BBC: Η Σερβία στέλνει στρατεύματα στα σύνορα με το Κόσοβο

BBC: Η Σερβία στέλνει στρατεύματα στα σύνορα με το Κόσοβο

Σε επιφυλακή τέθηκαν οι σερβικές ένοπλες δυνάμεις από τον πρόεδρο της Σερβίας ο οποίος έστειλε στρατεύματα στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, μετά τις συγκρούσεις αστυνομικών με τη σερβική μειονότητα.

Συνολικά 10 άτομα τραυματίστηκαν στα επεισόδια που ξέσπασαν όταν κάτοικοι, σερβικής εθνικότητας,  συγκεντρώθηκαν έξω από κρατικά κτίρια στη συνοριακή πόλη Ζβετσάν.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές, ενώ πυροβολισμοί και εκρήξεις ακούγονταν σε βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν ο σερβικός πληθυσμός σε τέσσερις πόλεις προσπαθεί να αποτρέψει την ανάληψη καθηκόντων από τους Αλβανούς νεοεκλεγέντες δημάρχους. 

Η Σερβική μειονότητα του Κοσσυφοπεδίου -η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 5% του 1,8 εκατομμυρίου πληθυσμού της χώρας- μποϊκόταρε τις τοπικές εκλογές του Απριλίου σε τέσσερις βόρειους δήμους, επιτρέποντας στους Αλβανούς να πάρουν τον έλεγχο των δημοτικών συμβουλίων.

Το Βελιγράδι υποστήριξε το μποϊκοτάζ - με αποτέλεσμα μια συμμετοχή μόλις 3,47% - που πυροδοτήθηκε αφού η σερβική κοινότητα απαίτησε τη δημιουργία μιας ένωσης σερβικών δήμων.

Η σερβική μειονότητα λέει ότι η ένωση θα εργαστεί για την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη, τον χωροταξικό σχεδιασμό και την οικονομική ανάπτυξη, αλλά οι Αλβανοί φοβούνται ότι θα μπορούσε να επιτρέψει τον σχηματισμό ενός φιλοσερβικού κράτους.

Συγκέντρωση υποστήριξης του Βούτσιτς

Την ίδια στιγμή, δεκάδες χιλιάδες πολίτες από ολόκληρη τη Σερβία έφτασαν στο Βελιγράδι για να συμμετάσχουν σε συγκέντρωση υποστήριξης του προέδρου της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ο οποίος τελευταία δέχεται επικρίσεις στο εσωτερικό για τον τρόπο διακυβέρνησης.

Η συγκέντρωση διοργανώνεται από το κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα με το σύνθημα «Η Σερβία της ελπίδας». Η συγκέντρωση θα ξεκινήσει στις οχτώ η ώρα το βράδυ. Ο Βούτσιτς αναγγέλλοντας πριν από μερικές ημέρες την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης είχε δηλώσει ότι θα είναι η μαζικότερη που έχει υπάρξει ποτέ στη νεότερη ιστορία της Σερβίας.

Ανέφερε επίσης ότι στην ομιλία του θα επικεντρωθεί σε θέματα που αφορούν το μέλλον της χώρας και ο λόγος του δεν θα είναι διχαστικός.

Όπως μετέδωσαν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, για τη μεταφορά υποστηρικτών του Βούτσιτς στο Βελιγράδι νοικιάστηκαν περισσότερα από 2.500 λεωφορεία.

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι «ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε και τέθηκε στην υπηρεσία του κυβερνητικού κόμματος για να είναι η συγκέντρωση μεγαλειώδης όπως ανήγγειλε ο Βούτσιτς».

Το ανεξάρτητο συνδικάτο εργαζομένων «Nezavisnost» αναφέρει ότι στις δημόσιες υπηρεσίες και τους οργανισμούς πολλοί εργαζόμενοι με εκβιασμούς και απειλές αναγκάστηκαν να δηλώσουν συμμετοχή στη σημερινή συγκέντρωση.

Κατά γενική εκτίμηση η σημερινή συγκέντρωση στο Βελιγράδι διοργανώθηκε για να αποτελέσει την απάντηση του Αλεξάνταρ Βούτσιτς στις τρεις μαζικές διαδηλώσεις που διοργανώθηκαν από την αντιπολίτευση τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Στις διαδηλώσεις αυτές δεκάδες χιλιάδες πολίτες του Βελιγραδίου βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για την έξαρση της βίας που εκδηλώθηκε στις αρχές Μαΐου με δύο τραγικά γεγονότα μαζικών πυροβολισμών που στοίχισαν τη ζωή σε 18 ανθρώπους.

Διαβάστε ακόμα:

Μπλίνκεν: Καταδικάζει τα γεγονότα στο Β. Κόσοβο - Προειδοποιεί την Πρίστινα για «συνέπειες»

Επεισόδια στο βόρειο Κόσοβο κατά την ανάληψη καθηκόντων των νέων δημάρχων (vids)

Κόσοβο: Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και ΗΠΑ καλούν τη Σερβία να αποκλιμακώσει την ένταση