Το «αύριο» δεν είναι μακριά για την Παρί Σεν Ζερμέν

Το «αύριο» δεν είναι μακριά για την Παρί Σεν Ζερμέν

Ο ισπανικός Τύπος είχε χαρακτηρίσει την πολιτική του προέδρου της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ, ως «Zidanes y Pavones», δηλαδή «οι Ζιντάν και οι Παβόν», περιγράφοντας πως η «βασίλισσα» πόνταρε στην απόκτηση σταρ και τις άλλες θέσεις θα κάλυπταν παίκτες από την ακαδημία ή «εργάτες». Η Παρί Σεν Ζερμέν το 2021 αποφάσισε να ακολουθήσει τα ίδια χνάρια, αλλά με μια διαφορά: έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ακαδημία της, στην ικανότητά της να βρίσκει «φθηνά» ταλέντα και στον προπονητή Μαουρίσιο Ποτσετίνο, ο οποίος απέδειξε σε παλιότερους σταθμούς στην καριέρα του πως μπορεί να βελτιώσει τέτοιους παίκτες.

Οπως όλες οι ομάδες, έτσι και η Παρί Σεν Ζερμέν, έχει νιώσει το χτύπημα της πανδημίας. Τον περασμένο Ιανουάριο, τα γαλλικά ΜΜΕ, ανέφεραν πως έβγαλε σε αναστολή 400 εργαζομένους της, ενώ την προηγούμενη σεζόν κατέγραψε απώλειες 125,8 εκατομμυρίων ευρώ σύμφωνα με την KPMG. Στο εσωτερικό της, αναμένουν πως η τρέχουσα σεζόν θα κλείσει με απώλειες που θα ξεπεράσουν τα 200 εκατομμύρια.

Η νέα πολιτική του κλαμπ είναι αντιφατική. Πρόσφατα συμφώνησε με τον Νεϊμάρ για την επέκταση της συνεργασίας τους ως το 2026. Ο Βραζιλιάνος αμείβεται με 37 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο και αναμένεται να παραμείνει σ' αυτό το ποσό. Παράλληλα, η πρόταση που έχει κάνει στον Κιλιάν Εμπαπέ για ν' ανανεώσει κι αυτός το συμβόλαιό του είναι ισόποση. Ο 22χρονος Γάλλος σταρ, ωστόσο, φέρεται να έχει μεταφέρει την απόφασή του για το καλοκαίρι, μετά την συμμετοχή του στο EURO (11 Ιουνίου με 11 Ιουλίου). Η Παρί, πάντως, δεν έχει σταματήσει να «φλερτάρει» με τον Λιονέλ Μέσι ελπίζοντας να τον πάρει ελεύθερο από τη Μπαρτσελόνα, ενώ έχει στο... ραντάρ της και τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Η ιδέα είναι πως θα μπορούσε να σχηματίσει μια επΙθετική τριάδα αποτελούμενη από τους: Νεϊμάρ – Εμπάπε – Μέσι ή Ρονάλντο, αλλά το τελευταίο διάστημα οι πληροφορίες στρέφονται στο ότι ο Αργεντινός κι ο Πορτογάλος αποτελούν τις εναλλακτικές σε περίπτωση ο Εμπαπέ ζητήσει να φύγει. Η γαλλική εφημερίδα Le Parisien αποκάλυψε πως ο σύλλογος θα ζητούσε 120 με 150 εκατομμύρια για τον 22χρονο φορ, αν αυτός μπει στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του χωρίς ν' ανανεώσει.

Με τον Εμπαπέ να «ζυγίζει» τις επιλογές του, η Παρί Σεν Ζερμέν έχει βάλει πωλητήριο σε διάφορους παίκτες προκειμένου να μπορέσει να σηκώσει το οικονομικό βάρος. Ενας από αυτούς είναι κι ο σέντερ φορ Μάουρο Ικάρντι παρόλο που τον απέκτησε με μόνιμη μεταγραφή τον περασμένο Μάιο αντί 50 εκατομμυρίων ευρώ από την Ιντερ. Ο Αργεντινός επιθετικός παίρνει δέκα εκατομμύρια τον χρόνο κι έχει συμβόλαιο ως το 2024. Πέραν των δύο σταρ, του Ανχελ Ντι Μαρία, του Χουάν Μπερνάτ, του Μαρκίνιος, του Κιμπεμπέ και του Μάρκο Βεράτι, όλοι οι υπόλοιποι είναι διαθέσιμοι στην κατάλληλη τιμή. Δεν αποκλείεται η μόνη μεταγραφή παίκτη για την οποία θα δώσει ποσό να είναι αυτή του Ιταλού επιθετικού, Μόιζ Κιν, από την Εβερτον. Τώρα, τον έχει δανεικό. Οι «τόφις», όμως, ζητούν περισσότερα από 40 εκατομμύρια ακόμη κι αν στο deal μπει κάποιο έμψυχο αντάλλαγμα.

Η ακαδημία της Παρί Σεν Ζερμέν τα τελευταία χρόνια παράγει ποδοσφαιριστές αξίας, αλλά δεν τους χαίρεται ο σύλλογος. Αλλοι έχουν πουληθεί για να χρηματοδοτήσουν μεταγραφές και μισθούς (π.χ. Μούσα Ντιαμπί – Λεβερκούζεν, Κρίστοφερ Ενκουνκού – Λειψία κ.α.), άλλοι έφυγαν μόνοι τους αναζητώντας χρόνο συμμετοχής ή ένα περιβάλλον όπου τους υπόσχεται καλύτερη ανάπτυξη (π.χ. Τανγκί Κουάσι – Μπάγερν Μ., Αντίλ Αουσίς – Σεντ Ετιέν κ.α.). Πλέον, θέλει να τους εκμεταλλευθεί αφού ως επί το πλείστον στα πρώτα χρόνια της καριέρας τους θα έχουν χαμηλά συμβόλαια.