Protect the Beat

Protect the Beat

Της Μαριάννας Σκυλακάκη

"If it ain''t broke... break it!" Ο λόγος για την αγορά ταξί στη χώρα μας, για την οποία τα δεδομένα αλλάζουν άρδην, χάρη στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Ιθύνων νους πίσω από το σχέδιο νόμου θεωρείται ο πρόεδρος της ΠΟΕΙΑΤΑ Θύμιος Λυμπερόπουλος, ο οποίος μοιάζει να βρίσκει ευήκoα ώτα σε διαδοχικές κυβερνήσεις, υποθέτω επειδή μπορεί σε καιρούς που "κάθε ψήφος μετράει" να κεφαλαιοποιεί την επιρροή του με τον παραδοσιακό ψηφοθηρικό τρόπο.

Βασικό στοιχείο του νομοσχεδίου αποτελεί η μετατροπή όλων των εταιρειών τύπου Beat (το πρώην Taxibeat) από μεσιτικές σε μεταφορικές - μέχρι τώρα είχαν μόνο διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ του επιβατικού κοινού και των οδηγών ταξί. Μάλιστα, δεν θα υπάρχει πια διαφοροποίηση μεταξύ ραδιοταξί, εταιρειών με το μοντέλο της Beat (που συνεργάζεται αποκλειστικά με οδηγούς ταξί) και εταιρειών με το μοντέλο της Uber (που συνεργάζεται και με μη επαγγελματίες αυτοκινητιστές). Σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο, θα πρέπει οι εταιρείες να συνάπτουν τριετή τουλάχιστον σύμβαση με τους οδηγούς για την απόκτηση της άδειας, ενώ δυσκολεύει και η διαδικασία λύσης της σύμβασης. Η δυνατότητα αξιολόγησης των οδηγών, ένα σημαντικό εργαλείο βελτίωσης των υπηρεσιών που απολαμβάνουν οι καταναλωτές, καθίσταται έτσι πρακτικά αδύνατη.

Με άλλα λόγια, η Beat και η κάθε Beat δεν θα μπορεί να κάνει πολλά πράγματα την επόμενη φορά που οδηγός του δικτύου της θα καπνίζει την ώρα που σας πηγαίνει στον προορισμό σας ή αρνείται να σας ανεβάσει μέχρι το τέλος της ανηφόρας ή επιμένει ότι το κόστος της βαλίτσας σας δεν συμπεριλαμβάνεται στην ταρίφα για το αεροδρόμιο... Από την άλλη, ο ευσυνείδητος οδηγός, ο ευγενής, ο καθαρός, ο εξυπηρετικός, δεν θα ξεχωρίζει πια - μια εξίσωση προς τα κάτω που πλήττει τόσο τις εταιρείες, όσο και τους καταναλωτές. Ευτυχώς όμως, τόσο οι πρώτοι, όσο και οι τελευταίοι, δεν έχουν κάτσει με σταυρωμένα χέρια - ήδη παραπάνω από 30 χιλιάδες άνθρωποι έχουν υπογράψει διαδικτυακή εκστρατεία κατά του νομοσχεδίου.

Η υπόθεση αυτή είναι πάντως ζημιογόνα και για τον επιχειρηματικό κόσμο: η Beat εξαγοράστηκε πρόσφατα από τη γερμανική Daimler για 43 εκατομμύρια ευρώ, μια εξαγορά που ευτυχώς δεν επηρεάζεται από την εξέλιξη, καθώς έχει ήδη ολοκληρωθεί. Να είστε όμως σίγουροι ότι ο επόμενος επενδυτής που εξετάζει την εξαγορά επιχείρησης που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα θα το σκεφτεί λίγο καλύτερα, όταν οι κανόνες του παιχνιδιού αλλάζουν κατά βούληση εν μία νυκτί.

Για περισσότερα άρθρα από το αθηΝΕΑ, επισκεφθείτε το www.a8inea.com.