Το δίκτυο NBC Sports κλείνει, για να διευρύνει τους ορίζοντες και τα κέρδη του

Το δίκτυο NBC Sports κλείνει, για να διευρύνει τους ορίζοντες και τα κέρδη του

Η τηλεοπτική «πίτα» αθλητικών γεγονότων είναι παγκοσμίως τόσο μεγάλη, πλέον, που έχει εξελιχθεί σε «βιομηχανία» δισεκατομμυρίων. Οσο και αν μοιράζεται, όμως, δεν μπορεί να αφήσει «χορτάτους» τους ανθρώπους της. Μέχρι το τέλος του 2021, το πλήκτρο του τηλεχειριστηρίου που δίνει σήμα στο δίκτυο NBC Sports στις ΗΠΑ θα καταλήγει σε... «μαύρο».

Ο «γίγαντας» των media στην Αμερική, η NBC Universal ανακοίνωσε ότι, ως το τέλος του έτους, θα αναστείλει τη λειτουργία του NBC Sports, το οποίο ως τώρα είναι το «σπίτι» μεγάλων διοργανώσεων όπως η αγγλική Premier League, το αμερικανικό επαγγελματικό πρωτάθλημα χόκεϊ επί πάγου (NHL) και οι αγώνες αυτοκινήτων Nascar. Η εταιρία δεν θα στερήσει βεβαίως από τους τηλεθεατές της τους εν λόγω αγώνες, αλλά θα τους μεταφέρει στο συνδρομητικό USA Network και τη live streaming πλατφόρμα Peacock. 

Ο πρόεδρος του NBC Sports, Πιτ Μπεβάκουα, επισήμανε πως «αποφασίσαμε ότι αυτή είναι η καλύτερη στρατηγική για όλη την εταιρία. Στόχος μας να ισχυροποιήσουμε το USA Network, ώστε να του δοθεί μία ώθηση στο αθλητικό περιεχόμενο». Το NBC Sports βγήκε για πρώτη φορά «στον αέρα» το 1995.

Ο κ. Μπεβάκουα ξεκαθάρισε ότι η Premier League, το NHL και οι αγώνες Nascar θα μεταφερθούν στο USA Network. Από την εξέλιξη δεν θα επηρεαστεί η λειτουργία των καναλιών Olympic Channel και Golf Channel, που ανήκουν επίσης στον όμιλο. Στην Αμερική αυτή η τακτική θεωρείται ότι θα εξασφαλίσει την ανανέωση των συμφωνιών με NHL και, κυρίως, Premier League.

Η συνεργασία με τη λίγκα του χόκεϊ εκπνέει μετά το τέλος της τρέχουσας σεζόν και εκείνη με το αγγλικό πρωτάθλημα το 2021-2022. Το NHL, πάντως, φέρεται να επιθυμεί να μοιράσει τη μετάδοση των αγώνων σε δύο δίκτυα και ήδη το ESPN και το Fox Sports έχουν δείξει ενδιαφέρον.

Η NBC Universal έχει ξεκινήσει τις συζητήσεις ανανέωσης της συνεργασίας με την Premier League, για την οποία το 2016 πλήρωσε ένα δισεκατομμύριο δολάρια για τηλεοπτικό συμβόλαιο έξι ετών! Η κίνηση για κλείσιμο του NBC Sports δείχνει ξεκάθαρα την τάση των μεγάλων εταιριών να ενοποιούν καλωδιακά κανάλια, εκτιμώντας ότι πολλοί θεατές απομακρύνονται λόγω ύπαρξης πολλών δικτύων.

Πολλά αθλητικά προγράμματα της NBC Universal θα εκχωρηθούν και στη live streaming πλατφόρμα Peacock, η οποία ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2020 και ως το τέλος του προηγούμενου έτους είχε φτάσει τους 22 εκατομμύρια συνδρομητές. Οι εγγεγραμμένοι χρήστες καταβάλουν από 4,99 ως 9,99 δολάρια μηνιαίως, για διάφορα πακέτα.. Προ ημερών, το Peacock συμφώνησε για την αποκλειστική μετάδοση αγώνων πάλης WWE για πέντε χρόνια, αντί ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων!