Ο Αντετοκούνμπο παίρνει το χέρι του από το «κουμπί πανικού»

Ο Αντετοκούνμπο παίρνει το χέρι του από το «κουμπί πανικού»

Η αμήχανη σιωπή στα αποδυτήρια των Μπακς μετά την εντός έδρας ήττα από το Τορόντο, τα ξημερώματα της Τετάρτης (17/2), πρόδιδε την απογοήτευση. Η ομάδα του Μιλγουόκι είχε μόλις υποστεί την τέταρτη διαδοχική ήττα της, η οποία ήταν η 12η στη σεζόν και «έριξε» τα «Ελάφια» στην 3η θέση της Ανατολής, πίσω από τους Σίξερς και τους Νετς. Οι Μπακς, που πέρυσι μέτρησαν μόλις 17 ήττες σε 73 αγώνες, πάντως, επιμένουν να μην πανικοβάλλονται. Αυτό ακριβώς τόνισε μετά το ματς και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, εξηγώντας πως «κατανοώ όλοι να είναι σε κατάσταση πανικού, αλλά δεν πρέπει. Δεν ήρθε το τέλος του κόσμου».

Ο πολυτιμότερος παίκτης του ΝΒΑ την τελευταία διετία πέτυχε 34 πόντους (με 9/16 δίποντα, 2/4 τρίποντα, 10/14 βολές, 10 ριμπάουντ, 8 ασίστ, 5 κλεψίματα, 2 τάπες και 5 λάθη) και πρόσθεσε πως «κανένας δεν θέλει να χάνει, ειδικά αγώνες σαν αυτόν», καθώς η ομάδα του ηττήθηκε για μία ακόμη φορά σε ένα ματς με αντίπαλο που λογίζεται στην πρώτη «ταχύτητα» της Λίγκας. 

Ο «Αντέτο» υπέγραψε τον περασμένο Δεκέμβριο πενταετή επέκταση συμβολαίου, με δεδομένη την επιθυμία και της ομάδας του για ένα ρόστερ που θα διεκδικεί τον τίτλο. Πέρσι και πρόπερσι εντυπωσίασαν στην regular season, έχοντας το καλύτερο ρεκόρ. Ωστόσο στα πλέι οφ απέτυχε δις. Φέτος οι Μπακς δεν έχουν αρχίσει το ίδιο καλά, προκαλώντας ερωτήματα. Κι αν ο «Giannis» παραμένει σε MVP κατάσταση, καταγράφοντας μ.ο. 31,2 πόντων, 12,6 ριμπάουντ, 5 ασίστ και βελτίωση και στις βολές (75,4%, αντί του αρχικού 63,3%) στα έξι τελευταία ματς, η απουσία του νεοφερμένου γκαρντ Τζρου Χόλιντεϊ είναι μία δικαιολογία. Στο Μιλγουόκι, όμως, υπάρχουν ακόμη παθήματα που δεν γίνονται μαθήματα...

Στην τέταρτη περίοδο του αγώνα με τους Ράπτορς, δέχθηκαν ένα επιμέρους σκορ 12-4 που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του Τορόντο. Για άλλη μία φορά οι Μπακς τα «θαλάσσωσαν» στο τελευταίο δωδεκάλεπτο και εμφανίστηκαν ανεπαρκείς σε ένα ανταγωνιστικό ματς. Η ομάδα του κόουτς Μάικλ Μπούντενχολζερ δεν έχει πρόβλημα απέναντι στους «μικρομεσαίους». Ωστόσο, οι Μπακς φέτος μετρούν μόνο μία νίκη με αντίπαλο που έχει θετικό πρόσημο στο ρεκόρ του: το Ντένβερ, με 15-12. 

Αντίθετα, έχουν χάσει από το Μπρούκλιν και τη Βοστόνη στην Ανατολή και από Λέικερς, Γιούτα (δύο φορές) και Φίνιξ στη Δύση. Επίσης, έχουν ρεκόρ 0-9 σε αγώνες στους οποίους μπαίνουν στην τελευταία περίοδο πίσω στο σκορ και μόνο το Ντιτρόιτ έκανε χειρότερο ποσοστό νικών σε αγώνες που στα τελευταία πέντε λεπτά έχουν διαφορές μικρότερες των πέντε πόντων. Κοινώς, δεν έχουν καθαρό μυαλό, σωστές αποφάσεις και, συνεπώς, νίκες, σε αγώνες που κρίνονται στο φινάλε κόντρα σε έμπειρες ομάδες του ίδιου επιπέδου. 

Εκτός από τον Αντετοκούνμπο, ούτε ο... κόουτς των πρωταθλητών του 2019 Ράπτορς, Νικ Νερς, ανησυχεί για τους Μπακς. Μπορεί να τους νίκησε στο Μιλγουόκι, όμως επισήμανε πως «αυτά τα σκαμπανεβάσματα στη φετινή σεζόν είναι φυσιολογικά για όλους τους αντιπάλους. Δεν με εκπλήσσουν. Πολλές ομάδες που τα τελευταία δύο χρόνια βρέθηκαν και σε τελικούς Περιφέρειας (σ.σ.: Μαϊάμι, Τορόντο, Ντένβερ, Σέλτικς) κινούνται στο 50% των νικών. Δεν κοιτάζω ακόμη τέτοια νούμερα προσεκτικά. Πιστεύω ότι το Μιλγουόκι έχει τα κομμάτια στο “παζλ” του να είναι ανταγωνιστικό στα πλέι οφ». 

Η τρέχουσα σεζόν του ΝΒΑ δεν άρχισε απλώς με μικρό μπρέικ (72 ημερών, αντί των συνηθισμένων 145), αλλά συνεχίζεται με αρκετές ομάδες να αγωνίζονται με απουσίες, λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Οι Μπακς ψάχνουν ακόμη τα πατήματά τους, με τον Αντετοκούνμπο, πάντως, να είναι σχετικά σταθερός στα στατιστικά του, αν και έχει όλο και λιγότερο τη μπάλα στα χέρια του. Η φωνή του ακούστηκε μετά τη ήττα από τους Ράπτορς. Μένει να αποδειχθεί αν οι Μπακς θα επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες (τους) μέσα στο παρκέ, εκεί που κρίνονται όλα, όταν έρθει η στιγμή των πλέι οφ.