«Ιστορική» ένωση «επιβίωσης» των πρωταθλημάτων Βελγίου και Ολλανδίας

«Ιστορική» ένωση «επιβίωσης» των πρωταθλημάτων Βελγίου και Ολλανδίας

Μία ιδέα δύο ετών φαίνεται πως είναι έτοιμη να πάρει «σάρκα και οστά». Το 2019, ο ιδιοκτήτης της Μπριζ, Μπαρτ Βερχάεγκε, είχε παρουσιάσει στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» ένα πρότζεκτ για την ενοποίηση των πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου Βελγίου και Ολλανδίας. Η «συγχώνευση» των Pro League και Eredivisie αντίστοιχα θα ήταν μία ευκαιρία ώστε οι Κάτω Χώρες να δημιουργήσουν μία πιο ανταγωνιστική λίγκα, κερδίζοντας παράλληλα και καλύτερους όρους διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. 

Επειτα από μία διετία φημών και συμπληρωματικών σκέψεων, οι σύλλογοι της βελγικής Pro League ψήφισαν ομόφωνα τη στήριξη της πρότασης και τη μελλοντική ίδρυση της BeNeLeague, μιας κατηγορίας με 18 συλλόγους από τις δύο χώρες. Η ανακοίνωση της λίγκας του Βελγίου ανέφερε πως «υπάρχει προφορική συμφωνία για το φιλόδοξο μέλλον του επαγγελματικού ποδοσφαίρου της χώρας. Αυτό ορίζεται ως σεβασμό στους στόχους των κορυφαίων ομάδων και την ανάγκη οικονομικής σταθερότητας».

Οι τρέχουσες εγχώριες τηλεοπτικές συμφωνίες εκπνέουν το 2025. Η πενταετής συνεργασία της Eleven Sports με την Pro League προσφέρει στους συλλόγους 103 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ η 12ετής του ESPN με την Eredivisie φέρνει έσοδα 80 εκατ. τον χρόνο. Οικονομικές έρευνες προβλέπουν ότι η ενοποιημένη BeNeLeague μπορεί να αποφέρει στις ομάδες της νέας λίγκας ακόμη και ποσό 400 εκατ. ευρώ από τηλεοπτικά δικαιώματα για κάθε σεζόν!

Η πλευρά του Βελγίου έκανε το πρώτο επίσημο βήμα για ένα πρωτάθλημα που θα αυξήσει το εγχώριο και το διεθνές ενδιαφέρον, περιλαμβάνοντας ομάδες όπως Αγιαξ, Αϊντχόφεν, Φέγενορντ, Αλκμααρ και Μπριζ, Σταντάρ Λιέγης, Γκενκ και Αντερλεχτ. Ο κόουτς της τελευταίας, Βενσάν Κομπανί, έχει χαρακτηρίσει την επερχόμενη συμφωνία ως «ζήτημα επιβίωσης». Ο παλαίμαχος αμυντικός της Μάντσεστερ Σίτι τάχθηκε «ξεκάθαρα υπέρ και μάλιστα όσο το δυνατόν συντομότερα».

Οπως εξήγησε στον τηλεοπτικό σταθμό «Une», «σε λίγα χρόνια τα μεγάλα κλαμπ θα επιδιώξουν να ιδρύσουν ξεχωριστές λίγκες, ώστε να αυξήσουν τα κέρδη τους και να διευρύνουν τα πεδία των αγορών τους». Κάτι, άλλωστε, που υπάρχει και σαν γενική σκέψη, με την πρόταση για τη δημιουργία και της Ευρωπαϊκής Super League. Βέλγιο και Ολλανδία έχουν συμφωνήσει για μία ενοποιημένη BeNeLeague και στο μπάσκετ, και μάλιστα από τη σεζόν 2021-2022!