Η Μέση Ανατολή χάλασε το πάρτι στο ταμπλό, τα μερίσματα των τραπεζών (και) τα περιθώρια ανόδου, η ώρα του ΑΔΜΗΕ, το στοίχημα του Ελ. Βενιζέλος, οι επενδύσεις της Premia, τα κόκκινα δάνεια και οι φόβοι για τον μαύρο χρυσό

Γενικευμένη και χθες η υποχώρηση στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να προχωρούν σε αύξηση ρευστότητας καθώς ανησυχούν για την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή. Σε τέτοιες περιόδους βέβαια, τα θεμελιώδη ή η τεχνική ανάλυση μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα, αλλά μπορούν να δώσουν μία εικόνα για το πού μπορεί να κινηθεί η αγορά. Προς το παρόν «πατά» τις 4 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, δεν μπορεί να πει κάποιος ότι η διόρθωση δεν είναι φυσιολογική ή εντός ορίων. Η αγορά εξακολουθεί να έχει απόσταση ασφαλείας από τον κρίσιμο εκθετικό κινητό μέσο των 200 ημερών, ο οποίος καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη μακροπρόθεσμη τάση και τον παρακολουθούν πολλοί επενδυτές. Για να χαλάσει επομένως η μεγάλη εικόνα θα πρέπει να δούμε τιμές κάτω από τις 1.300 μονάδες. Ας μην ξεχνάμε πως για ένα μεγάλο διάστημα η αγορά πήγαινε μόνο πάνω.


Εντός του δευτέρου τριμήνου περιμένει η Goldman Sachs τα πρώτα μερίσματα από τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες μετά από μία παύση δέκα ετών σχεδιάζουν να καταβάλουν ξανά το πρώτο τους μέρισμα, όπως αναφέρει ο οίκος. Αναμένει αύξηση των τιμών των μετοχών καθώς παρά τα σημαντικά κέρδη που παρουσίασαν εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με discount έναντι των ξένων τραπεζών.

Πιο συγκεκριμένα σε σχέση με τις αναδυόμενες οι ελληνικές διαπραγματεύονται με δείκτη P/TBV (2025) 0,65 φορές έναντι 1,2 των ξένων τραπεζών. Στις τιμές στόχους ο δείκτης αυτός πηγαίνει στις 0,9 φορές. Ο οίκος αναβάθμισε τη σύσταση για τη Eurobank σε αγορά, ενώ διατήρησε τη σύσταση αγοράς για την Εθνική και την Πειραιώς και υποβάθμισε σε ουδέτερη τη σύσταση για την Alpha Bank. Η τιμή στόχος που δίνει για τη Eurobank είναι τα 2,50 ευρώ από 1,95 ευρώ προηγουμένως, για την Πειραιώς έδωσε τιμή στόχο τα 5,30 ευρώ από 4,70 ευρώ, για την Εθνική τα 10 ευρώ από 8,9 ευρώ και για την Alpha Bank τα 1,95 ευρώ από 2,11 ευρώ.


Μπορεί το κλίμα να χάλασε λόγω της κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή και οι επενδυτές να εστιάζουν εκεί το βλέμμα τους, τα θεμελιώδη όμως θα είναι πάντα η ασφάλεια των επενδυτών που βλέπουν το χρηματιστήριο ως επένδυση. Και σήμερα (17/4) ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης ο ΑΔΜΗΕ και αναμένονται εντυπωσιακά με βάση όσα μας έχει πει μέχρι σήμερα. Ήδη για το εννεάμηνο είχε ανακοινώσει καθαρά κέρδη 46 εκατ. ευρώ από 20,4 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2022, αποτέλεσμα της βελτίωσης του εσόδου που πέτυχε η διοίκηση μετά τις διαπραγματεύσεις με το ρυθμιστή.

Να σημειωθεί πως η βελτίωση των αποτελεσμάτων είχε φανεί από το τελευταίο τρίμηνο του 2022, άρα αν προστεθούν και τα 8,6 εκατ. ευρώ που είχε εκείνο το διάστημα θα πρέπει μάλλον να περιμένουμε περισσότερα από 54 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης. Το τελευταίο διάστημα η διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ έχει βρεθεί στο επίκεντρο καθώς οι Κύπριοι όπως φαίνεται κάνουν πίσω, αλλά ο ΑΔΜΗΕ δεν έχει σκοπό να ακολουθήσει και να μην προχωρήσει το έργο περιμένοντας τις αποφάσεις τους.

Έτσι θα προχωρήσει σε κάλεσμα διεθνών επενδυτών και με δεδομένο ότι η ενέργεια παραμένει hot κλάδος εδώ και χρόνια θα βρει εύκολα επενδυτές για ένα έργο που είναι σημαντικό, ειδικά για την Κύπρο, αφού θα βάλει τέλος στην ενεργειακή απομόνωση. Χρηματιστηριακά η μετοχή του ΑΔΜΗΕ έχει υποχωρήσει το τελευταίο διάστημα και η αποτίμηση είναι κάτω από 500 εκατ. ευρώ που σημαίνει πως πρόκειται για μία εξαιρετικά φθηνή μετοχή σε ένα κλάδο με μεγάλες προοπτικές. Οι επενδύσεις άλλωστε που υλοποιεί δείχνουν ότι οι προοπτικές που ανοίγονται είναι μεγάλες και τα μελλοντικά έσοδα θα αυξηθούν.


Το μεγάλο ενδιαφέρον που υπήρχε για την εισαγωγή του Αεροδρομίου Αθηνών στο χρηματιστήριο, αποτυπώθηκε στην πρεμιέρα της μετοχής, όπου είχε βρεθεί να γράφει τιμή 9,56 ευρώ (ιστορικό ενδοσυνεδριακό υψηλό) με την τιμή εισαγωγής να είναι τα 8,20 ευρώ. Όμως σταδιακά άρχισε να διολισθαίνει και μετά από δύο μήνες έχει βρεθεί να διαπραγματεύεται κάτω από την τιμή εισαγωγής. Πολλοί επενδυτές έχουν αποκτήσει μετοχές, ειδικά ξένοι, λόγω των καλών μερισμάτων που περιμένουν μελλοντικά από το αεροδρόμιο και σύμφωνα με αναλυτές δεν ενδιαφέρονται τόσο για την πορεία της μετοχής, όσο για την απόδοση που θα έχουν από τις διανομές σε βάθος χρόνου.

Από την άλλη αρκετοί εγχώριοι επενδυτές που τοποθετήθηκαν βλέπουν ότι έχουν μηδενική απόδοση έως ζημιά, αν θεωρήσουμε ότι αρκετοί τοποθετήθηκαν μετά την εισαγωγή στο Χ.Α. Το ενδιαφέρον πάντως στρέφεται και στην επικείμενη αναθεώρηση των δεικτών FTSE, με τη μετοχή να εισέρχεται άνετα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση (FTSE 25), εξέλιξη που θα φέρει μελλοντικά κάποιες εισροές. Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές είναι θετικές.


Σε 100 εκατ. ευρώ ανέρχεται για την τρέχουσα περίοδο και ως και το πρώτο εξάμηνο του 2025 η αξία του επενδυτικού πλάνου της Premia Properties, αν και σημαντικό μέρος του εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Οι επενδύσεις αυτές που αφορούν τόσο την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, όσο και την περιφέρεια βασίζονται σε τέσσερις πυλώνες. Ο ένας είναι το project της μετατροπής του πρώην εμπορικού κέντρου Athens Heart στην οδό Πειραιώς σε κτίριο σύγχρονων γραφείων, οι φοιτητικές εστίες στην Ξάνθη, οι νέες αποθήκες - logistics στον Ασπρόπυργο και το Project Skyline.

Η εταιρεία εστιάζει ακόμη και την είσοδό της στην εξειδικευμένη αγορά του οινοτουρισμού, λόγω των συνεργειών της με τις συνδεδεμένες εταιρείες του ομίλου Sterner Stenhus που ανήκουν στην οικογένεια Γεωργιάδη, ο οποίος είναι βασικός μέτοχος της Premia.

Στο πλαίσιο αυτό έχει υπογραφεί στρατηγική συνεργασία με την Τ.Ε.ΜΕΣ. Α.Ε. (φορέα ανάπτυξης της Costa Navarino σε μία επένδυση όπου θα συμμετέχει και η εταιρεία Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε. μέλος του Ομίλου Sterner Stenhus, βασικού μετόχου της BOUTARI Wineries)για την παραγωγή και την εμπορική εκμετάλλευση των παραγόμενων κρασιών. Στόχος είναι να αναπτυχθούν περαιτέρω οι αμπελώνες Navarino Vineyards που βρίσκονται στην Costa Navarino, μέσω μιας νέας επένδυσης.


Νέος πλειστηριασμός για το ακίνητο που βρίσκεται στη θέση Λιναμνιά της Κέρκυρας και το οποίο ανήκει στον Τσάντγουικ Τίμοθι και την Κόμισσα του Νόρμαντον, Βικτόρια Σούζαν Μπίαρντ, έχει προγραμματιστεί για τις 24 Απριλίου, με τιμή εκκίνησης 223.503 ευρώ.

Ο πλειστηριασμός του ακινήτου είχε προγραμματιστεί για τις 22 Νομεβρίου του 2023, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της απεργίας των συμβολαιογράφων.

Πρόκειται για ένα οικόπεδο εμβαδού 4.152 στρεμμάτων, στο οποίο έχει ανεγερθεί μια παραδοσιακού τύπου ισόγεια οικοδομή με σκεπή από κεραμίδια.


Σημαντική προσπάθεια έχουν σημειώσει οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να μειώσουν το ποσοστό των κόκκινων δανείων. Μάλιστα, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης DBRS, το 2023 βρέθηκαν στην κορυφή των της Ευρώπης, σε ό,τι αφορά τον ρυθμό μείωσής τους.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η DBRS, στα τέλη του 2023 τα «κόκκινα δάνεια» υποχώρησαν κατά 233 μονάδες βάσης , στο 5,7% σημειώνοντας σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με το 8% που ήταν στα τέλη του 2022.

Αναφερόμενη γενικά στην πορεία των NPLs στην Ευρώπη το 2023, ο οίκος σημειώνει ότι «ο δείκτης NPL στις ευρωπαϊκές τράπεζες παρέμεινε ανθεκτικός το 2023, παρουσιάζοντας πολύ λίγα σημάδια ουσιαστικής επιδείνωσης παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων».

Στο πλαίσιο της σχετικής έρευνας που έκανε η DBRS , εξετάστηκε η  πορεία μείωσης των NPLs σε 44 τράπεζες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων αυτών στην Αυστρία, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στις Κάτω Χώρες, στην Ισπανία, στη Σουηδία, στη Νορβηγία, στην Πορτογαλία, στη Δανία, στη Φινλανδία, στο Βέλγιο, στην Ιρλανδία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ελλάδα. Από την έρευνα υπολογίστηκε ότι ο μέσος δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων για το δείγμα των ευρωπαϊκών τραπεζών ήταν 2,9% στο τέλος του 2023, ελαφρώς βελτιωμένος από το 3,1% στο τέλος του 2022.


Ανησυχίες ότι το πετρέλαιο Brent μπορεί να φθάσει και τα 130 δολάρια το βαρέλι εκφράζουν οι οικονομικοί αναλυτές, καθώς ο κίνδυνος μιας εκτεταμένης ανάφλεξης στη Μέση ανατολή μετά την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ έχει εντείνει σημαντικά το γεωπολιτικό άγχος.

Το πετρέλαιο Brent ήδη βρίσκεται στα 90 δολάρια το βαρέλι, ενώ εδώ και ένα τριήμερο οι τιμές των καυσίμων αυξάνονται και στην ελληνική αγορά.

«Οποιαδήποτε επίθεση σε εγκαταστάσεις παραγωγής ή εξαγωγής πετρελαίου στο Ιράν θα οδηγούσε την τιμή του Brent στα 100 δολάρια και το κλείσιμο του Στενού του Ορμούζ θα οδηγούσε σε τιμές από 120 έως 130 δολάρια», ανέφερε  ο Άντι Λίποου, πρόεδρος της Lipow Oil Associates.

Επίσης, όπως εκτιμά η Morgan Stanley, άλλος ένας παράγοντας που ασκεί ανοδικές πιέσεις στο πετρέλαιο είναι οι υποεπενδύσεις και η σημαντική φυσική μείωση της παραγωγής. Το ποσοστό πτώσης για μια συμβατική πετρελαιοπηγή είναι περίπου 15%, λόγω της απουσίας δαπανών προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Morgan Stanley.

Σημειώνεται ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν ανέβει τους τελευταίους μήνες λόγω των διαταραχών στο εμπόριο και των καθυστερήσεων που προκαλούνται από τις θαλάσσιες επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούθι.


Στο χθεσινό Black Box ασχοληθήκαμε λίγο με το σχέδιο της Blackstone (BX NYSE) να κατασκευάσει στην Βόρεια Αγγλία το μεγαλύτερο data center της χώρας, σε μία έκταση που κάποτε στέγαζε ένα εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος και αργότερα είχε περάσει στα χέρια της Britishvolt, μίας εταιρείας που ήθελε να ανεγείρει εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών. Μιλώντας χθες στην Αυστραλία κατά την διάρκεια διεθνούς συμποσίου καινοτομίας ο Steve Schwartzmann, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης εταιρείας εναλλακτικών επενδύσεων στον κόσμο, βρήκε ευκαιρία να αναφερθεί στο ζήτημα της δημιουργίας όλο και περισσότερων data centers.

Ο επιχειρηματίας που ίδρυσε πριν πολλά χρόνια την Blackstone μαζί με τον Peter Peterson, ανέφερε πως αυτό που συμβαίνει δεν έχει προηγούμενο και επισήμανε πως αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη ένας σκληρός αγώνας δρόμου για την κατασκευή αυτών των κέντρων επεξεργασίας ψηφιακών δεδομένων, πάνω στα οποία αναμένεται να βασιστεί σε μεγάλο βαθμό η επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Όπως πρόσθεσε, τα χρηματικά ποσά που επενδύονται αυτή την εποχή ανά τον κόσμο για την δημιουργία νέων μεγάλων data centers είναι τόσο μεγάλα που στην κυριολεξία του κόβουν την ανάσα. Εκτός από το επενδυτικό σχέδιο που είδαμε χθες, η εταιρεία του Schwartzmann χρηματοδοτεί την ανάπτυξη πολύ σημαντικών επενδύσεων για την δημιουργία data centers και στις ΗΠΑ, μέσα από διάφορες θυγατρικές της εταιρείες.

Ο γνωστός επιχειρηματίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε κάτι άλλο, το οποίο έχει αρχίσει να γίνεται όλο και πιο επίκαιρο. Στο γεγονός πως οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης πρόκειται να καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως διαβάζουμε στο Bloomberg, στο οποίο βρήκαμε την αναφορά σε όσα είπε στο διεθνές συμπόσιο, ο Schwartzmann υποστήριξε πως ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ έχουν αρχίσει, στην κυριολεξία, να αντιμετωπίζουν προβλήματα επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Πρόσθεσε επίσης, πως η έλλειψη χωρητικότητας των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σε συνδυασμό με τις ανάγκες που προκαλούν η άνθηση της τεχνητής νοημοσύνης και η στροφή προς την ηλεκτροκίνηση των αυτοκινήτων, δημιουργούν μία τεράστια επενδυτική ευκαιρία σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει πως ο Schwartzmann υπερβάλλει στην προσπάθειά του να διαφημίσει τις μεγάλες επενδύσεις που κάνει η επιχείρησή του. Βλέποντας όμως ένα άλλο άρθρο του Bloomberg, από την προηγούμενη Πέμπτη, αντιλαμβανόμαστε πως αυτά που λέει δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.

Σύμφωνα λοιπόν με μία μελέτη του Lawrence Berkeley National Laboratory, η παραγωγική δυναμικότητα των προτεινόμενων νέων εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που σχεδιάζουν να συνδεθούν με το εθνικό δίκτυο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έχει αυξηθεί κατά 90% την τελευταία τριετία. Όσον αφορά την ζήτηση από την τεχνητή νοημοσύνη, μία μελέτη της Bank of America που είδε το φως της δημοσιότητας την προηγούμενη εβδομάδα υποστηρίζει πως η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια από τα data centers θα αυξάνεται με μέσο ετήσιο ρυθμό 11% μέχρι το 2030. Οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας εκτιμούν επίσης πως η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας συνολικά από τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, θα αυξάνεται με μέσο ετήσιο ρυθμό πάνω από 25% μέχρι και το 2028.

Σύμφωνα μάλιστα με τους αναλυτές, η πολύ αυξημένη ζήτηση και κατανάλωση ενέργειας είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο σχεδιασμού και λειτουργίας των data centers. Είναι φανερό πως, ακόμα και αν οι υπολογισμοί της Bank of America δεν βγουν απόλυτα σωστοί, η εκτίμηση του Steven Schwartzman σχετικά με την εξέλιξη της ζήτησης για ενέργεια φαίνεται πως βρίσκεται πολύ κοντά στην πραγματικότητα.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.