Αρχεία Vulkan: Πώς λειτουργεί ο κυβερνοστρατός του Πούτιν
shutterstock
shutterstock

Αρχεία Vulkan: Πώς λειτουργεί ο κυβερνοστρατός του Πούτιν

Χιλιάδες σελίδες απόρρητων εγγράφων αποκαλύπτουν πώς οι μηχανικοί της εταιρείας software Vulkan που βρίσκεται στα προάστια της Μόσχας, έχουν εργαστεί για τον ρωσικό στρατό και τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών για την υποστήριξη επιχειρήσεων hacking, την εκπαίδευση πρακτόρων πριν από επιθέσεις σε εθνικές υποδομές, τη διάδοση παραπληροφόρησης και τον έλεγχο τμημάτων του διαδικτύου.

Το έργο της εταιρείας συνδέεται με την ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας ή FSB, την εγχώρια υπηρεσία κατασκοπείας, τα επιχειρησιακά τμήματα και τα τμήματα πληροφοριών των ενόπλων δυνάμεων, γνωστά ως GOU και GRU, και την SVR, την οργάνωση εξωτερικών πληροφοριών της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του Guardian, έγγραφο συνδέει ένα εργαλείο κυβερνοεπιθέσεων Vulkan με τη διαβόητη ομάδα χάκερ Sandworm, η οποία, σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, προκάλεσε δύο φορές διακοπές ρεύματος στην Ουκρανία, διέκοψε τους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Νότια Κορέα και ξεκίνησε το NotPetya, το πιο καταστροφικό από οικονομική άποψη κακόβουλο λογισμικό στην ιστορία. Με την κωδική ονομασία Scan-V, σαρώνει το διαδίκτυο για ευπάθειες, οι οποίες στη συνέχεια αποθηκεύονται για χρήση σε μελλοντικές κυβερνοεπιθέσεις.

Ένα άλλο σύστημα, γνωστό ως Amezit, ισοδυναμεί με ένα σχέδιο για την παρακολούθηση και τον έλεγχο του διαδικτύου σε περιοχές υπό τις διαταγές της Ρωσίας και επιτρέπει επίσης την παραπληροφόρηση μέσω ψεύτικων προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ένα τρίτο σύστημα που έχει κατασκευαστεί από τη Vulkan, το Crystal-2V, είναι ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης στις μεθόδους που απαιτούνται για την κατάρριψη σιδηροδρομικών, αεροπορικών και θαλάσσιων υποδομών. Ένα αρχείο που εξηγεί το λογισμικό αναφέρει: "Το επίπεδο μυστικότητας των επεξεργασμένων και αποθηκευμένων πληροφοριών στο προϊόν είναι 'άκρως απόρρητο'".

Τα αρχεία Vulkan, τα οποία χρονολογούνται από το 2016 έως το 2021, διέρρευσαν από έναν ανώνυμο πληροφοριοδότη που εξοργίστηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.  Λίγες ημέρες μετά την εισβολή τον περασμένο Φεβρουάριο, η πηγή απευθύνθηκε στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και δήλωσε ότι η GRU και η FSB "κρύβονται πίσω από" το Vulkan.

Εδώ και αρκετούς μήνες, δημοσιογράφοι που εργάζονται για 11 μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων ο Guardian, η Washington Post και η Le Monde, ερεύνησαν τα αρχεία σε μια κοινοπραξία με επικεφαλής την Paper Trail Media και το Der Spiegel.

Πέντε δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών επιβεβαίωσαν ότι τα αρχεία Vulkan φαίνεται να είναι αυθεντικά. Η εταιρεία και το Κρεμλίνο δεν απάντησαν σε πολλαπλά αιτήματα για σχολιασμό.