Το νέο ηλεκτρικό MINI Cooper είναι φθηνότερο από το βενζινοκίνητο - Δείτε γιατί

Το νέο ηλεκτρικό MINI Cooper είναι φθηνότερο από το βενζινοκίνητο - Δείτε γιατί

Η νέα γενιά ΜΙΝΙ είναι εδώ και η πρώτη είδηση που συνοδεύει τη δημοσιογραφική του παρουσίαση είναι το γεγονός της «αλλαγής» του ονόματος. Το βάρος της παράδοσης είναι μεγάλο, η λέξη «κουπεράκι» ανέκαθεν βρισκόταν στα χείλη των φίλων της μάρκας – και όχι μόνον – και η εταιρία αποφάσισε τελικά το απολύτως λογικό: τέλος τα σκέτα MINI ή τα MINI One κλπ. Από δω και στο εξής έχουμε να κάνουμε αποκλειστικά με το «MINI Cooper», που ανάλογα με την έκδοση θα συνοδεύεται με το κατάλληλο προσδιοριστικό για να προκύπτουν τα: MINI Cooper E και SE για τις πλήρως ηλεκτρικές εκδόσεις του νέου μοντέλου, MINI Cooper C και MINI Cooper S για τις βενζινοκίνητες.

Και λέγοντας αυτό σας έχουμε αποκαλύψει ήδη το μεγάλο μυστικό: το νέο MINI Cooper προσφέρεται όχι απλά ως μηδενικών ρύπων και ως «θερμικό», αλλά σε κάθε μία από αυτές τις δύο περιπτώσεις υπάρχει και η αντίστοιχη έκδοση επιδόσεων, για να επιβεβαιώνεται έτσι το σλόγκαν «Power of Choice» (η δύναμη της επιλογής).

Ενώ σε όλες τις περιπτώσεις ζει και βασιλεύει η λογική του Charismatic Simplicity, της νέας σχεδιαστικής γλώσσας MINI, που όμως είναι φανερά υποταγμένη στη μεγάλη παράδοση αυτού του θρύλου της αυτοκίνησης που δημιούργησε τον προηγούμενο αιώνα ο Άλεξ Ισιγόνης. Με αυτόν τον τρόπο, συνδυάζοντας την προηγμένη τεχνολογία που απαιτεί το μέλλον με τις βασικές αρχές του design και τις καταβολές της μάρκας, η ΜΙΝΙ οδεύει προς την ηλεκτρική της μεταμόρφωση - μέχρι το 2030.

Και βέβαια όταν μιλάμε για το MINI Cooper του 2024, μιλάμε για την εντελώς νέα γενιά του μοντέλου που έχει ωριμάσει ποικιλοτρόπως και έχει μεγαλώσει σε διαστάσεις, κατά 80 ολόκληρα εκατοστά ως προς το μήκος και κατά 30 ως προς το πλάτος (!) – θυμίζουμε στο σημείο αυτό ότι το μήκος Mini του 1959 ήταν 3054 mm και το πλάτος 1410 mm -, στοιχείο ενδεικτικό της αύξησης των μεταφορικών του δυνατοτήτων, αλλά και της σαφώς μεγαλύτερης άνεσης που προσφέρει στους επιβάτες του, οι οποίοι έχουν πλέον στη διάθεσή τους ένα χώρο αποσκευών που ξεκινά από τα 210 λίτρα. Ενώ αν ψάχνετε για εξωτερικές διαφορές μεταξύ του ηλεκτρικού και του «συμβατικού» MINI, υπάρχουν αλλά είναι τέτοιες που πρέπει να τις ξέρετε για να καταλάβετε τη διαφορά – ανάμεσά τους οι διαφορετικές χειρολαβές στις πόρτες.

Η ωριμότητα αυτή περιλαμβάνει αναπόφευκτα και ένα μεγάλο ηλεκτρονικό/ψηφιακό μέρος με «άπειρα» περισσότερο ή λιγότερο προηγμένα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού και τη νέα γενιά infotainment, η παρουσία της οποίας αποτυπώνεται με τη μεγάλη κυκλική οθόνη αφής στο κέντρο του ταμπλό, μετεξέλιξη του αρχικού στρογγυλού καντράν που χαρακτήρισε από τον πρώτη στιγμή της ύπαρξής του το Mini. Ανάμεσα στα προσφερόμενα αξεσουάρ είναι το περιμετρικό σύστημα καμερών και το νέο σύστημα αυτόματης στάθμευσης.

Στον τομέα των προδιαγραφών των συστημάτων κίνησης τα πράγματα έχουν ως εξής: το νέο MINI Cooper C προσφέρεται με τρικύλινδρο κινητήρα 115 kW/156 hp που αποδίδει ροπή 230 Nm και επιτρέπει τα 0-100 km/h να πραγματοποιούνται σε μόλις 7,7’’, ενώ το MINI Cooper S διαθέτει τετρακύλινδρο κινητήρα με ισχύ 150 kW/204 hp και μέγιστη ροπή 300 Nm που εξασφαλίζει ακόμα πιο εντυπωσιακές επιταχύνσεις - με τα 0-100 km/h να έρχονται σε μόλις 6,6 δευτερόλεπτα!

Περνώντας τώρα στις εκδόσεις μηδενικών ρύπων έχουμε το νέο MINI Cooper E με ηλεκτροκινητήρα 135 kW/184 hp (με μέγιστη ροπή 290 Nm) που εξασφαλίζει, 0-100 km/h σε 7,3 δευτερόλεπτα, και το Cooper SE με ισχύ 160 kW/218 hp και μέγιστη ροπή 330 Nm, που επιταχύνει βέβαια ακόμα πιο γρήγορα, οπότε για τα γνωστά 0-100 km/h χρειάζεται μόνο 6,7 δεύτερα.

Η αυτονομία των δύο ηλεκτρικών MINI (σύμφωνα με τον κύκλο WLTP) φτάνει ως τα 305 χιλιόμετρα για το MINI Cooper E (με μπαταρία 40,7 kWh), και ως τα 402 χιλιόμετρα για το MINI Cooper SE, καθώς αυτό διαθέτει μπαταρία μεγαλύτερης χωρητικότητας - 54,2 kWh.

Και ενώ ο επίσημος τιμοκατάλογος ξεκινά από τα 33.450 ευρώ για το MINI Cooper E και τα 25.500 ευρώ για το MINI Cooper C, το ηλεκτρικό αυτοκίνητο βρίσκεται να κοστίζει σχεδόν το ίδιο χάρη στη γενναία επιδότηση του προγράμματος «ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ 3» – αξίζει μάλιστα να παρατηρήσουμε ότι η σύγκριση τιμών των «γρήγορων» εκδόσεων αναδεικνύει νικητή το MINI Cooper SE που φτάνει στα χέρια του αγοραστή με 28.450 ευρώ, όταν για το MINI Cooper S θα πρέπει κανείς να πληρώσει 30.870 ευρώ. Σημειώστε ότι η τελική τιμή του αυτοκινήτου διαμορφώνεται και με βάση το πιο από τα πέντε διαθέσιμα λειτουργικά πακέτα (δηλαδή τον εξοπλισμό) θα επιλέξει ο αγοραστής.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το νέα ηλεκτρικά MINI Cooper E και Cooper SE και τα νέα MINI Cooper C και Cooper S στην επίσημη ιστοσελίδα της αντιπροσωπείας.