H δυναμική της Cenergy, η θωράκιση των τραπεζών και το ρίσκο στην αγορά νερού

Μετά την Goldman Sachs και η Moody’s σε έκθεσή της αναφέρεται με θετικά λόγια για τις ελληνικές τράπεζες. Πρόκειται ουσιαστικά για ψήφο εμπιστοσύνης μέσα σε ένα ευμετάβλητο περιβάλλον που δημιουργήθηκε μετά τα προβλήματα στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα που οδήγησε στη διάσωση της Credit Suisse. Ο οίκος δεν βλέπει απώλειες για τις ελληνικές τράπεζες από ομόλογα τους επόμενους 12-18 μήνες, ενώ αναμένει περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων με το δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝΡΕ) να υποχωρεί στο 5% κατά μέσο όρο.

Διατηρεί τις θετικές προοπτικές για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα λόγω των ευνοϊκών οικονομικών συνθηκών που αναμένεται την περίοδο 2023-24 και της συνεχιζόμενης πιστωτικής ανάπτυξης. Λόγω των ισολογισμών που διαθέτουν, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα λέει ο οίκος είναι ανθεκτικό στις επιπτώσεις της νομισματικής σύσφιξης. Υπενθυμίζεται πως η Goldman Sachs ανέφερε πως οι ελληνικές τράπεζες βελτίωσαν σημαντικά τα επίπεδα συνολικού κεφαλαίου και του δείκτη CET1, ενώ διαθέτουν και υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.

Η εκτίμηση των διοικήσεων είναι πως θα υπάρξει νέα βελτίωση της κεφαλαιακής βάσης κατά 100-150 μονάδες βάσης το 2023 και 250-350 μονάδες βάσης έως το 2025. Επιπλέον η πιθανότητα να αποκτήσει η Ελλάδα επενδυτική βαθμίδα το 2023 θα μπορούσε να στηρίξει την τιμολόγηση των ομολόγων και να μειώσει το κόστος έκδοσης νέων.


Μία μετοχή που προτείνουν οι αναλυτές μετά την ανακοίνωση των εκλογών είναι και η Cenergy, καθώς πουλάει προϊόντα στις 4 γωνιές του πλανήτη, έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο όνομα και χτυπάει δουλειές με καλά περιθώρια κέρδους και έχει ένα τεράστιο ανεκτέλεστο. Σημειώστε επίσης πως ανακοινώνει συνέχεια νέα έργα. Η ενεργειακή μετάβαση δημιουργεί ζήτηση στα προϊόντα της, ενώ έχει ανακάμψει και ο κλάδος σωλήνων, αφού έργα που είχαν μπει για διάφορους λόγους στον πάγο (ενεργειακή κρίση, πανδημία) ξεκινούν να υλοποιούνται.

Η πορεία της μετοχής το τελευταίο διάστημα δείχνει πως έχει ισχυρές αντοχές, ενώ οι αναλυτές που την καλύπτουν βλέπουν αξία ακόμα και πάνω από 5 ευρώ. Η Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ έδωσε σύσταση αγοράς με τιμή στόχο τα 5 ευρώ και σημειώνει πως το ανεκτέλεστο τετραπλασιάστηκε μέσα στο τελευταίο δεκαοκτάμηνο, και με αυξανόμενα περιθώρια κέρδους, κάνοντας τη μετοχή να αποτελεί μια πολύ ελκυστική επενδυτική επιλογή με πάνω από 30% upside, ενώ και ένας στόχος των 5,30 ευρώ θα μπορούσε εύκολα να δικαιολογηθεί.

Το γεγονός επίσης ότι ο δείκτης καθαρού χρέους προς EBITDA μειώθηκε, σε συνδυασμό με τις πειστικές απαντήσεις που έδωσε η διοίκηση στην τηλεδιάσκεψη αναφορικά με τη διαχείριση των αποθεμάτων, υποβαθμίζουν τις ανησυχίες των αναλυτών της χρηματιστηριακής αναφορικά με την αύξηση κατά 60% του καθαρού χρέους κατά τη διάρκεια του 2022.


Αγοράζεις «νερά» αυτήν την περίοδο; Γιατί όχι, λένε κάποιοι χρηματιστές. Και ίσως να έχουν δίκιο, γιατί μπορεί σε προεκλογική περίοδο οι εταιρείες που το κράτος έχει συμμετοχή να έχουν ένα ρίσκο παραπάνω, αλλά εδώ δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές ή πολλά περιθώρια αλλαγών. Δεν άλλαξαν και πολλά τα τελευταία χρόνια. Παραμένουν στο κράτος και υπάρχει και μία σχετική απόφαση του ΣτΕ που δείχνει ότι πρέπει να μείνουν σε κρατικό έλεγχο, εξακολουθούν να έχουν ισχυρούς ισολογισμούς με υψηλά ταμειακά διαθέσιμα και μηδενικό δανεισμό, να δίνουν καλά μερίσματα και το κυριότερο, να έχουν αυτήν την περίοδο εξαιρετικά χαμηλή αποτίμηση. Η ενεργειακή κρίση μείωσε τα κέρδη καθώς δεν αύξησαν τα τιμολόγια και οι αποτιμήσεις υποχώρησαν κάνοντας τις εταιρείες (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) ακόμα πιο ελκυστικές.


Για την ΕΧΑΕ γράψαμε χθες αναλυτικά αυτά που ειπώθηκαν, αναφορικά με τις προσπάθειες που κάνει η διοίκηση ώστε να φέρει επενδυτές στο Χρηματιστήριο. Την επόμενη εβδομάδα θα μάθουμε περισσότερα γιατί ετοιμάζει ενημέρωση ο CEO, Γιάννος Κοντόπουλος. Η τιμολόγηση είναι το σημαντικό θέμα, καθώς ένας από τους λόγους που αρκετοί εισηγμένοι αποχώρησαν από το χρηματιστήριο, είναι το κόστος παραμονής. Μάλιστα για αρκετά χρόνια που το κλίμα δεν ήταν καλό, δεν προσέφερε κάτι στις εταιρείες, αφού δεν μπορούσαν εύκολα να αντλήσουν κεφάλαια για παράδειγμα. Για να δούμε τι αλλαγές θα ανακοινώσει λοιπόν…


Ο Νικόλαος Λύκος, πρόεδρος της Austriacard, η οποία πρόσφατα απορρόφησε την Inform Lykos και εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στο αντίστοιχο της Βιέννης, έχει στόχο να αυξήσει την ελεύθερη διασπορά και ήδη είναι σε επαφές με θεσμικούς. Προς το παρόν όμως μειώνει περαιτέρω την ελεύθερη διασπορά, σε μία προσπάθεια να στηρίξει τη μετοχή. Από τη μέρα της εισαγωγής και λόγω των αποτελεσμάτων που δημοσίευσε, ο τίτλος υποχωρεί και ο ίδιος βγήκε να στηρίξει. Σε δύο μέρες ανακοίνωσε πως αγόρασε περίπου 30 χιλ. μετοχές.


Σημαντικές επενδύσεις υποδομής, συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ έως το 2027, που αφορούν την ολοκλήρωση του δικτύου οπτικών ινών από τους τρεις μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, «ξεκλειδώνει» το πρόγραμμα Smart Readiness, στόχος του οποίου είναι να μετατρέψει τα παλαιότερα κτίρια σε «έξυπνα» που να μπορούν να δεχθούν καλωδιώσεις οπτικών ινών.

Με το Smart Readiness, το οποίο κατήρτισε η Κοινωνία της Πληροφορίας, εκτός από την ταχύτερη διάδοση και επέκταση της τεχνολογίας των οπτικών ινών στα σπίτια, δηλαδή του FTTH και του FTTB, θα αυξηθεί και η ταχύτητα πρόσβασης στο διαδίκτυο και τις υπηρεσίες του, καθώς, πλέον, θα εισέλθουμε στην «Κοινωνία του Gbps».  Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι, εν δυνάμει, όλοι οι συνδρομητές τηλεπικοινωνιακών παρόχων θα μπορούν να απολαμβάνουν ταχύτητες 1Gbps, δηλαδή από 10 έως 20 φορές πιο γρήγορες από αυτές που παρέχονται σήμερα.

Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τα χρήματα αυτά θα παρασχεθούν ως επιδότηση με vouchers προς τους δικαιούχους, οι οποίοι θα τα χρησιμοποιήσουν ώστε να κάνουν τα κτίρια ή τα διαμερίσματα τους «fiber ready».

Τα ποσά της επιδότησης διαμορφώνονται, κατά περίπτωση, σε 200 ευρώ αν τοποθετηθεί τερματική διάταξη για ολόκληρο το κτίριο, 140 ευρώ όπου περιλαμβάνεται τοποθέτηση FB εξοπλισμού καναλιών οπτικών ινών σε όροφο και 60 ευρώ για τοποθέτηση καναλιών οπτικών ινών σε διαμερίσματα κτιρίων.


Έγκριση από τον εποπτικό μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έλαβε η τράπεζα UniCredit για επαναγορά ιδίων μετοχών έως 3,34 δισ. ευρώ, τονωτική κίνηση για τη μετοχή της σε μία περίοδο αβεβαιότητας για τον κλάδο. Στο χρηματιστήριο του Μιλάνου η μετοχή κατέγραψε κέρδη 4%. Η κεφαλαιακή ευρωστία της τράπεζας, η καλή ρευστότητα και η δυνατότητά της να δημιουργεί κεφάλαια έπαιξαν ρόλο στην απόφαση του SSM.

Το στοίχημα του επικεφαλής της UniCredit είναι η γενναιόδωρη πολιτική όσον αφορά στους μετόχους ώστε να ενισχυθεί η μετοχή, που εδώ και καιρό διαπραγματεύεται με discount σε σχέση με τις ανταγωνίστριες τράπεζες. Η σχεδιαζόμενη επαναγορά μετοχών σε συνδυασμό με τη διανομή μερισμάτων σε μετρητά σημαίνει ότι η UniCredit θα επιστρέψει 5,25 δισ. ευρώ στους μετόχους της από τα κέρδη της χρήσης 2022. Πρόκειται για  μία αύξηση 40% από το 2021 και ένα από τα επιχειρήματα του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας όταν πρότεινε νέο πακέτο αποδοχών για τον CEO Andrea Orcel, το οποίο πρέπει να εγκριθεί από τη συνέλευση των μετόχων την Παρασκευή.

Το νέο πακέτο περιλαμβάνει αύξηση 30% στις απολαβές του αν η τράπεζα υπερβεί τους στόχους που έχει θέσει για το 2023. Η επαναγορά μετοχών θα γίνει σε δύο δόσεις με την πρώτη, αξίας 2,34 δισ. ευρώ, να αναμένεται σύντομα μετά τη γενική συνέλευση των μετόχων την Παρασκευή.


Η τιμή του λιθίου έχει υποχωρήσει δραματικά από τον Νοέμβριο του 2022 και μετά, πράγμα αρκετά φυσιολογικό ύστερα από τον εξαπλασιασμό της από το 2020 μέχρι το 2022. Όπως φαίνεται, η πτώση αυτή μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για ένα κύμα εξαγορών, συγχωνεύσεων και συνεργασιών μεταξύ των εταιρειών του κλάδου.

Μία πρώτη γεύση πήραμε προχθές Τρίτη. Όπως μάθαμε από επίσημες ανακοινώσεις και τα ρεπορτάζ του διεθνούς Τύπου, η αμερικανική Albermarle (ALB NYSE) έκανε πρόταση εξαγοράς στην αυστραλιανή Liontown (LTR SYDNEY). Η Albermarle είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως στον τομέα της εξόρυξης λιθίου.

Η Liontown είναι μία νέα αναπτυσσόμενη επιχείρηση και ελέγχει δύο περιοχές με μεγάλα κοιτάσματα λιθίου στην Δυτική Αυστραλία. Το ένα κοίτασμα, στην περιοχή Kathleen Valley θεωρείται εξαιρετικά ελπιδοφόρο γιατί είναι πολύ μεγάλο και η ποιότητα των ορυκτών είναι πολύ υψηλή. Η εκμετάλλευση του αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα του 2024, ενώ η Liontown έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες προμήθειας λιθίου με την Ford (F NYSE), την Tesla (TSLA NASDAQ) και την κορεατική κατασκευάστρια μπαταριών LG Chem (051910 SEOUL). Όπως προκύπτει από τις επίσημες ανακοινώσεις, η Albermarle έχει ήδη κάνει τρεις προτάσεις προς την διοίκηση της Liontown. Η πρώτη προσφορά είχε γίνει τον Οκτώβριο του 2022 με τιμή 2,20 δολαρίων Αυστραλίας ανά μετοχή και η δεύτερη, στα 2,35 δολάρια Αυστραλίας έγινε νωρίτερα φέτος τον Μάρτιο.

Η προχθεσινή προσφορά ανήλθε στα 2,50 δολάρια Αυστραλίας ανά μετοχή αλλά απορρίφθηκε από την διοίκηση της Liontown όπως φυσικά και οι δύο προηγούμενες. Οι επίσημες ανακοινώσεις ενθουσίασαν τους επενδυτές στο Χρηματιστήριο του Σίδνεϋ και η μετοχή της Liontown ανέβηκε την Τρίτη κατά σχεδόν 68%, αφού η τιμή της προσφοράς της Albermarle ήταν κατά 63,9% ανώτερη της τιμής κλεισίματος της μετοχής την Δευτέρα (1,53 Αυστραλιανά δολάρια).

Την Τρίτη, η μετοχή της Liontown έκλεισε στα 2,57 δολάρια, σημειώνοντας ιστορικό υψηλό. Αξιοσημείωτο είναι πως η μετοχή ξεπέρασε την τιμή της προσφοράς, πράγμα που σημαίνει πως η αγορά περιμένει πως η Albermarle θα επανέλθει με υψηλότερη προσφορά την οποία τελικά θα δεχθεί η αυστραλιανή εταιρεία.

Ο λόγος για τον οποίον οι αναλυτές εκτιμούν πως τελικά θα επιτευχθεί συμφωνία είναι απλός. Η εκμετάλλευση του κοιτάσματος στην Kathleen Valley κοστίζει πάρα πολύ στην Liontown, καθώς ο αρχικός προϋπολογισμός έχει ήδη διπλασιαστεί και πλησιάζει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια Αυστραλίας. Η εξαγορά της από την Albermarle συμφέρει και τις δύο επιχειρήσεις, με την προϋπόθεση πως το κοίτασμα θα αποδειχθεί τόσο καλό όσο φαντάζονται τα στελέχη των δύο επιχειρήσεων.

Σε αντίθετη περίπτωση, τα τουλάχιστον 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας που θα ξοδέψει η Albermarle μπορεί να «πάνε και στον βρόντο». Ανεξάρτητα πάντως από το αν η Albermarle θα ανεβάσει την προσφορά της, δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε καθόλου αν δούμε παρόμοιες προτάσεις και για άλλες μικρές και μεσαίες εταιρείες στον τομέα της εξόρυξης λιθίου. Πιθανοί στόχοι εταιρείες σαν την Piedmont Lithium (PLL NASDAQ), Lithium Americas (LAC NYSE), Sigma Lithium (SGML NASDAQ) και άλλες παρόμοιες. Πιθανοί ενδιαφερόμενοι όλες οι μεγάλες παγκόσμιες εταιρείες που ασχολούνται με εξόρυξη ορυκτών και μετάλλων.


Σχεδόν 8,9 εκατομμύρια δολάρια χάθηκαν στην κυβερνοεπίθεση που δέχτηκε το έξυπνο συμβόλαιο του προσφιλούς memecoin Safemoon.  «Προς την κοινότητα @SAFEMOON: Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι το LP μας έχει παραβιαστεί» σημείωσε το αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο. Μια πρόσφατη ενημέρωση στον κώδικα μπορεί να εισήγαγε το σφάλμα που διευκόλυνε το χάκαρισμα, είπε η εταιρεία κυβερνοασφαλείας Peckshield.

Ο χάκερ μπόρεσε να αυξήσει τεχνητά την τιμή διαπραγμάτευσης του κρυπτονομίσματος SFM και στη συνέχεια πούλησε αρκετά κρυπτονομίσματα στη δεξαμενή ρευστότητας λαμβάνοντας τα κρυπτονομίσματα BNB που παρείχαν ρευστότητα στο επενδυτικό ζεύγος.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.