Τι σημαίνει το επίσημο λανσάρισμα της BYD στην ελληνική αγορά;

Τι σημαίνει το επίσημο λανσάρισμα της BYD στην ελληνική αγορά;

Για την εταιρία με το ομολογουμένως πρωτότυπο όνομα Build Your Dreams (ΒΥD) έχουμε μιλήσει και στο παρελθόν, καθώς τα πλήρως ηλεκτρικά, επαγγελματικά οχήματα που αυτή κατασκευάζει είναι ήδη διαθέσιμα στην ελληνική αγορά. Η έναρξη των πωλήσεων των επιβατικών αυτοκινήτων της BYD στην Ελλάδα ανοίγει όμως ένα άλλο, πολύ πιο μεγάλο κεφάλαιο για την παρουσία της εταιρίας στη χώρα μας, καθώς τα μεγέθη της αγοράς των ΙΧ είναι εντελώς διαφορετικά - και θυμίζουμε στο σημείο αυτό ότι το 2023 έκλεισε με 134.492 πωλήσεις καινούργιων επιβατικών αυτοκινήτων, σημειώνοντας αύξηση κατά 27,1% σε σχέση με το 2022.

Και σε αυτό το κεφάλαιο έρχεται να βάλει την υπογραφή του ένας μεγάλος «παίκτης», με διαχρονική παρουσία στην αγορά, ο Όμιλος Σφακιανάκη που επιχειρεί να ενισχύσει περαιτέρω το ρόλο του στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου, επιδιώκοντας παράλληλα να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διάδοση της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας. Γιατί, βλέπετε, η BYD δεν κατασκευάζει γενικώς αυτοκίνητα, αλλά αυτό που η ίδια αποκαλεί ως New Energy Vehicles (Οχήματα Νέας Ενέργειας), δηλαδή πλήρως ηλεκτρικά οχήματα μπαταρίας, αλλά και plug-in hybrid οχήματα.

Πρέπει δε στο σημείο αυτό να πούμε ότι η BYD δεν είναι ένας οποιοδήποτε κατασκευαστής αυτοκινήτων, για έναν ακόμα λόγο: γιατί διαθέτει τη δικής της τεχνογνωσία στην ανάπτυξη μπαταριών και «στις φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες για ένα πιο βιώσιμο μέλλον, με όραμα τη μείωση της θερμοκρασίας της Γης κατά 1°C (“Cool the Earth by 1°C”)» όπως διαβάζουμε στα επίσημα κείμενά της.

Είναι λοιπόν αυτή η μεγάλη και αναπτυσσόμενη κινεζική εταιρία που έρχεται να κάνει διαθέσιμη στο ελληνικό κοινό την ευρεία γκάμα των ηλεκτρικών και Plug-In Hybrid αυτοκινήτων της, εφοδιασμένων με προηγμένη τεχνολογία, ελκυστική σχεδίαση και κορυφαία - όπως η ίδια υπόσχεται - ενεργητική και παθητική ασφάλεια. Τα μοντέλα της BYD επωφελούνται από την καινοτόμα τεχνολογία μπαταριών, Blade Battery η οποία φέρνει την επανάσταση στους τομείς της ασφάλειας, της ανθεκτικότητας και της απόδοσης. Βασικά χαρακτηριστικά της μπαταρίας είναι ότι δεν χρησιμοποιεί κοβάλτιο, αποτελεί δομικό μέρος του αυτοκινήτου και έχει υποβληθεί με επιτυχία στις πιο σκληρές δοκιμές παθητικής ασφάλειας, όπως το Nail Penetration Test.

Αξίζει δε να σημειώσουμε ότι το 2023, οι ετήσιες πωλήσεις οχημάτων Νέας Ενέργειας της BYD ξεπέρασαν τα 3 εκατομμύρια μονάδες, υπογραμμίζοντας τη θέση της ως παγκόσμιου ηγέτη των πωλήσεων NEV. Το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς μάλιστα η BYD κατάφερε να εκτοπίσει από την κορυφή των πωλήσεων αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων (Battery Electric Vehicles - BEV) αμερικανική Tesla, ενώ λίγο έλειψε να τερματίσει πρώτη στο σύνολο της χρονιάς στην κούρσα των πωλήσεων BEV.

Πατώντας δε αποφασιστικά το πόδι της στη γηραιά ήπειρο, η BYD βρίσκεται να έχει συνεργαστεί με τοπικούς dealers και να έχει εγκαινιάσει πάνω από 250 καταστήματα σε 20 χώρες της Ευρώπης, από την είσοδό της στην ευρωπαϊκή αγορά επιβατικών αυτοκινήτων τον Οκτώβριο του 2022, μέχρι σήμερα.

Τα δύο πρώτα μοντέλα της BYD, που θα αρχίσουν να διατίθενται στη χώρα μας από τον Όμιλο Σφακιανάκη, είναι από τη μια το BYD ATTO 3, ένα SUV της μικρομεσαίας κατηγορίας (C-SUV) και από την άλλη το πολυτελές «μεσαίο» σεντάν BYD SEAL (D-Sedan), ενώ θα ακολουθήσουν το μικρομεσαίο πεντάθυρο hatchback BYD DOLPHIN (κατηγορία “C”) και ένα ακόμα SUV, το ΒΥD SEAL U (D-SUV), το οποίο όπως αντιλαμβάνεστε είναι βασισμένο στο «απλό» Seal και θα είναι διαθέσιμο τόσο σε έκδοση αμιγώς ηλεκτρική (BEV), όσο και σε έκδοση Plug-In Ηybrid (PHEV).

  • BYD ATTO 3: Ένα ευρύχωρο και δυναμικό SUV κατηγορίας C, σχεδιασμένο για τους οδηγούς που αναζητούν υψηλές επιδόσεις σε ένα ηλεκτρικό όχημα, απολαμβάνοντας παράλληλα την άνεση και την τεχνολογία, που προσφέρουν τα συστήματα ασφάλειας και πολυμέσων.
    Τιμή έκδοσης Comfort : 37.990€

  • BYD SEAL: Ένα δυναμικό sport sedan κατηγορίας D, με ελκυστική σχεδίαση ιδανικό για τους οδηγούς που αναζητούν την πολυτέλεια και το στιλ στην καθημερινή ηλεκτρική μετακίνησή τους. Το SEAL βρέθηκε μεταξύ των φιναλίστ στην ψηφοφορία για το «European Car of the Year 2024», ενώ διεκδικεί τον τίτλο στο «World Car Awards 2024». 
    Τιμή έκδοσης Design: από 45.990€

Τα αποκαλυπτήρια όλων των παραπάνω μοντέλων πραγματοποιήθηκαν σε ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο, ένα χώρο με έντονο συμβολισμό και ιστορική αξία για την Ελλάδα παρουσία εκπροσώπων του τύπου και του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς φυσικά και κορυφαίων στελεχών της ΒΥD Eυrope.

«Ο Όμιλος Σφακιανάκη, με 65 χρόνια εμπειρίας, αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της σύγχρονης αυτοκινητιστικής ιστορίας της Ελλάδας. Το εμπνευσμένο όραμα, η ξεκάθαρη στρατηγική, οι επενδύσεις που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια καθώς και το ανθρώπινο δυναμικό μας, συντελούν στην επιτυχία του Ομίλου. Έχουμε την τιμή, να καλωσορίσουμε στη μεγάλη οικογένεια του Ομίλου Σφακιανάκη τον κορυφαίο κατασκευαστή οχημάτων Νέας Ενέργειας στον κόσμο, την BYD, και μαζί να οδηγήσουμε τις εξελίξεις για ένα πιο βιώσιμο μέλλον και στην Ελλάδα» δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Σφακιανάκη, Σταύρος Π. Τάκη, παρουσιάζοντας τη στρατηγική του ομίλου και το όραμα της επόμενης ημέρας, αποκαλύπτοντας παράλληλα τη νέα εταιρική ταυτότητα του ομίλου.

Aπό την πλευρά της BYD, o Michael Shu, Managing Director BYD Europe, καλωσόρισε τον Όμιλο Σφακιανάκη στην οικογένεια της BYD: «Πρόκειται για το πρώτο εθνικό λανσάρισμα της BYD στην Ευρώπη για τη φετινή χρονιά, καθιστώντας τη συνεργασία μας με τον Όμιλο Σφακιανάκη στην Ελλάδα ιδιαίτερα σημαντική.

Μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα και μία αμοιβαία δέσμευση να εμπνεύσουμε και να προωθήσουμε τη βιώσιμη κινητικότητα με μια καινοτόμο και ευρεία γκάμα προϊόντων που προσφέρει πολλαπλές επιλογές κορυφαίας τεχνολογίας και εξοπλισμού. Δεσμευόμαστε να κάνουμε την ηλεκτρική κινητικότητα πιο προσιτή σε περισσότερους καταναλωτές και με τον συνεργάτη μας, τον Όμιλο Σφακιανάκη, είμαστε αφοσιωμένοι στην παροχή ενός πολύ υψηλού επιπέδου πωλήσεων και υπηρεσιών after sales στους Έλληνες καταναλωτές». 

Ένα πανελλαδικό δίκτυο εκθέσεων και service

Τα δύο πρώτα καταστήματα BYD βρίσκονται στην Αθήνα (Λεωφ. Κηφισίας 57, Μαρούσι και Λεωφ. Αθηνών 173 & Λ. Κηφισού), όπου οι υποψήφιοι αγοραστές μπορούν να δουν από κοντά σε πρώτη φάση, τα ηλεκτρικά BYD ATTO 3 και BYD SEAL, να τα οδηγήσουν και να τοποθετήσουν τις παραγγελίες τους άμεσα. Ο Όμιλος Σφακιανάκη έχει σχεδιάσει και υλοποιεί την επέκταση τόσο του δικτύου λιανικής του Ομίλου όσο και του δικτύου εξουσιοδοτημένων συνεργατών σε όλη την Ελλάδα, προσφέροντας πάντα κορυφαίες υπηρεσίες εξυπηρέτησης στην πώληση και το after sales.

Σχετικά με τον Όμιλο Σφακιανάκη

Ο Όμιλος Σφακιανάκη ιδρύθηκε το 1958 και είναι ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους πολλαπλών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, με κύρια έμφαση στους τομείς της Αυτοκίνησης, της Βιομηχανίας και του Λιανικού Εμπορίου. Με έδρα την Αθήνα, ο Όμιλος αποτελεί μία 100% οικογενειακή επιχείρηση και απασχολεί πάνω από 1.500 άτομα σε 14 χώρες της Ευρώπης. Στον τομέα της Αυτοκίνησης, ο Όμιλος διαθέτει τη μεγαλύτερη επιχείρηση λιανικής πώλησης οχημάτων στη χώρα, την αποκλειστική διανομή και εμπορία προϊόντων των κορυφαίων κατασκευαστών Suzuki και BYD, μια από τις κορυφαίες εταιρείες μακροχρόνιας μίσθωσης αυτοκινήτων (Executive Lease) και μια ταχέως αναπτυσσόμενη επιχείρηση Rent-A-Car ως Master Franchisee της Enterprise-National-Alamo σε 14 χώρες.

Σχετικά με την BYD

Η BYD είναι μια πολυεθνική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας προσηλωμένη στην αξιοποίηση τεχνολογικών καινοτομιών για μια καλύτερη ζωή. Η BYD ιδρύθηκε το 1995 ως κατασκευαστής επαναφορτιζόμενων μπαταριών και σήμερα διαθέτει ένα πολυσυλλεκτικό επιχειρηματικό πεδίο που καλύπτει αυτοκίνητα, σιδηροδρομικές μεταφορές, νέα ενέργεια και ηλεκτρονικά προϊόντα, με περισσότερα από 30 βιομηχανικά πάρκα στην Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Ιαπωνία, τη Βραζιλία, την Ουγγαρία και την Ινδία.

Από την παραγωγή και την αποθήκευση ενέργειας έως και τις εφαρμογές της, η BYD είναι προσηλωμένη στην παροχή ενεργειακών λύσεων μηδενικών εκπομπών ρύπων που μειώνουν την παγκόσμια εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Το αποτύπωμα των Οχημάτων της Νέας Ενέργειας καλύπτει πλέον 6 ηπείρους, πάνω από 70 χώρες και περισσότερες από 400 πόλεις. Η εταιρεία είναι εισηγμένη στα χρηματιστήρια του Χονγκ Κονγκ και της Σενζέν και είναι γνωστή ως μία επιχείρηση της λίστας Fortune Global 500 που παρέχει καινοτομίες για την επίτευξη ενός πιο πράσινου κόσμου.

Σχετικά με την BYD Auto

Η BYD Auto ιδρύθηκε το 2003 και είναι η θυγατρική εταιρεία αυτοκινήτων της BYD, μιας πολυεθνικής εταιρείας υψηλής τεχνολογίας που είναι προσηλωμένη στην αξιοποίηση τεχνολογικών καινοτομιών για μια καλύτερη ζωή. Με στόχο να επιταχύνει την πράσινη μετάβαση του παγκόσμιου τομέα μεταφορών, η BYD Auto επικεντρώνεται στην ανάπτυξη αμιγώς ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών οχημάτων.

Η εταιρεία έχει να επιδείξει σημαντικές κατακτήσεις σε τεχνολογίες ολόκληρης της βιομηχανικής αλυσίδας των Οχημάτων Νέας Ενέργειας, όπως οι μπαταρίες, οι ηλεκτροκινητήρες και τα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου.

Τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις, όπως η μπαταρία Blade, η τεχνολογία DM-i Super Hybrid Technology, η e-Platform 3.0, η τεχνολογία CTB, η πλατφόρμα e⁴, το σύστημα ελέγχου αμαξώματος BYD DiSus Intelligent Body Control System καθώς και τις τεχνολογίες DM-P και DMO Super Hybrid Off-Road Propulsion systems. Η εταιρεία είναι η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως που σταμάτησε την παραγωγή οχημάτων που καταναλώνουν ορυκτά καύσιμα κατά τη μετάβαση στα EV και παραμένει στην κορυφή των πωλήσεων επιβατικών Οχημάτων Νέας Ενέργειας στην Κίνα επί 11 συναπτά έτη.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ: www.bydauto.gr