν αποκάλυψε συναντήσεις με ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους κατά τη διάρκεια ιδιωτικών διακοπών στη χώρα.

Συναντήθηκε με τον τότε πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον προκάτοχο του Μπένετ, και τον τότε ηγέτη της αντιπολίτευσης, Γιάιρ Λαπίντ.

Ο Λάπιντ, τώρα υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, χαιρέτισε την αναμενόμενη απόφαση για τη Χαμάς ως «μέρος της ενίσχυσης των δεσμών με τη Βρετανία».

Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν όλη τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση. Είναι στη λίστα των ΗΠΑ με τις χαρακτηρισμένες ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση το θεωρεί επίσης τρομοκρατικό κίνημα.

Με έδρα τη Γάζα, η Χαμάς κέρδισε τις παλαιστινιακές κοινοβουλευτικές εκλογές του 2006, νικώντας τον εθνικιστή αντίπαλό της Φάταχ. Κατέλαβε τον στρατιωτικό έλεγχο της Γάζας τον επόμενο χρόνο.