Ο ΟΤΕ στέλνει ταμείο, το ταξίδι από Σιγκαπούρη στην Αλεξανδρούπολη, το rebalancing, η ειδική αποστολή (νέου) στελέχους της Sunlight και ο ασφυκτικός κλοιός στα crypto

Μπορεί ημερολογιακά να θέλουμε ένα μήνα για να αλλάξουμε χρονιά, χρηματιστηριακά όμως για πολλούς διαχειριστές κεφαλαίων, το τέλος του Νοέμβρη σηματοδοτεί το κλείσιμο των βιβλίων. Οι ξένοι που έχουν μετοχές στην Ελλάδα έχουν στρογγυλοκαθίσει στο +35% του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και δεν έχουν ιδιαίτερους λόγους να κάνουν μεγάλες κινήσεις το επόμενο διάστημα.

Σήμερα (30/11) έχουμε μία σημαντική κίνηση και είναι το rebalancing του MSCI με αναμενόμενες ροές άνω των 100 εκατ. ευρώ. Από τις αλλαγές στους δείκτες δεν υπήρξε κάποια αλλαγή στις ελληνικές μετοχές, αλλά παραδοσιακά η αναδιάρθρωση εκτοξεύει τους τζίρους.

Πρόσφατα είδαμε κάτι ανάλογο λόγω της αλλαγής της στάθμισης της Εθνικής Τράπεζας στους δείκτες FTSE Russell από την αύξηση της διασποράς μετά την πώληση του πακέτου από το ΤΧΣ. Έτσι αναμένεται με ενδιαφέρον το σημερινό κλείσιμο, ενώ αύριο η σκυτάλη πάει στη Fitch η οποία θα αξιολογήσει τη χώρα και στα χρηματιστηριακά γραφεία περιμένουν την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα και από τον συγκεκριμένο οίκο.


Δε σταματούν οι αρμόδιες αρχές να δημοσιεύουν προειδοποιήσεις προς το επενδυτικό κοινό για εταιρείες που χωρίς να έχουν τις απαιτούμενες άδειες προσπαθούν να αλιεύσουν πελάτες. Δεν έχει τέλος και η ταλαιπωρία όσων έχουν ανοίξει κάποιο λογαριασμό σε τέτοιες πλατφόρμες, καθώς φαίνεται ότι τα προσωπικά δεδομένα «διαρρέουν» και βομβαρδίζονται από τηλέφωνα που τους προτρέπουν να ανοίξουν λογαριασμό και να ενημερωθούν για τα προϊόντα.

Θα πούμε πως πολλές φορές, η ευγένεια λείπει από όσους τηλεφωνούν στους υποψήφιους πελάτες. Να θυμίσουμε πως πρόσφατα η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε πως ο υιός αγνόησε τις συμβουλές της και έχασε σχεδόν όλα τα χρήματα που επένδυσε στα κρύπτο.

Όμως επειδή κάποιοι διαφημίζονται από τα social media ως ειδικοί και παρουσιάζουν ως Παράδεισο την αγορά των κρύπτο και ότι μπορεί να τους κάνει πλούσιους σε λίγο καιρό, μάλλον θα πρέπει οι έλεγχοι να γίνουν πιο εντατικοί και ίσως μία καμπάνια ενημέρωσης από τις αρμόδιες αρχές να αποδειχθεί χρήσιμη. 


Για νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών αποφασίζουν σήμερα (30 Νοεμβρίου), μέσω τηλεδιάσκεψης, οι μέτοχοι του ΟΤΕ. Η διοίκηση θα προτείνει την αγορά ιδίων με ανώτατη τιμή τα 30 ευρώ και κατώτατη το 1 ευρώ και διάρκεια του προγράμματος για 24 μήνες. Ο  συνολικός αριθμός μετοχών που δύναται να αγοραστεί είναι έως 42,6 εκατ. τεμάχια ή έως 10% του συνόλου των μετοχών.

Παράλληλα, η έκτακτη γενική συνέλευση θα κληθεί να αποφασίσει την ακύρωση 8,245 εκατ. ιδίων μετοχών που έχει αποκτήσει το προηγούμενο διάστημα. Σήμερα, ο Οργανισμός κατέχει 9,532 εκατ. ίδιες μετοχές ή ποσοστό 2,236% του συνόλου των μετοχών. Και οι νέες μετοχές που θα αγοραστούν τον ίδιο δρόμο θα πάρουν, δηλαδή θα ακυρωθούν, επιβραβεύοντας έμμεσα τους μετόχους, οι οποίοι θα βελτιώσουν για ακόμα μία φορά το ποσοστό συμμετοχής τους στην εισηγμένη, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΟΤΕ ακυρώνει ίδιες μετοχές.


Οι στρατηγικές κινήσεις του Ομίλου Sunlight συνεχίζονται. Έγκυρες πηγές θέλουν στην ομάδα του ομίλου να εντάσσεται στις αρχές Ιανουαρίου ένα εξαιρετικά έμπειρο στέλεχος, με «ειδική αποστολή» να ηγηθεί των επενδύσεων σε στοιχεία λιθίου, με στόχο την προσέλκυση και αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων και προγραμμάτων χρηματοδοτήσεων. Πρόκειται για στέλεχος που πρωταγωνίστησε σε κρίσιμες αποφάσεις σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ ήταν το πρόσωπο κλειδί στην καθιέρωση και εξέλιξη των ΣΔΙΤ στην Ελλάδα.

Με τον Λάμπρο Μπίσαλα να έχει βάλει την υπογραφή του σε ήδη κορυφαίες επενδύσεις, το νέο υψηλόβαθμο στέλεχος θα επικεντρωθεί στην εφαρμογή των επενδυτικών στρατηγικών και στο σχέδιο του Ομίλου για ανάπτυξη και κατασκευή στοιχείων ιόντων λιθίου σε κλίμακα gigafactory, τοποθετώντας τον σε προνομιακή θέση στην παγκόσμια σκακιέρα της ενέργειας.

Πρόκειται για τον Νίκο Μαντζούφα. Ως ο μακροβιότερος Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ, από το νέο πόστο θα στοχεύσει στην προσέλκυση και αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων και προγραμμάτων χρηματοδοτήσεων, που θα φέρουν τον συγκεκριμένο Όμιλο να πρωταγωνιστήσει στην επόμενη ημέρα της παραγωγής στοιχείων λιθίων.


Με ταχείς ρυθμούς  προχωρά η διαδικασία μετατροπής του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε έναν σημαντικό ενεργειακό κόμβο της νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς ως τα μέσα του Δεκεμβρίου εκτιμάται ότι  θα έχει εγκατασταθεί το πρώτο FSRU της εταιρείας Gaslog, το οποίο και θα συνδεθεί με τον υποθαλάσσιο αγωγό μεταφοράς.

Η πλωτή πλατφόρμα FSRU που έχει ήδη ξεκινήσει από την Σιγκαπούρη, με προορισμό την Αλεξανδρούπολη ανήκει στην Gaslog , συμφερόντων του εφοπλιστή Πήτερ Λιβανού και αναμένεται να αγκυροβολήσει σε απόσταση 17 χιλιομέτρων, περίπου, νοτιοδυτικά του λιμανιού της πόλης. Η μονάδα αυτή θα λαμβάνει LNG, θα εξατμίζει το αέριο και θα το προωθεί σε ένα σύστημα διανομής. Η αποθηκευτική δυνατότητα LNG της συγκεκριμλενη μονάδας θα είναι 153.500 κυβικά μέτρα.

Η πλατφόρμα FSRU μετασκευάστηκε σε ναυπηγείο της Σιγκαπούρης και για την ολοκλήρωση του έργου απαιτήθηκαν 45 εβδομάδες. Στην παρούσα φάση η εταιρεία εστιάζει στο να ξεκινήσει η εμπορική της λειτουργία.


H Deutsche Bank βλέπει περιθώριο ανόδου 12% για τον δείκτη S&P 500 στη Wall Street μέχρι το τέλος του 2024. Η γερμανική τράπεζα προβλέπει ότι η κερδοφορία των επιχειρήσεων θα δείξει αντοχές ακόμη και αν η οικονομία των ΗΠΑ εισέλθει σε μια ήπια και βραχύβια ύφεση.

Η πρόβλεψη των ανλυτών της τράπεζας είναι ότι ο S&P 500 θα κλείσει την επόμενη χρονιά στις 5.100 μονάδες. Φέτος ο δείκτης της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς καταγράφει άνοδο γύρω στο 19%.

Η εκτίμηση της Deutsche Bank είναι ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων που απαρτίζουν τον δείκτη S&P 500 θα σημειώσουν αύξηση 10%, λαμβάνοντας υπόψη μια «ρηχή και βραχύβια» ύφεση. Σε περίπτωση που το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξηθεί κατά 2%, η πρόβλεψη για τα κέρδη των επιχειρήσεων ανεβαίνει, θα αυξηθούν 19%.

O στόχος της Deutsce Bank για τον S&P 500 στο τέλος της επόμενης χρονιάς είναι υψηλότερος κατά 8,5% από τη μέση πρόβλεψη ομάδας 33 strategist σε σφυγμομέτρηση του Reuters. To βασικό σενάριο της τράπεζας είναι για ήπια ύφεση στο πρώτο εξάμηνο του 2024 που θα ωθήσει τη Fed να μειώσει τα επιτόκια κατά 175 μονάδες βάσης συνολικά το 2024.


Το Καράκας, η πρωτεύουσα της Βενεζουέλα, είναι ο πιο δημοφιλής ταξιδιωτικός προορισμός για τους αξιωματούχους των διεθνών πετρελαϊκών εταιρειών το τελευταίο δίμηνο. Ύστερα από πολλά χρόνια πλήρους απομόνωσης και εξοντωτικών κυρώσεων από την μεριά των ΗΠΑ,  η χώρα της Νότιας Αμερικής φαίνεται πως έχει μία ευκαιρία να γίνει ξανά μέρος της παγκόσμιας πετρελαϊκής αγοράς.

Για την ακρίβεια, ένα παράθυρο ευκαιρίας. Το παράθυρο άνοιξε τον Οκτώβριο, όταν εκπρόσωποι της κυβέρνησης Μαδούρο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης υπέγραψαν στα Μπαρμπάντος μία συμφωνία που περιέχει εγγυήσεις για την διεξαγωγή δίκαιων προεδρικών εκλογών το 2024. Η συμφωνία, η οποία έγινε κάτω από τις ευλογίες των ΗΠΑ, προβλέπει την παρουσία διεθνών παρατηρητών που θα επιβλέψουν την διεξαγωγή των εκλογών και την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων.

 Σε αναγνώριση της προόδου που επιτεύχθηκε με αυτή την προσωρινή συμφωνία, η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχώρησε σε εξάμηνη χαλάρωση των κυρώσεων που έχει επιβάλει στην πετρελαϊκή βιομηχανία της Βενεζουέλας. Βέβαια, τίποτε δεν είναι ακόμα σίγουρο αφού κάποια από τα βήματα που υποσχέθηκε να κάνει η κυβέρνηση Μαδούρο πριν το τέλος του Νοεμβρίου δεν έχουν γίνει ακόμα και η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να σκληρύνει ξανά την στάση της, να επαναφέρει τις κυρώσεις και να «κόψει την όρεξη» των διεθνών εταιρειών που έσπευσαν να πάνε στην Βενεζουέλα για να συζητήσουν τις προοπτικές συνεργασίας με την PDVSA, την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της χώρας.

Οι διεθνείς εταιρείες ποντάρουν σε περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ – Βενεζουέλας και θέλουν να είναι οι πρώτες που θα πατήσουν και πάλι πόδι σε μία χώρα με πετρελαϊκά αποθέματα μεγαλύτερα από αυτά της Σαουδικής Αραβίας.

Όπως έγραψε το Bloomberg, στο Καράκας έχουν σπεύσει εκπρόσωποι από πολλές μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η αγγλοολλανδική Shell (SHELL AMSTERDAM, SHEL NYSE LONDON), η ισπανική Repsol (REP MADRID), η ουγγρική MOL (MOL BUDAPEST, MGYOY PINK SHEETS), η σουηδική Maha Energy (MAHAA STOCKHOLM), η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Τρινιντάντ και Τομπάγκο και η αντίστοιχη Βολιβιανή YPFB. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του διεθνούς πρακτορείου, οι απεσταλμένοι των εταιρειών αυτών προσπαθούν να κάνουν διάφορα πράγματα.

Κάποιες θέλουν να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε κάποιες πετρελαιοπηγές ή κοιτάσματα φυσικού αερίου, κάποιες άλλες προσπαθούν να επαναφέρουν σε ισχύ παλαιά συμβόλαια συνεργασίας και άλλες ελπίζουν πως θα καταφέρουν να εισπράξουν παλαιά χρωστούμενα που είχαν ξεγράψει εδώ και πολλά χρόνια εξαιτίας των κυρώσεων.

Οι εταιρείες αυτές πιστεύουν πως οι ΗΠΑ θα αποφύγουν να επαναφέρουν σύντομα τις κυρώσεις, αφενός γιατί θέλουν να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις των περικοπών στην παραγωγή των χωρών του ΟΠΕΚ + και αφετέρου γιατί ξέρουν πως μία πιθανή ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας θα βάλει φρένο στο κύμα μεταναστών από την περιοχή προς τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Βενεζουέλα έχει τουλάχιστον 40 κοινοπραξίες με διεθνείς και εγχώριες επιχειρήσεις, πολλές εκ των οποίων έχουν «παγώσει» τα τελευταία χρόνια. Η κυβέρνηση επιθυμεί να ξαναζωντανέψει όσες γίνεται από αυτές και να προχωρήσει και σε νέες, με άλλες πρόθυμες επιχειρήσεις.

Στόχος της είναι η αύξηση της παραγωγής μέχρι το τέλος του 2024, από τα 750 με 800 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως στο ένα εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου. Είμαστε σίγουροι πως αν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ δεν εκτροχιαστούν εκ νέου, αυτός ο στόχος θα αναθεωρηθεί ανοδικά πολλές φορές.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.