Για τρίξτε τους τα δόντια

Λέμε τα καλά, λέμε τα εύκολα, τώρα ας πούμε και μερικές όχι πολύ ευχάριστες για την ΝΔ διαπιστώσεις της τελευταίας βδομάδας. Ας έχουν τον νου τους εκεί στην Πειραιώς, γιατί αρχίζουν να εμφανίζονται προβλήματα στη δημόσια εικόνα του κόμματος που μόλις πριν μισό μήνα πέτυχε έναν πραγματικό εκλογικό θρίαμβο. Με δυο λόγια, ενώ ο Σύριζα δείχνει να συνέρχεται στοιχειωδώς από το στραπάτσο και να βρίσκει έναν ενιαίο βηματισμό, τα στελέχη της ΝΔ δείχνουν να τα χουν φορτώσει στον κόκορα και να βαριούνται θανάσιμα.

Προφανώς το εκλογικό αποτέλεσμα δημιούργησε αρνητικό σοκ στους Συριζαίους, αλλά ως φαίνεται δημιούργησε και παραλυτικά ευχάριστο σοκ στους νεοδημοκράτες. Και οι μεν Συριζαίοι μπήκαν στον δεύτερο προεκλογικό αγώνα με την ουτοπική γραμμή «πάμε για να κυβερνήσουμε» και με ηθικό κάτω του μηδενός, την ανάγκη φιλοτιμία όμως ποιούμενοι έβαλαν κάτω το κεφάλι και ξαναπήραν τον ανήφορο. Αγκομαχώντας, αλλά τον πήραν. 

Συμμορφώθηκαν άπαντες με τις απαγορεύσεις και τον κεντρικό σχεδιασμό των εμφανίσεων, έκοψαν μαχαίρι κάθε χαριτωμενιά και αυτοσχεδιασμό σε δημόσιες συζητήσεις, αποστηθίζουν ευλαβικά κάθε μέρα τη γραμμή που τους στέλνει η Κουμουνδούρου και την παπαγαλίζουν δίχως την παραμικρή παρέκκλιση. Αποτέλεσμα; Πρώτον κόπηκαν μαχαίρι τα λάθη που θα μπορούσε να αξιοποιήσει η ΝΔ. Δεύτερον, δείχνουν μια ενιαία και αδιαίρετη εικόνα, πράγμα που τους κάνει εξαιρετικό καλό μπροστά στην εικόνα σκορποχωρίου που είχαν στην προηγούμενη αναμέτρηση.

Και πάλι δεν θα πετύχαιναν τίποτα με όλα τούτα, αν είχαν απέναντι τους στελέχη της ΝΔ που ήταν στοιχειωδώς ενημερωμένα και ετοιμοπόλεμα. Αντιθέτως όμως, φαίνεται ότι η διαφορά 20 μονάδων μέθυσε τους νεοδημοκράτες, που δεν κάνουν πια ούτε τον κόπο να ανοίξουν τα ενημερωτικά σημειώματα που λαμβάνουν κάθε μέρα. Ο καθένας τους λέει ό,τι του κατέβει, αφήνουν τους Συριζαίους να καθορίζουν την ατζέντα κάθε τηλεοπτικής συζήτησης, βαριούνται να αντιπαρατεθούν και γενικώς δείχνουν εικόνα μιας ομάδας που δεν παραμένει στο γήπεδο και παλεύει, αλλά κάνει ήδη και τον δεύτερο γύρο του θριάμβου.

Δεν τους ξαναμαζεύουν, λέω γω, στην Πειραιώς να τους τρίξουν λίγο τα δόντια; Να τους δώσουν και την μασημένη τροφή που χρειάζονται για να συνεχίσουν ως την 25η Ιουνίου; Γιατί αν συνεχίσουν έτσι χαλαροί και ευτύχιοι, μήτε τις 20 μονάδες διαφορά βλέπω να ξανάρχονται, μήτε την αυτοδυναμία να καταφθάνει. Και τότε θα γελάσουμε…