Black Box: Εκκλησιαστικό real estate, σκληρή μάχη για ξενοδοχειακό πακέτο, ανεβάζουν ταχύτητα οι Σκουριές και οι στόχοι του Φουρλή

Ένα ακόμη «φιλέτο», αυτή τη φορά της Εκκλησίας θα βγει στην αγορά. Αναφερόμαστε στην έκταση 3.000 στρεμμάτων στην περιοχή Σχιστό - Σκαραμαγκά που είναι γνωστή και ως μικρό Ελληνικό. Εάν λοιπόν, επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες μέσα στις επόμενες ημέρες, θα συναφθεί το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ και της Εκκλησίας. Στόχος είναι να πάμε στο διαγωνισμό για την αξιοποίηση του ακινήτου, με τον προϋπολογισμό να τοποθετείται σε 700 εκατ. ευρώ.

Η Εκκλησία μέσω της ανώνυμης εταιρείας Σχιστό Α.Ε. επιδιώκει την ολιστική αξιοποίηση του ακινήτου 3.000 στρεμμάτων που συνορεύει νοτιοανατολικά με το παράκτιο μέτωπο (ΟΛΠ), βόρεια με την περιοχή του Σκαραμαγκά, διασχίζεται από τη λεωφόρο Πειραιώς - Σχιστού - Σκαραμαγκά και από σιδηροδρομικό δίκτυο και φτάνει μέχρι τις παρυφές του όρους Αιγάλεω.

Για την αξιοποίηση του ακινήτου έχει προταθεί σχέδιο νέας χωροθέτησης με μεικτή χρήση και κατασκευή ψηλών κτιρίων (πύργοι) γραφείων - κατοικιών, αποθηκών και χώρων στάθμευσης, logistics, εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου, χώρου μνήμης, ιατρικού κέντρου, πρατηρίου καυσίμων κ.ά. Ο διαγωνισμός όταν βγει στον αέρα εκτιμάται ότι θα συνοδευτεί από ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον.

---

Μία ανάσα πριν από την έναρξη λειτουργίας βρίσκονται τα μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, ύστερα από την εξασφάλιση χρηματοδότησης από ελληνικές τράπεζες για τη χρηματοδότηση 680 εκατ. ευρώ του έργου ανάπτυξης στις Σκουριές. Να θυμίσουμε ότι το συγκεκριμένο έργο σταμάτησε επί ΣΥΡΙΖΑ και αφότου πέρασε από χίλια κύματα, πλέον, βρίσκεται στην τελική φάση της επανεκκίνησης. Το μεγάλο δηλαδή ζητούμενο ήταν η εξασφάλιση χρηματοδότησης, κάτι που είναι πραγματικότητα, ενώ, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα υπάρξει και δεύτερος γύρος εισροής κεφαλαίων στο project από θεσμικούς επενδυτές.

Επί του προκειμένου, το project, δηλαδή η επαναλειτουργία του μεταλλείου Σκουριών που αποτελεί συνδυασμό επιφανειακής και υπόγειας εξόρυξης, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος της χρονιάς, απαιτώντας επένδυση 845 εκατ. δολαρίων. Αυτή την περίοδο η εταιρεία έχει δώσει σε ανοιχτή διαβούλευση τη Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων του έργου που έρχεται συμπληρωματικά στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που προβλέπει ο νόμος. Κι αυτό επειδή η εταιρεία επιδιώκει να παρουσιάσει, μέσω της εν λόγω μελέτης, τις ενέργειες που πρόκειται να πραγματοποιήσει σε όφελος της τοπικής κοινωνίας.

---

Με στόχο πωλήσεις 750 εκατ. ευρώ μέχρι το 2025 και κλείσιμο στα 500 εκατ. ευρώ για την τρέχουσα χρονιά κινείται, χωρίς παρεκκλίσεις στον προγραμματισμό του ο Όμιλος Φουρλή, παρά τις αυξανόμενες προκλήσεις στο οικονομικό περιβάλλον, τις αρρυθμίες στην εφοδιαστική αλυσίδα και το αυξημένο ενεργειακό κόστος.

Όπως αποκάλυψε σε τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές ο πρόεδρος του ομίλου κ. Βασίλης Φουρλής, η τρέχουσα χρήση αναμένεται να φθάσει σε 500 εκατ. πωλήσεις σημειώνοντας  διψήφιο ποσοστό αύξησης συγκρινόμενο με το 2021, με το EBIT margin του ομίλου να διαμορφώνεται στο 2,5% με 3%.

Ακόμα πιο ψηλά και συγκεκριμένα στα επίπεδα των 750 εκατ. ευρώ έθεσε ο ίδιος τον πήχη του ομίλου για το 2025 με το EBIT Μargin να υπολογίζεται στο 7% με 8%. Από τα 750 εκατ. ευρώ, 450 εκατ. ευρώ αφορούν στις πωλήσεις των ΙΚΕΑ ,250 εκατ. ευρώ στην Intersport και Athlete’s  Foot και τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ στη νέα δραστηριότητα του ομίλου, την Holland & Barrett.

Η Holland & Barrett βρίσκεται στη γραμμή της εκκίνησης με τα δύο πρώτα καταστήματα να υπολογίζονται ως το  τέλος του 2022 με το σχεδιασμό του ομίλου να αφορά 100 καταστήματα εν λειτουργία σε βάθος 5 έως 7 χρόνων, ενώ ήδη έχει προσληφθεί ο άνθρωπος που θα «τρέξει το μαγαζί».

Ο ίδιος αναφερόμενος στη δραστηριότητα που διατηρεί η Intersport στην Τουρκία επεσήμανε ότι αυτή πλέον έχει περιέλθει σε κερδοφόρα πορεία.  Όσον αφορά στη θυγατρική ΑΕEΑΠ του ομίλου Τrade Εstates, όπως είχε γράψει και το Liberal Markets, σημειώθηκε  ότι είναι καθόλα έτοιμη για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο χρονικός ορίζοντας της οποίας θα υπαγορευθεί από τις χρηματιστηριακές συνθήκες, διευκρινίζοντας ότι το χρονικό περιθώριο για την εισαγωγή της είναι ως το καλοκαίρι του 2023. Ωστόσο πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι αυτή επιδιώκεται να γίνει σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα εφόσον το επιτρέψει η πορεία του Χ.Α

---

Σε σκληρή μάχη μεταξύ τριών κοινοπραξιών εξελίσσεται η διαδικασία εκποίησης «πακέτου» δανείων ύψους 250 εκατ. ευρώ που αφορά μη εξυπηρετούμενες υποχρεώσεις 72 ξενοδοχείων τεσσάρων και πέντε αστέρων, τα περισσότερα σε τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας.

Οι μονομάχοι για το πακέτο Tethys, όπως ονομάζεται, είναι τρείς κοινοπραξίες. Η μία αποτελείται από την εταιρεία του εφοπλιστή Θανάση Λασκαρίδη, του fund SMERemedium Cap του Νίκου Καραμούζη και του ισραηλινού ομίλου Brown Hotels, η δεύτερη είναι η κοινοπραξία της Deutsche Bank με την EOS που διαχειρίζεται NPLS και εταιρεία real estate και η τρίτη αποτελείται από την  Fortress - Bain, του Apollo και του Ellington που κατεβαίνουν σε συνεργασία με ξενοδόχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κοινοπραξία Λασκαρίδη, SMERC και Brown Hotels φέρεται να έχει το προβάδισμα, καθώς είναι πιο κοντά στα κριτήρια που έχει θέσει η Intrum και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το πλάνο για την ανάπτυξη των ξενοδοχείων.

Σε κάθε περίπτωση, η κοινοπραξία, η οποία τελικά θα προκριθεί για την εξαγορά των τιτλοποιημένων δανείων, θα καταβάλλει ένα ποσό της τάξεως του 20 με 30% της ονομαστικής αξίας τους.  Τα ξενοδοχεία αυτά, τα οποία είναι ενέχυρα 69 επιχειρήσεων του κλάδου, βρίσκονται σε τουριστικούς προορισμούς αιχμής, όπως τα Δωδεκάνησα, Κρήτη, Κυκλάδες (Μύκονος, Νάξο, Κουφονήσια) και Χαλκιδική.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό η Intrum θα υποβάλει πρόταση προς τους ομολογιούχους της τιτλοποίησης, ώστε να πάρει έγκριση στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τη διαδικασία, στόχος είναι η συναλλαγή να έχει ολοκληρωθεί ως τις αρχές της επόμενης χρονιάς.

---

Η πολύ καλή πορεία του τουρισμού, αλλά και η προσήλωση να βάζει στα ράφια προϊόντα που έχουν καλή σχέση τιμής-ποιότητας βελτίωσε την πορεία των πωλήσεων της Jumbo στο 8μηνο και οι επενδυτές είδαν θετικά την εξέλιξη.

Με +13% έτρεξε ο Αύγουστος και +11% το οκτάμηνο, ενώ μετά από καιρό ανακάμπτει η Ρουμανία. Τον Αύγουστο ο τζίρος έτρεξε με +19% και στο οκτάμηνο είναι τώρα μόλις -1,5%. Οι χρηματιστηριακές σημείωναν πως περιμένουν η Jumbo να τα πάει καλύτερα από την αγορά, γιατί η τρέχουσα πορεία των πωλήσεων είναι ανώτερη και των εκτιμήσεων των αναλυτών, αλλά και της διοίκησης. Η Πειραιώς Χρηματιστηριακή για παράδειγμα περιμένει αύξηση πωλήσεων το 2022 κατά 4,6%, ενώ η διοίκηση έχει δώσει εκτίμηση 2-5%.

Η χρηματιστηριακή τη διατηρεί στις κορυφαίες της επιλογές με τιμή στόχο τα 17,50 ευρώ. Στις 19 Σεπτεμβρίου η Jumbo θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα εξαμήνου. Η Eurobank Equities από την πλευρά της σημειώνει πως ο τζίρος δείχνει πως θα αυξηθεί 7-8% στο σύνολο της χρήσης σύμφωνα με την εκτίμησή της, κάπως υψηλότερα από το πάνω όριο της εκτίμησης της διοίκησης.

 ---

Όλο και πιο χαμηλά πηγαίνει η τιμή της μετοχής της Lavipharm και δε θα είναι αστείο να πούμε πως πιάνει την τιμή που είχε προ reverse split. Νέα πτώση 6% χθες με την τιμή πλέον στα 0,47 ευρώ. Η τιμή προφανώς και δείχνει ποια είναι η εκτίμηση της αγοράς για το πού θα γίνει η αύξηση κεφαλαίου. Φαίνεται πάντως πως κάποιοι πιστεύουν ότι η αύξηση θα γίνει ακόμα πιο χαμηλά και κοντά στα 0,30 ευρώ. Η αύξηση είναι μεγάλη και θα εκδοθούν πολλές μετοχές. Κάποιοι παλιοί μέτοχοι θεωρούν πως είναι καλή ευκαιρία να ασκήσουν τα δικαιώματά τους, αλλά όσοι έχουν μπει πρόσφατα παίζοντας το στόρι της ανάκαμψης, έχουν βρεθεί με απώλειες πάνω από 70% από την αρχή του έτους και με την τιμή να έχει γυρίσει πίσω σε χαμηλά άνω των 40 μηνών. 

---

To 2022 είναι η χρονιά «φωτιάς και πάγου», σύμφωνα με τον επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Morgan Stanley. H φωτιά έχει να κάνει με τη Fed που ανεβάζει το κόστος χρήματος για να φρενάρει τον πληθωρισμό, πολιτική που επηρεάζει άμεσα τις αποτιμήσεις όλων των περιουσιακών στοιχείων.

Ο πάγος είναι η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης που είναι και η μεγαλύτερη ανησυχία για τις μετοχές από τον πληθωρισμό και τη Fed.

Η Morgan Stanley βλέπει ότι το χαμηλό της φετινής χρονιάς στη χρηματιστηριακή αγορά θα σημειωθεί το τέταρτο τρίμηνο με τον δείκτη S&P500 να υποχωρεί τουλάχιστον στις 3.400 μονάδες, εκτός και αν υπάρξει ύφεση. Αν υπάρξει ύφεση, τότε το χαμηλό θα είναι το επίπεδο των 3.000 μονάδων. Οδηγός του επόμενου ποδιού του bear market θα είναι η σημαντική αναθεώρηση προς τα κάτω των εκτιμήσεων για την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Μετά την πτώση θα ακολουθήσει ανάκαμψη των μετοχών που στο βασικό σενάριο βλέπει τον δείκτη S&P500 στις 3.900 μονάδες ή στις 3.350 μονάδες στο απαισιόδοξο σενάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2023.

Με τη σκέψη αυτή ο οίκος συστήνει στους επενδυτές να διατηρήσουν θέσεις «overweight» σε μετοχές κοινής ωφέλειας, υπηρεσιών υγείας και ουδέτερη θέση στις τηλεπικοινωνίες, τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, την ενέργεια και την τεχνολογία με εξαίρεση το hardware, όπου προτείνει θέσεις «underweight».

Oι προσδοκίες για τα κέρδη των επιχειρήσεων χαμηλώνουν με τη Wall Street να αναμένει αύξηση των εταιρικών κερδών το 2022 για τις επιχειρήσεις του δείκτη S&P500 στο 7,9% από 9,5% τον Ιούλιο. Για το 2023 η Wall Street αναμένει αύξηση της κερδοφορίας γύρω στο 8% από 9,3% τον Ιούλιο.

---

Από τα μέσα Αυγούστου και μετά, η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στο ευρωπαϊκό σύστημα διαπραγμάτευσής τους έχει σημειώσει πολύ σημαντική πτώση. Ενώ γύρω στις 20 Αυγούστου η τιμή τους είχε σχεδόν αγγίξει τα 100 Ευρώ/Μετρικό Τόνο, τις τελευταίες μέρες έχει κατέβει κοντά στα 70 Ευρώ, έχει δηλαδή σημειώσει πτώση κατά σχεδόν 30%. Η τιμή αυτή είναι κοντά στο κάτω μέρος του εύρους τιμών μέσα στο οποίο διαπραγματεύεται από την αρχή της χρονιάς (60 - 100) και είναι η χαμηλότερη από τον Απρίλιο, όταν είχε σημειωθεί μία απότομη κατάρρευση της τιμής των δικαιωμάτων, η οποία είχε αποδοθεί τότε (ανάμεσα σε άλλα) και σε πωλήσεις κερδοσκοπικών κεφαλαίων που κατέγραψαν υψηλότατα κέρδη.

Σε τι οφείλεται άραγε η τωρινή πτώση; Η αλήθεια είναι πως οι γνώμες διίστανται. Σε χθεσινό ρεπορτάζ του Bloomberg είδαμε την εκτίμηση πως η πτώση οφείλεται στην προσδοκία της αγοράς για σημαντική μείωση της βιομηχανικής δραστηριότητας τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με αυτή την άποψη, πολλά εργοστάσια θα χρειαστεί να μειώσουν τις ώρες λειτουργίας τους στα πλαίσια των προσπαθειών για εξοικονόμηση ενέργειας και πιθανώς και λόγω έλλειψης φυσικού αερίου, με φυσικό επακόλουθο την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Έτσι, πέρα από την ύφεση που θα προκληθεί στην ευρωπαϊκή οικονομία, θα έχουμε και μείωση της ζήτησης για τα δικαιώματα εκπομπής CO2, πράγμα που εξηγεί και την πτώση της τιμής τους. Η εξήγηση αυτή φαίνεται αρκετά λογική και πειστική, αλλά σε προχθεσινό ρεπορτάζ του Reuters εντοπίσαμε και μία άλλη εξήγηση, εξίσου λογική και πειστική. Σύμφωνα λοιπόν με αυτό το ρεπορτάζ, η μεγάλη πτώση της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 οφείλεται σε ένα σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, το οποίο παρουσιάστηκε τις τελευταίες μέρες.

Το σχέδιο αυτό, το οποίο ακόμα δεν περιλαμβάνει πολλές λεπτομέρειες, προβλέπει σε γενικές γραμμές πως τα κράτη μέλη της ένωσης θα μπορούσαν να αντλήσουν περίπου 20 δισεκατομμύρια Ευρώ για νέες ενεργειακές επενδύσεις πουλώντας ένα μέρος από τα «στρατηγικά αποθέματα» δικαιωμάτων εκπομπής δικαιωμάτων ρύπων. Παρά την έλλειψη λεπτομερειών, η Ολλανδία, η Γερμανία και η Δανία αντέδρασαν έντονα αρνητικά, φοβούμενες πως μία τέτοια απόφαση θα υπονομεύσει το κύρος του μηχανισμού διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων  εκπομπής ρύπων δυσκολεύοντας τον αγώνα για την απαλλαγή από τις εκπομπές CO2.

 Εδώ που τα λέμε, δεν πρέπει να είχαν άδικο, γιατί το ρεπορτάζ του Reuters επισημαίνει πως την ημέρα που κυκλοφόρησαν οι πληροφορίες για το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων έπεσε κατά 10%. Χωρίς να είμαστε ειδικοί, μας φαίνεται πως η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων έπεσε εξ αιτίας και των δύο παραγόντων που προαναφέραμε. Για να είμαστε δε και ειλικρινείς, στην παρούσα φάση η πτώση αυτή είναι καλοδεχούμενη ανεξάρτητα από τα ακριβή αίτια της.

---

H τιμή διαπραγμάτευσης του Bitcoin έπεσε κάτω από τα $18.700 δολάρια την Τετάρτη καθώς και η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων υποχώρησε σε επίπεδα κάτω από το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Η τιμή του Ether υποχώρησε κατά 9% φλερτάροντας με τα $1.500. Οι απώλειες της Τετάρτης επαναφέρουν το bitcoin στο εύρος των χαμηλών του 2022, δηλαδή τις 17.600 δολάρια, το οποίο σημειώθηκε τον Ιούνιο εν μέσω της πιστωτικής κρίσης κορυφαίων εταιρειών κρυπτονομισμάτων όπως το Terra και Three Arrows Capital , ενώ όλες οι πλατφόρμες δανεισμού αντιμετώπισαν προβλήματα ρευστότητας. Οι απώλειες του Ether τις τελευταίες 24 ώρες είναι ακόμη μεγαλύτερες από του bitcoin. Τις επόμενες ημέρες, οι αγορές προετοιμάζονται για αυξημένη αστάθεια…

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.