Επιμέλεια: Κώστας Στούπας
Βίαιη επαναφορά… ή απλώς το τρέμουλο πριν την επόμενη κατρακύλα;
Η εβδομάδα ξεκίνησε με ανασυγκρότηση δυνάμεων στις αγορές, μετά το μίνι σοκ της Παρασκευής. Ναι, επανήλθε μια κάποια ηρεμία – αλλά η ανεμελιά έχει τελειώσει. Ο φόβος αρχίζει να εκτοπίζει την χωρίς όρια αισιοδοξία που μέχρι πρόσφατα θύμιζε την ευτυχία των αμνών την Άνοιξη. Το βλέμμα πλέον στρέφεται μπροστά με κάτι ανάμεσα σε νευρικότητα και υπαρξιακή ανησυχία.
Η ελληνική αγορά, στο βαθμό που οι εξωτερικοί παράγοντες δεν τινάξουν το κλίμα στον αέρα (γιατί μπορούμε και μόνοι μας, αλλά δεν χρειάζεται), έχει λόγους να κοιτά ψηλότερα. Ο τουρισμός σφυρίζει χαρωπά, ο Ερντογάν έχει πέσει σε λειτουργική νηφαλιότητα – γιατί όταν ξεμένεις από αεροπορία, αρχίζεις και βλέπεις αλλιώς τον κόσμο. Αν χρειαστεί να κάνει και κωλοτούμπα, θα την κάνει. Έχει κάνει και χειρότερα.
Όπως έχουμε πει επανειλημμένως: Μέσα πάμε καλά… (Το έξω είναι το πρόβλημα. Ή πιο σωστά, το έξω πάει όπως πάει ο Τραμπ στο Twitter.)
Τα χαρτιά, οι κόντρες και οι μικρές εκπλήξεις
ΒΙΟ 3,68%: Η είδηση της αναστολής των δασμών έφερε άμεση ανατροπή στη μετοχή, η οποία την Παρασκευή έκανε ελεύθερη πτώση. Προφανώς οι αγορές ακούνε ακόμα τον Τραμπ σαν να είναι market maker. Κακό σημάδι.
ΑΛΦΑ 2,96%: Επιστροφή των ξένων αγοραστών μετά τη μίνι φυγή της Παρασκευής. Όσοι αγόρασαν το χαρτί τις τελευταίες εβδομάδες δείχνουν να ξέρουν κάτι που οι υπόλοιποι είτε δεν ξέρουν είτε δεν αντέχουν να δουν. Κάτι σιγοψήνεται εδώ.
ΜΥΤΙΛ 2,84%: Η μετοχή, με σταθερό περπάτημα, ξεπέρασε τα €46. Η NBG Sec έτρεξε πανικόβλητη να αναθεωρήσει τιμή-στόχο γιατί τα €51 που είχε δώσει πριν λίγο… έγιναν απότομα κοντινό παρελθόν. Το target που μοιάζει με… trailing stop.
ΙΛΥΔΑ 6,83%: Από €1,30 στις αρχές του χρόνου, στα €2,60 σήμερα. Ναι, +100%. Και μάλιστα με κέρδη και μέρισμα. Μέχρι εδώ καλά. Όμως, ένας φίλος –από αυτούς που σε παίρνουν για καφέ και σε ρίχνουν σε υπαρξιακή κρίση– μου είπε: «Πρόσεχε τις εταιρείες λογισμικού. Ό,τι έκαναν κάποτε στο hardware, θα τους το κάνει η AI». Και κάπου εκεί, έμεινα με το κινητό στο χέρι να κοιτάω την κάμερα, το ρολόι, τη μουσική και τη φωνητική πληκτρολόγηση… όλα μέσα σε μία συσκευή.
ΒΙΟΣΚ 5,39%: Η Unibios, πρώην Βιοσώλ, σκαρφαλώνει αθόρυβα. +30% σε 6 μήνες. Πίσω από το ράλι, λένε, η πώληση ακινήτων στη βιομηχανική περιοχή του Βόλου. Για ποιον; Για τη ΜΥΤΙΛ που θέλει να μεγαλώσει το οπλοστάσιό της. Στρατηγικό real estate με στρατιωτικό άρωμα. Όχι και άσχημα.
ΕΧΑΕ: Μου λένε πως ο πόλεμος εναντίον του προέδρου –γιατί δεν πρόκειται για κριτική αλλά πόλεμο– εκπορεύεται και καθοδηγείται από συγκεκριμένα κέντρα με συγκεκριμένες στοχεύσεις και απολαβές…
Ασφυξία στις Αγορές: Ποτέ άλλοτε οι αγορές δεν εξαρτιόνταν τόσο από τις παρορμήσεις ενός «παράφρονα» αυτοκράτορα. Όταν υπήρχαν αυτοκράτορες, δεν υπήρχαν αγορές – οι τιμές αποφασίζονταν στο ανάκτορο, όχι στο ταμπλό. Και όταν εμφανίστηκαν οι αγορές, είχαν πλέον εξαφανιστεί οι αυτοκράτορες. Σήμερα, όμως, βρισκόμαστε σε ένα υβρίδιο ιστορικού αναχρονισμού και τεχνοκρατικού παραλογισμού. Τα νερά είναι αχαρτογράφητα.
Την Παρασκευή, οι αγορές υπέστησαν κραχ ύστερα από μια απρόσμενη ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ: επιβολή δασμών 50% στις ευρωπαϊκές εισαγωγές. Κυριολεκτικά απόφαση στο Twitter – με παγκόσμιες συνέπειες. Την Κυριακή, ύστερα από τηλεφωνική συνομιλία με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αποφάσισε να αναστείλει το μέτρο ως τις 9 Ιουλίου.
Τη Δευτέρα, οι αγορές εισέπνευσαν έναν πρόσκαιρο ανακουφιστικό αέρα. Αλλά κανείς δεν ξεγελιέται: όλοι περιμένουν την επόμενη ψυχρολουσία. Η αξιοπιστία του δυτικού καπιταλιστικού συστήματος, της κινητήριας δύναμης της ευημερίας και της γεωπολιτικής ισχύος της Δύσης, βρίσκεται σήμερα σε κατάσταση ασφυξίας.
UBS - Τραμπ: Τις επιφυλάξεις της κρατά η UBS για τα χρηματιστήρια, παρά το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ξανασκέφτηκε την πρόσφατη απειλή του για δασμούς 50% στα ευρωπαϊκά προϊόντα από την 1η Ιουνίου και έκανε τελικά πίσω, επεκτείνοντας την περίοδο των εμπορικών διαπραγματεύσεων έως τις 9 Ιουλίου.
Παρά τη θετική αυτή εξέλιξη, ο οίκος παραμένει επιφυλακτικός εκτιμώντας πως οι επενδυτές «προτρέχουν» και ίσως είναι υπερβολικά αισιόδοξοι για την πορεία των εμπορικών διαπραγματεύσεων λόγω της τελευταίας ανάκαμψης των μετοχών.
Υιοθετώντας, λοιπόν, μια «κρατημένη» στάση απέναντι στις προοπτικές, τοποθετείται ουδέτερα (neutral) για τις παγκόσμιες μετοχές, υποβαθμίζοντας τις αμερικανικές μετοχές επίσης σε «ουδέτερες».
Motor Oil(ΜΟΗ): Με δεδομένες τις συνθήκες, μια χαρά τα πήγε η Motor Oil. Τα αποτελέσματα ήταν ανάλογα των εκτιμήσεων των αναλυτών. Ο τζίρος υποχώρησε 10% και στα 2,7 δισ. ευρώ με τα προσαρμοσμένα EBITDA να διαμορφώνονται στα 216 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 35% και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη στα 96 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 45%.
Στο πρώτο τρίμηνο τα περιθώρια ήταν αρκετά χαμηλά, ενώ παράλληλα οι επενδύσεις ανήλθαν στα 152 εκατ. ευρώ. Πληρώθηκε η νέα έκτακτη εισφορά και το προμέρισμα και επηρεάστηκαν οι ταμειακές ροές. Έτσι αυξήθηκε ο καθαρός δανεισμός στα 2,1 δισ. ευρώ. Για φέτος το επενδυτικό πρόγραμμα εκτιμάται στα 500 εκατ. ευρώ, σημαντικά υψηλότερο από τα προηγούμενα χρόνια. Η μετοχή έχει αρκετά καλή χρηματιστηριακή συμπεριφορά στις τελευταίες συνεδριάσεις και χθες βρέθηκε σε υψηλό 10 μηνών.
Cenergy(CENER): Σε αυτήν περνάει σήμερα η σκυτάλη των δημοσιεύσεων και θα μάθουμε το δικό της πρώτο τρίμηνο, σήμερα μετά το κλείσιμο.
Οι αναλυτές περιμένουν ένα ακόμα δυνατό τρίμηνο, λόγω της επιτάχυνσης της υλοποίησης του ανεκτέλεστου και τα βελτιωμένα περιθώρια.
Σημειώστε πως έχει στα υποβρύχια καλώδια διπλασιάσει την παραγωγική δυναμικότητα από τις αρχές του έτους. Σύμφωνα με την Optima Bank, ο τζίρος θα ανέλθει στα 525 εκατ. ευρώ αυξημένος κατά 32,6%, τα EBITDA στα 74,7 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 37,3% και τα καθαρά κέρδη στα 41,1 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 74,2%.
Μιλάμε για τεράστιο growth, το οποία δικαιολογεί υψηλότερους δείκτες αποτίμησης από τις 12 φορές που είναι σήμερα το P/E με βάση τα κέρδη που αναμένονται για φέτος. Η Eurobank Equities από την πλευρά της περιμένει καθαρά κέρδη 34,5 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 46% και σημειώνει τη μείωση των επιτοκίων, η οποία θα βοηθήσει την τελική γραμμή.
Ευρώπη (EVR): Συμμετοχή σημαντικών επενδυτών στην ΑΜΚ, αλλά και πλήρη εξαγορά της Ευρώπη Ασφαλιστική, όπως είχε προϊδεάσει η διοίκηση της εταιρείας υπό τον Σωκράτη Κόκκαλη σήμανε η λήξη της αύξησης κεφαλαίου που καλύφθηκε και ξύπνησε για τα καλά και τη μετοχή. Πλέον η εταιρεία μετά και τις εξαγορές που πρόσφατα ανακοίνωσε αλλά και με έναν σχεδιασμό που μένει να ξεδιπλωθεί θα πρωταγωνιστήσει στον ασφαλιστικό κλάδο που έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και growth story.
Το προηγούμενο διάστημα οι αγοραστές και πριν μπουν οι νέες μετοχές, απορροφούσαν την προσφορά με χαρακτηριστική άνεση. Χθες, μπήκαν προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές της Ευρώπη, από την αύξηση κεφαλαίου και η μετοχή αν εξαιρέσουμε τα πρώτα λεπτά, η πίεση ήταν αμελητέα. Μαζεύτηκαν πολλά χαρτιά και αυτό δείχνει από τη μία πως πλέον έχουν μπει ισχυρά χέρια και από την άλλη τις προοπτικές που ανοίγονται στο μέλλον. Η στήλη ακούει πως θα δει η μετοχή πολύ καλύτερα επίπεδα στο μέλλον. Να σημειωθεί πως η εταιρεία ανακοίνωσε πως αγόρασε και το υπόλοιπο 35% της Ευρώπη Ασφαλιστικής.
Metlen (ΜΥΤΙΛ): Οι νέες επενδύσεις σε συνδυασμό με τις νέες τάσεις αποτελούν τους κυριότερους λόγους που η NBG Securities δίνει νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο στα 61 ευρώ για τη μετοχή της Metlen.
Η αναβάθμιση γίνεται από τα 51,3 ευρώ που έδινε προηγουμένως ενώ η NBG Securities, διατηρώντας τη σύσταση outperform. Πρόκειται για μια τιμή, 35% υψηλότερη από τα τρέχοντα επίπεδα.
Σε γενικές γραμμές, αναμένει ότι το θετικό momentum στην άνοδο των EBITDA διατηρείται άθικτο. Πλέον αναμένει ότι τα λειτουργικά κέρδη της Μetlen θα διαμορφωθούν στα 1,849 δισ. ευρώ το 2028, υποδηλώνοντας μέση ετήσια άνοδο 14% στην τετραετία.
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι δύο νέοι πυλώνες ανάπτυξης της εταιρείας που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του Capital Markets Day στο Λονδίνο αποτελούν πραγματικό game changer για τη μετοχή. Οι εξελίξεις αυτές ανοίγουν τον δρόμο για ένα σημαντικό re-rating, αλλά και για πιθανές νέες αναβαθμίσεις εκτιμήσεων από την πλευρά των αναλυτών.
ΜΟΗ-ΕΛΠΕ: Το βλέμμα στραμμένο στα πράσινα καύσιμα έχουν οι ελληνικές εταιρείες διύλισης όσο τα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να καλύπτουν περίπου το 50% του παγκόσμιου ενεργειακού μείγματος ως το 2050.
Mε βάση πηγές της αγοράς, η αυξανόμενη ζήτηση καυσίμων τα επόμενα χρόνια θα οδηγήσει σε αύξηση των επενδύσεων έως το 2030, παρά το γεγονός ότι τη διετία 2023-2024 σημειώθηκε σημαντική κάμψη.
Τα «πράσινα» καύσιμα εκτιμάται πως θα κερδίσουν όλο και περισσότερο έδαφος καθώς η πρόσμιξη τους στις βενζίνες, το ντίζελ, τα αεροπορικά καύσιμα και τα καύσιμα ναυτιλίας, αποτελεί υποχρέωση που επιβάλλουν οι κανονισμοί της ΕΕ όχι μόνο για τους χρήστες αλλά και για τους παραγωγούς που πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα.
Έμφαση δίνεται τελευταία στα «πράσινα» αεροπορικά καύσιμα με τους εγχώριους «παίκτες» διύλισης, HelleniQ Energy και Motor Oil, να διαθέτουν ήδη αεροπορικά καύσιμα από τις αρχές του 2025 και να έχουν στα σκαριά νέες επενδύσεις στον τομέα.
Η HelleniQ Energy προωθεί τη δημιουργία μονάδας για «πράσινα» αεροπορικά καύσιμα με παραγωγή 150.000 τόνων ετησίως, ποσότητα που υπερβαίνει τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς γεγονός που σημαίνει ότι σημαντικές ποσότητες θα κατευθυνθούν σε εξαγωγές. Η μονάδα θα βασιστεί σε πρώτες ύλες όπως τα υπολείμματα τροφών, τα τηγανόλαδα και τα ζωικά λίπη, ακολουθώντας το ευρωπαϊκό μοντέλο που αποκλείει προϊόντα που ενδέχεται να επιβαρύνουν την τροφική αλυσίδα.
Ταυτόχρονα, θα «φτιάξει» το Green Hub North Project το οποίο στοχεύει να εξελιχθεί σε κόμβο παραγωγής υγρών καυσίμων χαμηλού άνθρακα, ενσωματώνοντας παραγωγή HVO, βιο-αιθέρων, πράσινου υδρογόνου, καθώς και εγκαταστάσεις αποθήκευσης και ΑΠΕ.
Στο πλαίσιο αυτό, και η Motor Oil προωθεί τη δημιουργία εγκαταστάσεων προηγμένων βιοκαυσίμων, με στόχο την παραγωγή άνω των 250.000 τόνων ετησίως. Επιπλέον, βρίσκονται στα σκαριά επενδύσεις για την ανάπτυξη e-μεθανόλης, με προγραμματισμένη παραγωγή 25.000 τόνων έως το 2029.
Ευρώ: Μαρσάρει το ευρώ με την ισοτιμία του κοινού νομίσματος να ενισχύεται σε υψηλό ενός μηνός έναντι του δολαρίου τη Δευτέρα μετά την μετάθεση της απειλής του προέδρου Τράμπ να επιβάλλει δασμούς 50% στις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 9 Ιουλίου από την 1η Ιουνίου.
Το ευρώ σκαρφάλωσε 0,55% μέχρι τα $1,1418 για πρώτη φορά από τις 29 Απριλίου για να δώσει πίσω μερικά από τα κέρδη του και να αλλάζει χέρια στα $1,1394. Μέχρι στιγμής φέτος καταγράφει άνοδο 10% έναντι του δολαρίου.
Οι αγορές πιστεύουν ότι το που θα καταλήξει η διένεξη των ΗΠΑ με την ΕΕ στο θέμα των δασμών δεν θα είναι το 50%, χωρίς να γνωρίζει κανείς το που ακριβώς. Ο Τραμπ αποφάσισε να αναβάλλει την εφαρμογή της απειλής για τις 9 Ιουλίου έπειτα από τηλεφωνική επαφή με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ζήτησε περισσότερο χρόνο για να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε μια καλή συμφωνία.
Στις 9 Ιουλίου λήγει η 90ήμερη ανάπαυλα στην εφαρμογή των δασμών που ανακοίνωσε ο Τραμπ την «Ημέρα Απελευθέρωσης».
Η Θρυαλλίδα: Στο παρασκήνιο, εξελίσσεται μια πιο αθόρυβη αλλά ίσως ακόμη πιο επικίνδυνη απειλή: η απόδοση των 30ετών ιαπωνικών ομολόγων έχει εκτοξευθεί στο δεκαπενταπλάσιο των επιπέδων που βρίσκονταν πριν πέντε χρόνια. Για την πιο υπερχρεωμένη χώρα του πλανήτη, αυτή είναι μια εξέλιξη που μοιάζει με πυριτιδαποθήκη.
Η Ιαπωνία είναι ο μεγαλύτερος ξένος κάτοχος αμερικανικών ομολόγων. Αν αρχίσει να πουλά, κάποιοι θα νιώσουν σαν να έσφιξαν το χέρι της αγοράς – κρατώντας πυρακτωμένο σίδερο.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, η Τράπεζα της Ιαπωνίας κατέχει πάνω από το 52% του ιαπωνικού δημόσιου χρέους. Όχι, αυτό δεν καθησυχάζει. Αντιθέτως: παραπέμπει σε ασθενή που διασωληνώνεται από τον ίδιο του τον γιατρό, σε μια εντατική που μοιάζει να λειτουργεί χωρίς έξοδο κινδύνου.
OnlyFans: Κι ενώ οι κεντρικές τράπεζες παλεύουν με τον αποπληθωρισμό, τις φούσκες και την έλλειψη εμπιστοσύνης, η πιο αποδοτική επιχείρηση του κόσμου –με βάση το λόγο πωλήσεων προς εργαζόμενο– είναι... το OnlyFans.
Ναι, το OnlyFans. Μια πλατφόρμα που κεφαλαιοποιεί τον ατομικό ναρκισσισμό και την «αγορά του βλέμματος». Ίσως το γεγονός αυτό λέει κάτι βαθύτερο για το σημείο καμπής στο οποίο βρίσκεται όχι μόνο ο καπιταλισμός, αλλά και ο ίδιος ο πολιτισμός μας.
Accor: Στρατηγικά συνεχίζει να επενδύει στην Ελλάδα η Accor, με τον γαλλικό όμιλο να εγκαινιάζει όχι μια, ούτε δύο, αλλά επτά ολόκληρες νέες πολυτελείς μονάδες υπό τα brands Sofitel, MGallery και Emblems.
Θυμίζουμε ότι η Accor διαχειρίζεται ήδη στη χώρα μας ένα portfolio 11 ξενοδοχείων, το οποίο τώρα σχεδιάζει να ενισχύσει σημαντικά.
Δίνοντας περαιτέρω ώθηση στη χώρα στο κομμάτι των resort μαζικού τουρισμού, η πρώτη μονάδα θα αναπτυχθεί στα Χανιά και αναμένεται σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα. Το 2026 αναμένεται να υποδεχθούμε και το πρώτο ξενοδοχείο Emblems Collection στην Ελλάδα, το άνοιγμα του πολυτελούς Elatos Resort, με συνολικά 54 δωμάτια, στον Παρνασσό.
Ταυτοχρόνως, ο όμιλος διερευνά κι άλλες επιλογές για νέα ανοίγματα στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά και ιδιαίτερα στα ελληνικά νησιά. Η επέκταση αυτή έρχεται σαν φυσική απόρροια καθώς τα ξενοδοχεία της Accor προσελκύουν όλο και περισσότερους ταξιδιώτες, τόσο Έλληνες όσο και ξένους, με την τάση να παραμένει ανοδική. Για αυτό και για το 2025, ο όμιλος αναμένει αύξηση των εσόδων του σε όλα τα brand του στην Ελλάδα.
Μάλιστα, οι Έλληνες στα ξενοδοχεία της γαλλικής αλυσίδας στη χώρα μας κατέχουν μερίδιο 37% σε επίπεδο εσόδου ανά δωμάτιο, οι Αμερικάνοι 11%, οι Ισραηλινοί 8% και οι Γάλλοι 6%. Σε σχέση με πέρυσι, μάλιστα, η ελληνική αγορά βρίσκεται στο συν 29% για το 2025, η αμερικανική στο συν 9%, η ισραηλινή στο συν 3%, με τη γαλλική, τέλος, να παραμένει αμετάβλητη.
Arrena: Με ορμή το εμπορικό σήμα Arrena, που φέρει την υπογραφή της εφοπλιστικής οικογένειας Τσάκου, μπήκε δυναμικά στην αγορά εμφιαλωμένου νερού, καταφέρνοντας μέσα σε λίγους μόλις μήνες να αποσπάσει μερίδιο αντίστοιχο με εκείνο της Αύρα, της Coca-Cola 3E.
Σε μια αγορά όπου κυριαρχούν οι παλιοί και καλά εδραιωμένοι παίκτες, το νερό Πηγών Γράμμου διεκδικεί χώρο στο ράφι και τα πάει καλά…
Την πρώτη χρονιά, η εταιρεία Νερά Πηγών Γράμμου Α.Ε. διέθεσε στην εγχώρια αγορά πάνω από 6,6 εκατ. λίτρα, κατοχυρώνοντας μερίδιο που αγγίζει το 1%.
*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δε θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.