Black Box: Για ποιον χτυπάει η καμπάνα του Τούρκου μαφιόζου;

Οι καταγγελίες του μαφιόζου που καρφώνει τον Ερντογάν είναι ένα μεγάλο θέμα. Ή καλύτερα μπορεί να αναδειχτεί σε μεγάλο θέμα, που στο τέλος μπορεί να έχει και … ευρύτερο ενδιαφέρον. Θα αφορά, δηλαδή, και άλλες χώρες πλην της Τουρκίας. Μιλάμε για έναν τζίρο δισεκατομμυρίων που χρηματοδότησε ακόμη και κρατικές υποθέσεις της Τουρκίας, αν δεχτούμε ως βάσιμους τους ισχυρισμούς του μαφιόζου. Είναι αυτή η κορυφή του παγόβουνου ή ενός μόνο μικρού λόφου; Υπάρχει σχέση με άλλες καταγγελίες που έγιναν στο παρελθόν για τη χρηματοδότηση του ISIS ή με τις σχέσεις του Ερντογάν με το καθεστώς Μαδούρο;

---
Από Λονδίνο προέρχονται οι μεγάλες εντολές αγοράς της Alpha Bank των τελευταίων ημερών. Ο Βασίλης Ψάλτης πείθει και αποκτά και νέους φίλους…

---

Μετά από πολλά χρόνια η ΔΕΗ ξεκινά προσλήψεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο σχεδιασμός αφορά 200 άτομα εκεί που η επιχείρηση πονάει περισσότερο: Στους τεχνικούς. Στόχος, να καλυφθούν τα μεγάλα κενά που έχουν προκαλέσει οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις σε έναν όμιλο με μέσο όρο ηλικίας πάνω από τα 52 έτη.

Σήμερα πάντως η εταιρεία αναμένεται να ανακοινώσει ισχυρές επιδόσεις για το πρώτο τρίμηνο, με τις προβλέψεις των αναλυτών να μιλούν για λειτουργικά 211 εκατ ευρώ, αυξημένα κατά 16% από πέρυσι. Ο δε τζίρος της, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, θα κυμανθεί στα 1,12 δισ ευρώ, μειωμένος κατά 8% από τα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα.

----
Ξένος οίκος δέχτηκε τις «στοργικές συμβουλές» κάποιου δικού μας «παράγοντα» να είναι πιο προσεκτικός (ο οίκος) στις κινήσεις του και στις συμφωνίες του με ελληνικές εταιρείες. Σαν να λέμε ότι υπάρχουν φίλιες και μη φίλιες επιχειρηματικές δυνάμεις.

Επιχειρηματικές δυνάμεις με τις οποίες μπορεί κάποιος να κάνει συμφωνίες και άλλες που θα πρέπει να ξεχάσει ακόμη και την ύπαρξη τους.

Νομίζω ότι αυτές οι συμπεριφορές δεν τυγχάνουν της έγκρισης των ανωτάτων επιπέδων, ανεξάρτητα αν ο ίδιος ο «παράγοντας» αφήνει να εννοηθεί ότι κινείται με τις ευλογίες τους. Αυτά τα πράγματα θυμίζουν τις ημέρες της έπαρσης των Συριζαίων. Να μην ξεχνάμε ότι από κάτι τέτοια έχασαν οι Τσιπραίοι το έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Προσωπικά αδυνατώ να πιστέψω ότι υπάρχει κάποιου είδους «γραμμή». Περισσότερο μοιάζει με ένα προσωπικό παίγνιο.

---

Πριν μερικά χρόνια οι αποτιμήσεις των μεγαλύτερων και πιο δυναμικών ελληνικών επιχειρήσεων βρίσκονταν στα «πατώματα». Όσα deals βλέπαμε να γίνονται ήταν συμφωνίες ανάγκης. Κανείς δεν είχε λόγο να πουλήσει αν μπορούσε να περιμένει καλύτερες μέρες. Σήμερα ζούμε την απαρχή μιας μακράς περιόδου που τα πουγγιά ανοίγουν και οι εκπτώσεις τελειώνουν.

Το τίμημα των 2 δισ. δολαρίων που πλήρωσαν οι Αμερικάνοι της Mondelez για την Chipita, ισοδυναμεί με 21 φορές τα λειτουργικά της κέρδη.

Οι εννέα φορές τα EBITDA που το CVC εξαγόρασε τη Vivartia είναι επίσης ένα πολύ ικανοποιητικό τίμημα.

Η τιμή στόχος των 22-28 ευρώ που έδωσε για την εταιρεία Μυτιληναίος η Citigroup ισοδυναμεί με χρηματιστηριακή αξία μεταξύ 2,86 έως 4 δισ. ευρώ. Μιλάμε για την ίδια εταιρεία που πέρυσι στην καρδιά της κρίσης, είχε φτάσει να αποτιμάται λιγότερο από 700 εκατ. ευρώ και το 2012 μόλις 181 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα που μιλάμε είναι 6η σε μέγεθος στο ΧΑ με 2,1 δισ. ευρώ.

Για να μην πούμε για το τίμημα πώλησης των μετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από τη Reggeborgh, ή αποτιμήσεις άλλων εταιρειών όπως η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ κλπ.

---

Όπως σωστά και με διορατικότητα σημείωνε προ μηνός ο Μ. Χατζηδάκης, η ψαλίδα των τιμημάτων με το εξωτερικό έχει αρχίσει να κλείνει και οι κλάδοι που ξεχωρίζουν από τα υπερτιμήματα εξαγορών δίνουν ένα στίγμα συγκέντρωσης ενδιαφέροντος. Ενέργεια, τρόφιμα και τεχνολογία διεκδικούν υψηλούς δείκτες αποτίμησης σε εγχειρήματα εξαγορών ανάλογα με το προϊόν, το μέγεθος, την εξαγωγική δραστηριότητα και τις επιδόσεις τους.

---

Το mega deal της Chipita, έχει μια δεύτερη ανάγνωση. Αφήνει τον βασικό μέτοχο της μεγαλύτερης αλλαντοβιομηχανίας της χώρας τη Νίκας, αλλά και μια σημαντικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στην καλλιέργεια υδροπονικής ντομάτας τη Wonderplant, με μια ρευστότητα περί τα 200 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για δύο κλάδους όπου οι εξελίξεις τρέχουν. Στην  περίπτωση τα αλλαντοβιομηχανίας ο κλάδος είναι σε φάση αναπροσαρμογής με εταιρείες που προσπαθούν να σωθούν αλλά και την Creta Farm  σε φάση αναδιάταξης. Άρα οι εξαγορές και οι συνέργειες μένουν ανοιχτές για έναν μεγάλο παίχτη με «πολύ χρήμα».

Από την άλλη και στον κλάδο που κινείται η Wonderplant είναι ένας κλάδος σε πλήρη ανάπτυξη όπου θα δούμε πολλές κινήσεις στο επόμενο διάστημα 

---

Κάτι ξέρει ο σύντροφος Ηλίας Ζαχαράκης που μας λέει εδώ και καιρό ότι η αγορά μας έχει αρχίσει να θυμίζει 1999. Όχι μόνο για την κινητικότητα που επικρατεί, αλλά και επειδή κυκλοφορεί σαν φήμη ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί. Να ας πούμε χθες μάθαμε πως η Εθνική Τράπεζα θα απορροφήσει την Attica Bank. Το θέμα δεν είναι μόνο οι φήμες, αλλά ότι στην αγορά δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις διαψεύσεις. Η Εθνική έδωσε «άκυρο» αλλά η μετοχή της Attica Bank ανέβηκε 14,5%.

---

Προχθές ήταν η Epsilon Net που τίναξε τη μπάνκα στον αέρα με τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου (+464% στα κέρδη προ φόρων). Χθες ήρθε η σειρά της Quest Συμμετοχών να δείξει στην αγορά πως δεν είναι τυχαίο ότι ο κλάδος πληροφορικής ζει τις καλύτερες μέρες του. Με έσοδα 216 εκατ. ευρώ (+46,2%) και καθαρά κέρδη τριμήνου 10,8 εκατ. ευρώ, η τρέχουσα αποτίμηση του ομίλου στα 470 εκατ. ευρώ είναι ακόμη μάλλον χαμηλή με τη μετοχή σε μονοψήφιο P/E παρότι μιλάμε για μια εταιρεία που σε μια πενταετία έχει απόδοση πάνω από 1.100%... Η σχετική ανάλυση του κ. Χατζηδάκη θα μας διαφωτίσει ακόμη περισσότερο.

Μπήκε τελικώς η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στην θέση του Φουρλή στην σύνθεση του FTSE-25 και πλέον ο όμιλος Viohalco έχει δύο εκπροσώπους στο δείκτη της μεγάλης κατηγορίας. Η τρίτη της παρέας, η Cenergy βρίσκεται πολύ κοντά στο να μπει στην σύνθεση αν τον Οκτώβριο έχει υπερβεί την 20η θέση στην κατάταξη.

Προς το παρόν βρίσκεται στην 21η είναι πρώτη επιλαχούσα χωρίς να υπάρχει η ανάγκη αύξησης του free float (19%) όπως έγινε στην περίπτωση της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται η Quest ως δεύτερη επιλαχούσα για συμμετοχή στο δείκτη. Οι αλλαγές ισχύουν από το κλείσιμο της Παρασκευή 18 Ιουνίου ενώ επόμενη τακτική αναθεώρηση είναι τον ερχόμενο Νοέμβριο.

---

Ετοιμαστείτε για μια πολύ γεμάτη ημέρα και για ένα επίσης πολύ γεμάτο απόγευμα. Η ένταξη της Eurobank σήμερα στον MSCI θα δώσει τζίρο στην αγορά, πιθανόν να βγάλει και εκροές στα άλλα τρία χαρτιά του δείκτη τα οποία «στριμώχνονται» λίγο παραπάνω στη στάθμιση της χώρας.

---

Το απόγευμα έχουμε βομβαρδισμό τηλεδιασκέψεων για τα αποτελέσματα τριμήνου, στις 16:00 ανοίγει την αυλαία η Quest, στις 18:00 ξεκινούν ταυτόχρονα Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια, και Ελλάκτωρ ενώ στις 18:30 παίρνει σειρά η ΔΕΗ. Αποτελέσματα θα ανακοινώσει και η ΚΡΙ- ΚΡΙ, χωρίς τηλεδιάσκεψη.

---

Για όσους παρακολουθούν τις Αμερικανικές αγορές σήμερα θα ανακοινωθεί το ΑΕΠ του α’ τριμήνου στις 15:30 δική μας τοπική ώρα με τις προσδοκίες να κινούνται στο +6,5% με την προηγούμενη ένδειξη να βρίσκεται στο +6,1%.

---

Aπό σήμερα ξεκινά η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων για την ΑΜΚ της Αεροπορίας Αιγαίου.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.