Η «Σταχτοπούτα» Μπάρμπορα Κρεϊτσίκοβα δεν πιστεύει σε (μεταφυσικά) «παραμύθια»

Η «Σταχτοπούτα» Μπάρμπορα Κρεϊτσίκοβα δεν πιστεύει σε (μεταφυσικά) «παραμύθια»

Το τένις είναι συχνά ειρωνικό. Κάποιες άλλες είναι λογοτεχνικό. Ενίοτε ισορροπεί ανάμεσα στις δύο αυτές «ιδιότητες». Σχεδόν πάντοτε, τουλάχιστον εσχάτως, κινείται μεταξύ μίας οριακής γραμμής που αποτυπώνει (και αναδεικνύει) το σωματικό ταλέντο και την ψυχική προσέγγιση. Η Μπάρμπορα Κρεϊτσίκοβα κλήθηκε να δώσει τις πρώτες σχετικές απαντήσεις στον εαυτό της το 2017, όταν η προπονήτριά της, Γιάνα Νοβότνα, «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών, «νικημένη» από τον καρκίνο...

Η Νοβότνα, νικήτρια του Ουίμπλεντον το 1998, στα 20 της, είχε κατακτήσει επίσης 24 τίτλους WTA και δύο ITF. Πριν από επτά χρόνια δέχθηκε μία απρόσμενη επίσκεψη στο σπίτι της από την τότε 18χρονη Κρεϊτσίκοβα και τους γονείς της, οι οποίοι την παρακάλεσαν να γίνει κόουτς της κόρης τους. Χωρίς δισταγμό, η Νοβότνα δέχθηκε, βρίσκοντας έναν νέο σκοπό στη ζωή της. Η πρώτη συμβουλή της ήταν «να περνάς καλά στο κορτ και να προσπαθήσεις να κερδίσεις ένα τουρνουά Γκραν Σλαμ».

Ο θάνατός της δεν της επέτρεψε να δει την συμπατριώτισσά της σε έναν Majors «θρόνο»... Η Κρεϊτσίκοβα εξελίχθηκε σε πρωταγωνίστρια στο διπλό γυναικών, κατακτώντας το 2018 το Ρολάν Γκαρός και το Ουίμπλεντον και έφτασε και ως το Νο1 του κόσμου στην κατηγορία! Στο μονό, ωστόσο, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Η Κρεϊτσίκοβα χρειάστηκε 12 προσπάθειες σε προκριματικά για να «χωρέσει» στο κυρίως ταμπλό ενός τουρνουά Γκραν Σλαμ, το 2018 στο Γαλλικό Οπεν. Δεν φανταζόταν, τότε, πως τρία χρόνια αργότερα θα απολάμβανε έναν διπλό θρίαμβο στο Παρίσι.

Επειτα από τη σαββατιάτικη (12/6) απρόσμενη «στέψη» στο μονό – αφού χρειάστηκε να σώσει match point της Μαρίας Σάκκαρη στον συναρπαστικό ημιτελικό –, νικώντας με 2-1 σετ την 29χρονη Ρωσίδα Αναστασία Παβλιουτσένκοβα, κατέκτησε την επόμενη και το διπλό στο πλάι της Καταρίνα Σινιάκοβα, κόντρα στις Σφιόντεκ / Μάτεκ Σαντς! Η «μοναξιά» του ατομικού την είχε δυσκολέψει για χρόνια... Πέτυχε την παρθενική Majors νίκη της το 2020 στο Οπεν Αυστραλίας, το φετινό Ρολάν Γκαρός ήταν μόλις η 5η Γκραν Σλαμ παρουσία της και δεν έχει αγωνιστεί ακόμη σε μόνο Ουίμπλεντον ή US Open.

Μέχρι πέρσι ήταν στο Νο114 της παγκόσμιας κατάταξης. Φέτος ανέβηκε στο Νο63, πριν από το Γαλλικό Οπεν βρέθηκε στο Νο33 και ο θρίαμβός της θα την φέρει ακόμη πιο ψηλά. Κάπου ψηλά, πάντως, κοιτάζει και η ίδια. Μετά την επικράτηση επί της Παβλιουτσένκοβα για τον πρώτο Γκραν Σλαμ τίτλο της και μόλις δεύτερο ατομικό στην καριέρα της, σήκωσε τα χέρια προς τον ουρανό και τόνισε πως «ίσως η Γιάνα Νοβότνα με κοιτάζει από ψηλά. Μου λείπει και έφτασα ως εδώ χάρη σ’ εκείνη». Το «παραμύθι» της «Σταχτοπούτας» δεν χρειάστηκε άμαξα και «γοβάκι», αλλά μία ρακέτα και μπόλικη θέληση.

Οταν την ρώτησαν αν μερικές φορές αισθάνεται ότι η Νοβότνα την καθοδηγεί στο κορτ, αποκρίθηκε ότι «δεν σκέφτομαι τέτοια πράγματα. Βασικά, η ίδια μου το δίδαξε αυτό... Ομως, όποτε μπαίνω στο γήπεδο, την σκέφτομαι και θυμάμαι όλα όσα μου έλεγε. Δεν ξεχνώ καμία συμβουλή της και ξέρω πως αν ήταν εδώ μαζί μου, θα ήταν περήφανη για όσα πετύχαμε μαζί». Μετά την επιτυχία της και στο διπλό στη γαλλική πρωτεύουσα, έγινε η 14η γυναίκα με τίτλο σε μονό και διπλό στο ίδιο Γκραν Σλαμ και μόλις η πρώτη στο Παρίσι μετά το 2000 και την Μέρι Πιρς.

Η Μπάρμπορα Κρεϊτσίκοβα ξεκαθαρίζει πως ποτέ δεν βιάστηκε για την επιτυχία. «Μου πήρε χρόνο να κερδίσω τον σεβασμό και στο μονό, όμως απλώς λέω ότι αυτή ήταν η κατάλληλη στιγμή. Σωματικά ήμουν έτοιμη και νωρίτερα, αλλά ψυχολογικά τώρα έφτασα στο επιθυμητό επίπεδο ωριμότητας και απόλαυσης των κόπων μου». Και δεν θα παραμελεί ένα ακόμη μάθημα από την αδικοχαμένη προπονήτριά της: «Η Γιάνα Νοβότνα συμπεριφερόταν πάντα, ακόμη και μετά τους τίτλους της, σαν να μην είναι κάποιος ξεχωριστός άνθρωπος. Αυτό που εκτίμησα σε εκείνη ήταν πως ήταν πάντα ένα φυσιολογικό άτομο και αυτό καθοδηγεί κι εμένα. Κέρδισα δύο τίτλους εδώ, όμως είμαι ο ίδιος άνθρωπος».