field_kentriki_fotografia

Aygo X prologue: Το όραμα της Toyota για τα αυτοκίνητα πόλης

Έχοντας επί δεκαετίες βάλει τη σφραγίδα της στα αυτοκίνητα της μικρής κατηγορίας (το λεγόμενο Segment-A) η Toyota παρουσιάζει ένα νέο concept car, που – όχι τυχαία – μοιάζει να έχει έρθει από το μέλλον, καθώς αποτελεί μια σχεδιαστική προσέγγιση του τρόπου με τον οποίο η ιαπωνική εταιρία φαντάζεται τον διάδοχο του ιδιαίτερα επιτυχημένου Aygo. Πρόκειται για ένα αυτοκίνητο έτοιμο για όλα, σχεδιασμένο στην Ευρώπη για την Ευρώπη.

Κοντά στη Νίκαια, στη Γαλλική Κυανή Ακτή, βρίσκεται το ED2, το στούντιο Ευρωπαϊκής Σχεδίασης της Toyota. Για το μεγαλύτερο τμήμα του 21ου αιώνα, η Toyota υπήρξε ο ηγέτης στην κατηγορία Α στην Ευρώπη. Δείχνοντας τη δέσμευσή της στο μέλλον της εν λόγω κατηγορίας, η Toyota ανέθεσε στο στούντιο ED2 την αποστολή να υλοποιήσει το Ευρωπαϊκό της όραμα γι’ αυτό το τμήμα της αγοράς.

Η πρόκληση για τους σχεδιαστές ήταν να δουν τη μικρή κατηγορία με φρέσκια ματιά. Να προσδιορίσουν και να φανταστούν τι μπορεί αυτή να σημαίνει Α για τους Ευρωπαίους πελάτες, ικανοποιώντας τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους. Αλλά και να αποδείξουν ότι αυτοκίνητα που κατά παράδοση αποκαλούνται ‘entry level’ μπορούν να ξεχωρίσουν με μία τολμηρή σχεδίαση.

«Με το Aygo X prologue. πιστεύω ότι έχουμε αποδείξει ότι ένα μικρό αυτοκίνητο μπορεί να είναι τολμηρό και συναρπαστικό».
(Ken Billes, Assistant Chief Designer ED2).

Με σημείο αναφοράς ένα εμβληματικό σε σχεδίαση αυτοκίνητο

Από το 2005 που κυκλοφόρησε, το Aygo, το πιο προσιτό μοντέλο της Toyota, έχει γοητεύσει πελάτες με νεανική και μοντέρνα νοοτροπία χάρη στον παιχνιδιάρικο και διασκεδαστικό χαρακτήρα του.

«Ο διασκεδαστικός και παιχνιδιάρικος χαρακτήρας ήταν πάντα στην καρδιά του Aygo. Τώρα, προσθέσαμε στο DNA μια επιπλέον δόση ζωντάνιας»
(Lance Scott, Design Director ED2).

Περισσότερο από ποτέ, οι νέοι πελάτες της Toyota απαιτούν αίσθηση, ξεχωριστό χαρακτήρα και την ευκαιρία να κάνουν ένα προσωπικό ‘statement’. Με βάση την κορυφαία θέση που κατέχει αυτό το style icon στην κατηγορία, το στούντιο ED2 ξεκίνησε να σχεδιάζει ένα αυτοκίνητο ειδικά για τους πελάτες αυτούς.

Φέρνοντας περισσότερο περισσότερη σπιρτάδα στην κατηγορία

Το όνομα Aygo ανέκαθεν συμβόλιζε την προσωπική ελευθερία και την κινητικότητα. Με το Augo X prologue στο όλο μίγμα προστίθεται και μία πικάντικη νότα. Είναι εξίσου διασκεδαστικό διαθέτοντας τώρα περισσότερο νεύρο. Από κάθε γωνία, εκφράζει τον χαρακτήριζα του, με μια δυνατή προσωπικότητα και πιο ισχυρή παρουσία. Αυξάνοντας το μέγεθος των τροχών, ο οδηγός απολαμβάνει μια πιο ψηλή θέση οδήγησης για καλύτερη ορατότητα, καθώς και βελτιωμένη απόσταση από το έδαφος για να αντιμετωπίσει αναπάντεχα εμπόδια του δρόμου.

Σχεδιασμένο με στυλ που μαγνητίζει

Παρατηρώντας το από μπροστά, πίσω ή το πλάι, το Aygo X prologue ξεχωρίζει για το ανατρεπτικό στυλ του. Η τολμηρή διχρωμία δημιουργεί ένα μοναδικό γραφικό προφίλ που μαγνητίζει την προσοχή, δίνοντας έμφαση στην ετοιμότητα του αυτοκινήτου να ξεχυθεί στο δρόμο. Μία νέα σφηνοειδής οροφή επιτείνει τη αίσθηση δυναμισμού προσδίδοντάς του μία πιο επιθετική σπορ εικόνα.

Τα Χρώματα των συναισθημάτων

τη ζωή τα χρώματα διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στα συναισθήματά μας. Αυτό ισχύει και για το Aygo X prologue. Ακολουθώντας μία “πικάντικη” προσέγγιση, ορισμένα συστατικά παρουσιάζονται φυσικά. Τα τέσσερα πρώτα ήταν το τσίλι, το τζίντζερ, το γουασάμπι και το μαύρο πιπέρι. Το πιο πικάντικο απ’ όλα είναι το “τσίλι”. Επιπλέον, η χρήση διχρωμίας ήταν μια πρόσθετη πρόσκληση ώστε να μεταφερθούν οι χρωματικές ισορροπίες σε άλλο επίπεδο. Στο Aygo X prologue, το χρώμα έχει περάσει σε νέα διάσταση με την ενσωμάτωση μιας διακριτικής μπλε μεταλλικής νιφάδας στο μίγμα των χρωμάτων. Το εκθαμβωτικό αποτέλεσμα που προκύπτει δικαιώνει πλήρως το όνομά του “Sparkling Chli Red”.

«Είμαι πελάτης όπως και σχεδιαστής. Έτσι, βοήθησα στο σχεδιασμό του Aygo X prologue ώστε είναι το αυτοκίνητο που θα ήθελα… για μένα».

(Momoko Otawara, Colour Material & Finishing Designer ED2)

Δουλεύοντας μαζί διαφορετικά, και καλύτερα

Το δύσκολο έργο της δημιουργίας του Aygo X prologue υπό τις παρούσες συνθήκες ήταν η τέλεια δοκιμασία για τις ευέλικτες διαδικασίες και μεθόδους σχεδιασμού που υιοθετεί το στούντιο ED2.

Μαζί ή από απόσταση, η ομάδα σχεδιασμού του στούντιο ED2 λειτούργησε απρόσκοπτα - από τα πρώτα σκίτσα στο χαρτί, την ψηφιακή μοντελοποίηση, τις προσομοιώσεις εικονικής πραγματικότητας και τις τρισδιάστατες απεικονίσεις, έως τη δημιουργία του τελικού αυτοκινήτου.

Σχεδιασμένο στην Ευρώπη, για τους Ευρωπαίους

«Όλοι αξίζουν ένα cool αυτοκίνητο. Όταν κοιτάζω το Aygo X prologue είμαι πολύ περήφανος που η ομάδα του στούντιο ED2 δημιούργησε ακριβώς αυτό. Νιώθω ενθουσιασμένος που προβλέπω να φέρνει την επανάσταση στην κατηγορία».
(Ian Cartabiano, President ED2).

Το Aygo X prologue αποτελεί μια τολμηρή απόδειξη του πόσες δυνατότητες μπορεί να προσφέρει ένα μικρό αυτοκίνητο. Με αυτόν τον «πρόλογο», η Toyota επαναπροσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο η κατηγορία Α μπορεί να καταστεί συναρπαστική.