Αναστασιάδης: Χωρίς την παρέμβαση της ΕΕ δεν θα πετύχουμε αποτελέσματα στο Κυπριακό
AP
AP

Αναστασιάδης: Χωρίς την παρέμβαση της ΕΕ δεν θα πετύχουμε αποτελέσματα στο Κυπριακό

«Η συνάντηση με τον καγκελάριο της Γερμανίας αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας που καταβάλλει η κυβέρνηση, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για επανέναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό», δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Προσερχόμενος στην εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λεμεσού το βράδυ της Παρασκευής και ερωτηθείς αν με την επικείμενη συνάντηση του με τον καγκελάριο της Γερμανίας θα προβεί σε μια ύστατη προσπάθεια για το Κυπριακό, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απάντησε: «Όχι ύστατη. Είναι μια συνέχεια των προσπαθειών που καταβάλλουμε έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για να επαναρχίσει ένας διάλογος. Βεβαίως, για να δημιουργηθούν συνθήκες απαιτείται από πλευράς Τουρκίας και η επάνοδος στον σωστό δρόμο, δηλαδή στον δρόμο του Διεθνούς Δικαίου. Διαφορετικά θα παρακολουθούμε τη σκλήρυνση των θέσεων όχι μόνο απέναντι στην Κύπρο, αλλά και τους εν δυνάμει κινδύνους που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα μιας αναθεωρητικής πολιτικής που παρουσιάζεται στο Αιγαίο, στη Συρία, στη Λιβύη, στο Ιράκ, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και όχι μόνο».

Ερωτηθείς αν είναι εφικτό να γίνει κάτι για το Κυπριακό δεδομένης της στάσης της Τουρκίας, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «το θέμα δεν είναι πόσο εφικτό είναι αυτή τη στιγμή, το θέμα είναι να επαναλάβουμε αυτό που πράττουμε από το ναυάγιο του Κραν Μοντανά, την ανάγκη ο διεθνής παράγοντας και η ΕΕ ιδιαίτερα, η οικογένεια η δική μας δηλαδή, να συνειδητοποιήσουν ότι χωρίς την παρέμβαση δεν μπορεί να πετύχουμε, μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος, αποτελέσματα, όπως όλοι επιθυμούμε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ