7ος χρόνος, ημέρα 2062η
Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021

Αλπικά αγωνίσματα: Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με εμπόδια και Ελλάδα

Αλπικά αγωνίσματα: Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με εμπόδια και Ελλάδα
AP PHOTO

Η ελληνική σημαία κυμάτιζε στην τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος των αλπικών αγωνισμάτων που άρχισε χθες στην Κορτίνα της Ιταλίας, αλλά δεν... άρχισε κιόλας αφού λόγω ισχυρής χιονόπτωσης αναβλήθηκαν οι αγώνες σλάλομ και super-g των γυναικών. Τα πρώτα εμπόδια σε μια διοργάνωση γεμάτη από αυτά, που, όμως, δεν το βάζει κάτω και στόχο έχει να ολοκληρωθεί στις 21 Φεβρουαρίου.

Η αποστολή της Ελλάδας αποτελείται από 12 αθλήτριες και αθλητές που θα λάβουν μέρος στα αγωνίσματα της τεχνικής και γιγαντιαίας τεχνικής κατάβασης. Πρόκειται για τη Μένια Τσιόβολου, τη Μαρινίτα Καλτσογιάννη, τη Φανή Μαρμαρέλλη, την Αριάδνη Ετλι, την Αναστασία Φερενίδου, την Χριστίνα Τζίμπα, τον Αλέξανδρο Γκιννή, τον Γιάννη Πρώιο, τον Νίκο Τζιόβα, τον Γιάννη Αντωνίου, τον Χρήστο Μαρμαρέλλη και τον Μάνο Ζωγράφο.

Το σικ ιταλικό θέρετρο στους Δολομίτες, δύο ώρες από τη Βενετία, που φιλοξενεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα είναι άδειο. Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Οι φίλαθλοι απαγορεύονται, ενώ δεν υπήρχε περιθώριο για νέα μεταφορά του τουρνουά. Λείπουν, φυσικά, και οι τουρίστες που συνέρρεαν κάθε χρόνο από κάθε γωνιά του πλανήτη για να κάνουν σκι στις φημισμένες πίστες του.

Ενα χρόνο μετά τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού στην Ιταλία, η χώρα παλεύει να διοργανώσει μια εξαιρετική διοργάνωση – πρόβα ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2026 που θα φιλοξενηθούν στην Κορτίνα, αλλά και στο Μιλάνο. Τον Μάρτιο του 2020 ήταν από τις πρώτες μεγάλες διοργανώσεις που είχαν αναβληθεί.

Επιπλέον, είναι στραμμένα και τα μάτια της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στο τουρνουά. Ο λόγος; Μεταξύ αθλητών, προπονητών, παραγόντων, εργαζομένων για τη διοργάνωση και εκπροσώπων του Τύπου βρίσκονται 3.000 άνθρωποι στην περιοχή και έχουν δημιουργηθεί διάφορες «φούσκες» προκειμένου όλοι να είναι προστατευμένοι. Η ΔΟΕ θέλει να δει πως θα λειτουργήσει όλο αυτό και τί μπορεί να μάθει ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο το καλοκαίρι όπου μόνο οι αθλητές θα είναι περίπου οι τριπλάσιοι.

Η οργανωτική επιτροπή μαζί με την Ιταλική Ολυμπιακή Επιτροπή και την Ιταλική Ομοσπονδία Χειμερινών Αθλημάτων σκέφτονταν για καιρό νέα αναβολή και να γίνει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μετά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 του Πεκίνου. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν ήταν εφικτό. Οι αθλητές και η Διεθνής Ομοσπονδία Σκι αντέδρασαν, ενώ τα τηλεοπτικά συμβόλαια δεν μπορούσαν να αλλάξουν εκ νέου. Ο φόβος, όμως, για μια νέα ματαίωση λόγω της πανδημίας παρέμενε. Μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχαν ζητήματα που έπρεπε να λυθούν ώστε να κυλήσουν τα πάντα ομαλά, τουλάχιστον όσον αφορά τους περιορισμούς μετάδοσης του Covid.

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα αναμένεται συναρπαστικό. Μπορεί να λείπει η μεγάλη σταρ της Ιταλίας, Σοφία Γκότζα, που τραυματίστηκε, αλλά είναι εκεί και η Μικαέλα Σίφριν (Η.Π.Α.) και η Πέτρα Βίχοβα (Τσεχία), η Μάρτα Μπασίνο (Ιταλία), ο Ντόμινικ Πάρις (Ιταλία), οι εντυπωσιακοί Αυστριακοί Μπεάτ Φέουζ και Ματίας Μάγερ, ο Μπρίζι Τζόνσον (Η.Π.Α.) κι ο Αλέξις Πιντουρό (Γαλλία).