Με πατημένο γκάζι το ΧΑ, οι πτήσεις της ΕΤΕ, το ρεκόρ της Cenergy και το deal Βαρδινογιάννη

Τρίβουν τα μάτια τους όσοι κοιτάζουν την πορεία των μετοχών κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, που έδωσε άλλη προοπτική στη χώρα. Το «πάρτι» ήταν μοναδικό (άνοδος 7,8% σε εβδομαδιαία βάση) και το θετικό ήταν ότι προς το τέλος της εβδομάδας είδαμε και μία διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και εκτός των γνωστών μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Αναλυτές σημειώνουν πως μπαίνει χρήμα, αν και αυτό έχει φανεί από την πρώτη μέρα, αλλά λένε πως μία σταθερή κυβέρνηση μπορεί να δώσει προοπτική για μία καλή αγορά σε βάθος 2-3 ετών. Προς το παρόν βλέπουμε τις μετοχές να ανεβαίνουν και να «χτυπάνε» νέα υψηλά. Άλλες βρέθηκαν σε υψηλά 52 εβδομάδων, άλλες σε πολυετή και άλλες σε ιστορικά. Αφήνουν πίσω τους μία περίοδο 9 ετών που ζήσαμε πολλά και οι επενδυτές έχασαν κεφάλαια.

Αυτές τις μέρες μάλιστα τα χαρτοφυλάκια δυναμώνουν αφού η αποτίμηση της αγοράς από 78 δισ. ευρώ που ήταν πριν τις εκλογές ξεπέρασε τα 83 δισ. ευρώ. Μόνο στη συνεδρίαση της Παρασκευής μετρήσαμε πάνω από 15 μετοχές να γράφουν νέα υψηλά (άλλες ενδοσυνεδριακά και άλλες στο κλείσιμο). Σημειώνουμε αρχικά τις γνωστές Autohellas, Cenergy και Jumbo που έχουν γράψει πολλά νέα ιστορικά το τελευταίο διάστημα.

Σε αυτές προσθέσαμε την Aegean, η οποία έγραψε νέο ιστορικό υψηλό, αλλά και τη Viohalco, και έχουμε τώρα τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε υψηλό 23 ετών όπως και τη Mevaco, την Έλτον σε υψηλό 19 ετών, τη Μοτοδυναμική σε υψηλό 15 ετών, την Attica Group σε 14 ετών, την Q&R εννέα ετών, την ΕΧΑΕ πέντε ετών, υψηλό διετίας η Τράπεζα Πειραιώς, 18 μηνών η Πετρόπουλος και η ΔΕΗ και 15 μηνών η Fourlis, η Κρι-Κρι και η Άβαξ.


H Piraeus Securities σε έκθεσή της για την Εθνική Τράπεζα αναφέρει πως τα κέρδη του πρώτου τριμήνου ήταν ανώτερα των εκτιμήσεών της κατά 24% λόγω της καλύτερης πορείας των καθαρών εσόδων από τόκους. Ενόψει της αναβάθμισης της χώρας μείωσε το COE κατά 1% και αύξησε την εκτίμηση για την απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων στο 11% από 10%.

Η νέα τιμή στόχος που δίνει με ορίζοντα το τέλος του 2024 είναι τα 7,1 ευρώ ανά μετοχή από 5,25 ευρώ που ήταν η προηγούμενη. Θα πούμε πως η συγκεκριμένη χρηματιστηριακή ήταν από τις λίγες που ήταν «bull» ακόμα και σε δύσκολες εποχές, όπως για παράδειγμα του πολέμου στην Ουκρανία. Ήταν από τις λίγες που με κάθε ευκαιρία και σε κάθε αδυναμία, συμβούλευε τους επενδυτές για αγορές μετοχών.

Το ίδιο ισχύει και για τις εκτιμήσεις της. Πολλές φορές εντοπίζαμε πως οι δικές της εκτιμήσεις για τα κέρδη κάποιων εισηγμένων ήταν πάνω από τους άλλους αναλυτές και πολλές φορές επιβεβαιώθηκε.


Δυνατό deal ανακοίνωσε στο τέλος της εβδομάδας η Motor Oil και επιβεβαιώνει την κατεύθυνση που ήδη έχει δώσει ο όμιλος για τα επόμενα χρόνια. Έχει πει για επενδύσεις 4 δισ. ευρώ μέχρι το 2030 σε πολλά και διαφορετικά πεδία. Ένα από αυτά είναι και οι ΑΠΕ και μετά την εξαγορά της Άνεμος, ανακοίνωσε τώρα την εξαγορά του 75% της Unagi, η οποία είναι εταιρεία συμμετοχών και κατέχει το 51% σε εταιρείες που έχουν έργα 1,9GW (φωτοβολταϊκά) σε διάφορα στάδια υλοποίησης (κάποια είναι ώριμα και θα λάβουν όρους σύνδεσης σύντομα). Πλέον έχει χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας σε διάφορα στάδια ανάπτυξης πάνω από 3 GW. Η εξέλιξη αυτή έδωσε ώθηση στη μετοχή η οποία μετά από μία περίοδο ήπιας διόρθωσης πραγματοποιούσε συσσώρευση πάνω από τα 21 ευρώ.


Τα τηλέφωνα των χρηματιστηριακών πήραν «φωτιά» την εβδομάδα που πέρασε και η προέλευση των τηλεφωνημάτων δεν αφορούσε μόνο τους συνήθεις υπόπτους, αλλά έχουμε πλέον και κωδικούς που δείχνουν να αφυπνίζονται μετά από κάμποσα χρόνια απουσίας. Το ίδιο διαπίστωσαν και οι διαχειριστές αμοιβαίων, καθώς σε μία μόνο εβδομάδα οι εισροές που καταγράφηκαν στα μετοχικά αμοιβαία ήταν κοντά στα 20 εκατ. ευρώ.


Αν μη τι άλλο η ελληνική αγορά έχει αυτήν τη στιγμή την πρωτιά παγκοσμίως σε απόδοση με κέρδη κοντά στο 32%. Πρωτιά είχε επιτύχει το ΧΑ και την εκλογική χρονιά του 2019 με κέρδη 50%. Αν δεν αλλάξει κάτι στις 25 Ιουνίου, οι πιθανότητες να δούμε επανάληψη τόσο ισχυρών αποδόσεων είναι με το μέρος της αγοράς. Την εβδομάδα που πέρασε η κεφαλαιοποίηση της αγοράς έφθασε τα 83,5 δισ. ευρώ, «κάνοντας ταμείο» 5 δισ. ευρώ σε μία μόνο εβδομάδα.

Ο Γενικός Δείκτης σε μονάδες δείχνει υψηλά 9 ετών, αλλά στην πραγματικότητα η εικόνα είναι ακόμα πιο αισιόδοξη αφού σε όρους κεφαλαιοποίησης της αγοράς τα υψηλά υπερβαίνουν τη δεκαετία.

Τα 83,1 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση τα είχε ξαναδεί η αγορά στις 10 Ιουνίου του 2014 όταν ο Γενικός Δείκτης έγραφε 1.305 μονάδες (83,1 δισ. ευρώ). Το πιο εντυπωσιακό ωστόσο είναι ότι η αμέσως υψηλότερη κεφαλαιοποίηση της αγοράς καταγράφεται στο διάστημα 12-14 Ιανουαρίου του 2010 (83,4 - 87 δισ. ευρώ) όταν ο Γενικός Δείκτης έγραφε τιμές μεταξύ 2.100 – 2.200 μονάδων.

Οι διαφορές αυτές έχουν δημιουργηθεί κυρίως από τις δύο ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών που μηδένισαν ως τιμές. Πάντως δεν θα είναι εύκολο να δούμε την κεφαλαιοποίηση της αγοράς να επιστρέφει στα προ κρίσης επίπεδα (196 δισ. ευρώ), αφού στη διαδρομή από το τέλος του 2007 έως σήμερα έχουν αποχωρήσει από το ταμπλό πάνω από 110 εισηγμένες εταιρίες.


Η Strix ανέβασε το τίμημα της Δημόσιας Πρότασης στην Attica και αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από την ΑΝΕΚ. Οι δύο εταιρίες έχουν κλειδωμένη σχέση ανταλλαγής ενόψει της μεταξύ τους συγχώνευσης η οποία δίνει πλέον θεωρητική τιμή τα 0,321 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο συνιστά ένα διόλου ευκαταφρόνητο ανοδικό περιθώριο, σχεδόν 60% από τα τρέχοντα επίπεδα. Τι μπορεί να πάει στραβά; Να μην περάσει η συμφωνία από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και να υπάρξουν αλλαγές στους όρους της συναλλαγής. Ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης του deal εκτιμάται το φθινόπωρο.


Ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ σε κεφαλαιοποίηση η Cenergy, έγινε έτσι η 19η εισηγμένη εταιρία που μπαίνει στο κλαμπ των 10ψήφιων κεφαλαιοποιήσεων. Μέσα στην εβδομάδα οι ανακοινώσεις για το αν μπαίνει η όχι στον FTSE. Ακολουθούν οι Καρέλιας η οποία παρά την χαμηλή διασπορά βρίσκεται στα 922 εκατ. ευρώ και Aegean στα 842 εκατ. ευρώ.


Η μάχη μεταξύ του δισεκατομμυριούχου ακτιβιστή Καρλ Άικαν και της διοίκησης της Illumina (ILMN NASDAQ) έληξε χωρίς νικητές. Στη ψηφοφορία που έγινε την Πέμπτη κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων της μεγάλης εταιρείας που κατασκευάζει τον εξοπλισμό για την διενέργεια γενετικών τεστ, κάθε πλευρά πήρε κάτι και έχασε κάτι άλλο. Η διαμάχη ξεκίνησε τον Μάρτιο όταν ο Άικαν ανακοίνωσε πως είχε αγοράσει μετοχές της εταιρείας και κάλεσε τους μετόχους μειοψηφίας να τον βοηθήσουν να αλλάξει την διοίκηση.

Ο 87χρονος δισεκατομμυριούχος από την Νέα Υόρκη υποστήριξε πως οι ενέργειες της διοίκησης σχετικά με την εξαγορά της Grail ήταν εντελώς λανθασμένες, προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στην εταιρεία και σε αυτές οφείλεται η κακή πορεία των μετοχών της Illumina. Θυμίζουμε πως η Illumina το 2020 συμφώνησε να αγοράσει την Grail, η οποία ασχολείται με τα γενετικά τεστ έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου, έναντι 7,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Παρά το γεγονός πως οι εποπτικές αντιμονοπωλιακές αρχές στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχαν δώσει ακόμα την έγκρισή τους, η Illumina προχώρησε στην εξαγορά της Grail το καλοκαίρι του 2021 αψηφώντας τις με προκλητικό τρόπο.

 Η συνέχεια δεν ήταν καθόλου ευχάριστη για την Illumina, καθώς και στις ΗΠΑ και στην Ε.Ε. οι αρχές τελικά δεν ενέκριναν την εξαγορά και έχουν διατάξει την Illumina να βρει τρόπο να πουλήσει την Grail. Όλη αυτή η ιστορία έχει βλάψει σημαντικά την μετοχή της εταιρείας, η οποία βρίσκεται αυτή την περίοδο κοντά στα 195 δολάρια από τα 500 που ήταν το καλοκαίρι του 2020. Η μεγάλη πτώση της μετοχής έδωσε την ευκαιρία στον Άικαν, ο οποίος είναι ένας από τους πιο γνωστούς ακτιβιστές της Wall Street, να αγοράσει μετοχές με σκοπό να αναγκάσει την διοίκηση να «ξεφορτωθεί» την Grail.

Ο Άικαν υποστηρίζει πως αυτή η ιστορία πρέπει να τελειώσει γρήγορα αλλιώς δεν θα ανακάμψει ποτέ η μετοχή. Η διοίκηση δεν συμφώνησε και ο Άικαν ζήτησε από τους μετόχους να μην εκλέξουν εκ νέου κάποια από τα μέλη του τωρινού διοικητικού συμβουλίου και να βάλουν στην θέση τους τρεις υποψήφιους της δικής του επιλογής. Η συνέλευση της Πέμπτης δεν ξεκαθάρισε καθόλου τα πράγματα.

Οι μέτοχοι εξέλεξαν μόνο έναν από τους τρεις υποψηφίους του Άικαν, στην θέση του Τζον Τόμσον που ήταν και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, ενώ επανεξέλεξε τον διευθύνοντα σύμβουλο Φράνσις ντε Σούζα ζητώντας όμως την μείωση της ετήσιας αμοιβής του. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως η κατάσταση δεν ξεκαθάρισε, καθώς και οι δύο πλευρές (Άικαν και Ντε Σούζα) ούτε κέρδισαν ούτε έχασαν.

Αυτοί που μάλλον έχασαν, όπως επισήμαναν οι σχολιαστές του Reuters, είναι οι μέτοχοι της εταιρείας οι οποίοι είδαν την μετοχή να χάνει 9% μόλις έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, αφού είδαν τις ελπίδες τους για ένα γρήγορο ξεκαθάρισμα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με την Grail, να εξανεμίζονται. Αν δεν τα βρουν γρήγορα οι δύο πλευρές, το μόνο στο οποίο μπορεί να ελπίζουν οι μέτοχοι μειοψηφίας είναι να δουν μία άλλη επιχείρηση να έρχεται να εξαγοράσει την Illumina και να ξεκαθαρίσει τα πράγματα μία και καλή. 

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.