Ο Ενές Καντέρ υψώνει και πάλι τη φωνή του κατά του Ερντογάν

Ο Ενές Καντέρ υψώνει και πάλι τη φωνή του κατά του Ερντογάν

Εκείνη η σικελική παροιμία που συμβουλεύει «κράτα τους φίλους σου κοντά και τους εχθρούς... κοντύτερα», είναι πάντα - και εκ των πραγμάτων - στο μυαλό του Ενές Καντέρ. Ο Τούρκος σέντερ των Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς όχι μόνο δεν αποφεύγει κάθε δημόσια διένεξη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά... «διαφημίζει» και τις απειλές του προέδρου της πατρίδας του.

Ο 28χρονος παίκτης του ΝΒΑ, στον οποίο έχει απαγορευτεί η είσοδος στη γειτονική χώρα, υπό την απειλή της σύλληψης, έγραψε μέσα στην περασμένη εβδομάδα ένα άρθρο στη «Wall Street Journal» με τίτλο «Η τουρκική δημοκρατία δεν είναι χαμένος σκοπός».

Στις 15/1, μία ντουζίνα οπαδών του Ερντογάν πραγματοποίησε διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της αμερικανικής εφημερίδας στη Νέα Υόρκη, κρατώντας πλακάτ που απεικόνιζαν τον Τούρκο πρόεδρο σε ρόλο... «αφέντη» και τον Καντέρ ως μαριονέτα του.

Ο ίδιος ο Καντέρ αποφάσισε να δημοσιεύσει φωτογραφίες από την διαμαρτυρία και επιτέθηκε εκ νέου στον «δικτάτορα» Ερντογάν, αναρτώντας στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το εξής μήνυμα: «Κοιτάξτε αυτούς τους ανόητους που αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν για μένα και για την ελευθερία του λόγου στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Μάλιστα, πρόσθεσε στην ανάρτησή του πως «δεν ανησυχώ από αυτές τις κινήσεις τους» και προειδοποίησε τον πρόεδρο της χώρας του ότι «όταν τελειώσω με όλους σας, η δικτατορία του θα διαλυθεί σε κομμάτια!». Απευθύνθηκε και σε πρώτο πρόσωπο στον μεγάλο αντίπαλό του, καταλήγοντας πως «δώσε τον καλύτερο εαυτό σου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν... Αυτό είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις;».

Ο Ενές Καντέρ έχει καταγγείλει επανειλημμένως απειλές κατά της ζωής του «από το καθεστώς Ερντογάν». Ενώ τον Ιανουάριο του 2019 δεν ταξίδεψε στο Λονδίνο για αγώνα της τότε ομάδας του, Νιου Γιορκ Νικς, υπό τον φόβο σύλληψής του... Τον περασμένο Ιούλιο, όταν ο πατέρας του αποφυλακίστηκε από την κυβέρνηση, ο σέντερ των Μπλέιζερς ανάρτησε το βίντεο, με λεζάντα: «Ένας αθώος εκτός φυλακής. Χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι, όμως, όπως δάσκαλοι, γιατροί, δικηγόροι, δημοσιογράφοι και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων παραμένουν στα τουρκικά κελιά».