Νέα λίγκα μπάσκετ στις Η.Π.Α. πληρώνει μαθητές γυμνασίου!

Νέα λίγκα μπάσκετ στις Η.Π.Α. πληρώνει μαθητές γυμνασίου!

Οι ταλαντούχοι έφηβοι σε όλη τη μπασκετική Αμερική αναμένουν το 2024, όταν ο ηλικιακός περιορισμός για συμμετοχή στο ντραφτ του ΝΒΑ θα μειωθεί εκ νέου στα 18 χρόνια. Ως τότε, οι κορυφαίοι παίκτες των high-schools υποχρεώνονται είτε να παίζουν για μία σεζόν στο πανεπιστημιακό πρωτάθλημα του NCAA είτε (όπως στην περίπτωση του περσινού Νο 2 στο ντραφτ, ΛαΜέλο Μπολ, της Σάρλοτ) να μεταναστεύουν προσωρινά στην Αυστραλία ή σε λίγκες της Κίνας. 

Ο περίφημος όρος «one-and-done» (σε ελεύθερη μετάφραση «μία κι έξω») στα κολέγια στερεί από το NCAA τους καλούς παίκτες, οι οποίοι έπειτα από μία σεζόν ψάχνουν ένα συμβόλαιο στο ΝΒΑ αντί για την 4ετή φοίτηση. Στο πανεπιστήμιο, οι αθλητές θεωρούνται ερασιτέχνες και μάλιστα κινδυνεύουν με τιμωρίες αν δεχθούν δώρα ή χρήματα από τρίτους. Κυρίως, δεν έχουν το δικαίωμα να εκμεταλλευτούν την εικόνα τους, καθώς δεν επιτρέπονται οι εμπορικές συμφωνίες όσο σπουδάζουν. Κάποιες πολιτείες, πάντως, με αρχή από την Καλιφόρνια, ψηφίζουν νόμους που θα δίνουν σχετική άδεια για χορηγίες, αφού το NCAA είναι αποδεδειγμένα μία επιχείρηση δισεκατομμυρίων.

Με στόχο το άμεσο κέρδος, πάντως, παιδιά τα οποία από τα μέσα της εφηβείας τους αφοσιώνονται στα σπορ (με έξοδα για προσωπικούς γυμναστές ή διατροφολόγους), αρχίζουν και αποκτούν ολοένα και περισσότερες επαγγελματικές διεξόδους πριν καν ενηλικιωθούν. Η εταιρία OverTime Takeover, η οποία ήταν ουσιαστικά μία ακόμη πλατφόρμα για έφηβους να αναδείξουν το ταλέντο τους, αποφάσισε να δώσει ένα νέο «χτύπημα» στον σχολικό αθλητισμό των ΗΠΑ, ιδρύοντας τη λίγκα OverTime Elite (ΟΤΕ), η οποία δελεάζει τους παίκτες με εξαψήφια συμβόλαια.

Η OverTime, στην οποία είναι επενδυτές οι σταρ του ΝΒΑ, Κέβιν Ντουράντ και Καρμέλο Αντονι, δημιουργεί τη νέα λίγκα στην οποία 30 νέοι ηλικίας 16 – 18 ετών θα έχουν αμοιβή τουλάχιστον 100.000 δολαρίων, μερίδιο στις μετοχές της εταιρείας αλλά και ακαδημαϊκή μόρφωση γυμνασίου. Το δέλεαρ της OTE δεν είναι απλώς τα πολλά χρήματα, αλλά και η προπόνηση με όλες τις νέες τεχνολογίες και μεθόδους. Ταυτόχρονα, οι παίκτες που θα την επιλέξουν θα έχουν την ευκαιρία για εμπορικές συμφωνίες, παράλληλα με την εκπαίδευσή τους, η οποία προβλέπει τάξεις των τεσσάρων μαθητών με έναν καθηγητή, αλλά και πληρωμένη διαμονή.

Η τοποθεσία της νέας λίγκας, η οποία θα ξεκινήσει στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή, αν και για την ώρα υπάρχουν δύο υποψήφιες πόλεις που δεν έχουν αποκαλυφθεί. Στόχος της OverTime Takeover είναι να αντικαταστήσει τη διαδικασία γυμνασιακού και κολεγιακού μπάσκετ και ήδη έχει το δικό της brand με προϊόντα που πωλούνται με το έμβλημά της. Η λίγκα OTE θα διανέμει στιγμιότυπα μέσω των social media της, αν και ο CEO, Νταν Πόρτερ, προβλέπει ότι με το δέλεαρ των καλύτερων εφήβων της χώρας, δεν είναι απίθανο και ένα τηλεοπτικό συμβόλαιο. 

Ο Πόρτερ αποκάλυψε ότι για να αποφασίσει να υλοποιήσει την ιδέα πέρασε δύο χρόνια σε συζητήσεις με οικογένειες ταλαντούχων παικτών. Πολλοί γονείς εξέφρασαν την αντίθεσή τους με την τωρινή καθιερωμένη διαδικασία και το «μονοπάτι» των νέων προς το ΝΒΑ και δέχθηκαν με θέρμη την πρόταση. Το ΝΒΑ διαθέτει και το δικό του πρόγραμμα εξέλιξης μέσω της θυγατρικής λίγκας του, το οποίο ονομάζεται G-League Ignite. Οι μισθοί φτάνουν τις 35.000 ετησίως, ενώ επιλεγμένοι παίκτες μπορούν να κερδίσουν ως και 125.000 δολάρια, πριν λάβουν το πρώτο συμβόλαιο δυο εκατομμυρίων στο ΝΒΑ.