Αριθμός - ρεκόρ για τους φυλακισμένους στη Γαλλία
Shutterstock
Shutterstock

Αριθμός - ρεκόρ για τους φυλακισμένους στη Γαλλία

Σε 76.258 ανήλθε ο αριθμός των φυλακισμένων στη Γαλλία ξεπερνώντας, την 1η Φεβρουαρίου κάθε προηγούμενο ρεκόρ, καθώς, συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, ήταν 3.964 περισσότεροι, καταγράφοντας αύξηση 5,5% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε την Πέμπτη (29/2) στη δημοσιότητα το γαλλικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, την 1η Φεβρουαρίου οι γαλλικές φυλακές είχαν αθροιστικά τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν 61.737 κρατούμενους, και ως εκ τούτου το ποσοστό πληρότητας ανερχόταν στο 123,5%. Σε κέντρα κράτησης με καταδικασμένους για πταίσματα ή προφυλακιστέους εν αναμονή της δίκης τους, το ποσοστό πληρότητας ήταν 147,7%.

Σε ορισμένα σωφρονιστικά καταστήματα η πληρότητα κυμαινόταν ακόμη και γύρω στο 200%. Λόγω του συνωστισμού 3.059 κρατούμενοι υποχρεώνονταν να κοιμούνται σε στρώμα στο πάτωμα, αριθμός αυξημένος κατά 50,2% σε σύγκριση με πέρυσι.

Το ζήτημα είχε οδηγήσει τον περασμένο Ιούλιο σε καταδίκη της Γαλλίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Με στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών, η κυβέρνηση Μακρόν σχεδιάζει να αυξήσει κατά 15.000 τη χωρητικότητα των σωφρονιστικών καταστημάτων της Γαλλίας έως το 2027.