Black Box: Το crash test του 25άρη

-H στήλη δεν επιθυμεί υποκαταστήσει ούτε να κλέψει τη δόξα  του χρηματιστηριακού αναλυτή Μάνου Χατζηδάκη, αλλά συγκεντρώνοντας τα βασικά αποτελέσματα (πωλήσεις,EBIΤDA, καθαρά κέρδη) πρώτου εξαμήνου για τις μετοχές του 25αρη  στο Χρηματιστήριο, καταλήγει σε ορισμένα απροσδόκητα συμπεράσματα  που ανατρέπουν τις αντιλήψεις  της ευρύτερης αγοράς για πολλές εισηγμένες.  

-Κατ΄ αρχήν η ΔΕΗ, διατηρεί τα ισχυρά μονοπωλιακά της χαρακτηριστικά  και αυτό φαίνεται από τον τζίρο της  το πρώτο εξάμηνο 2019 σε σχέση με το πρώτο φετινό εξάμηνο, που παρουσιάζει  κάμψη μόλις 2,4%. Ωστόσο, τα  EBITDA με τα  καθαρά κέρδη της ΔΕΗ… τα χωρίζει χάος. Η ΔΕΗ είχε EBITDA  θεαματικά αυξημένα στα 485,8 εκατ. αλλά καθαρά κέρδη μόλις 29,3 εκατ.

-Ανέλπιστα ανθεκτικές εταιρίες στην μεγάλη πίεση που άσκησε και ασκεί ο κορονοϊός εμφανίζονται η Μυτιληναίος και η Σαράντης. Εταιρίες με τελείως διαφορετικά αντικείμενα αλλά αξιοσημείωτες επιδόσεις. Η Σαράντης -πάντα εξάμηνο με εξάμηνο- αύξησε κατά 6,7% τις πωλήσεις, αντίθετα πχ με τη Jumbo  (-16,9%) ή την ΕΕΕ (-15,5%) και κατά 14,4% τα καθαρά κέρδη.

-Η Μυτιληναίος στο πρώτο εξάμηνο είδε τον τζίρο της να υποχωρεί  μόνον κατά 6,5% και τα καθαρά της κέρδη κατά 15,1%, στα 69,3 εκατ. από 81,6 εκατ. Η ΤΙΤΑΝ επίσης τα πήγε καλά, αλλά αν και διέσωσε πλήρως τις πωλήσεις της (μάλιστα αυξήθηκαν οριακά 0,1%) είχε καθαρά κέρδη 22,4 εκατ. στο εξάμηνο. Βέβαια η ΤΙΤΑΝ είναι ουσιαστικά μια εταιρία με δραστηριότητες στις ΗΠΑ, οπότε υπάρχουν κάποιες επιφυλάξεις για τη σύγκριση. Αντίστοιχα η ΒΙΟΧΑΛΚΟ με μείωση πωλήσεων 15,4% είδε τα  EBITDA να υποχωρούν  21,6% και παρουσίασε ζημίες 17,5 εκατ.

-Για ΜΟΗ και ΕΛΠΕ δεν χρειάζεται να γίνει ούτε συζήτηση. Oι πωλήσεις εξαμήνου υποχώρησαν 38% και 33% και οι ζημίες έφθασαν  αντίστοιχα τα 150,5 εκατ.  και τα 335,8 εκατ. Θύματα της κρίσης και οι τράπεζες όπου διασώζονται με ικανοποιητική για τη συγκυρία κερδοφορία, η Εθνική και η ALPHA BANK.  Η Eurobank λόγω και της συναλλαγής Cairo είχε μεγάλες ζημίες.

-Το crash test του 25αρη δείχνει ακόμη ότι ο ΟΤΕ τα πήγε καλά σε επίπεδο κερδοφορίας στο εξάμηνο, αλλά και στην περίπτωση αυτή φαίνεται μάλλον πως κυριαρχούν τα ισχυρά μονοπωλιακά χαρακτηριστικά με τον τζίρο να καταγράφει οριακή αύξηση.  Η ΤΕΝΕΡΓ είδε τα καθαρά  κέρδη εξαμήνου στο -16,4%, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ αύξησε τις ζημίες από τα 8,4 εκατ. στα 37,5 εκατ. ενώ και η Lamda λόγω δραστηριότητας  από τα κέρδη πέρασε σε ζημίες 5,7 εκατ.