Πολύτιμα tips για να… σαλπάρετε με ασφάλεια

Πολύτιμα tips για να… σαλπάρετε με ασφάλεια

Αναμφίβολα το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε το ελληνικό καλοκαίρι είναι η θάλασσα. Και ποιος δεν έχει ονειρευτεί να απολαμβάνει τα καταγάλανα νερά της Ελλάδας με κάποιο μικρό ή μεγαλύτερο σκάφος. Από μία βάρκα με μηχανή μέχρι ένα φουσκωτό, ένα ταχύπλοο ή ιστιοφόρο, ακόμη και με διάφορα μέσα αναψυχής, οι Έλληνες κάθε χρόνο τέτοια εποχή χρησιμοποιούν οποιοδήποτε μέσο έχουν τη δυνατότητα για να γίνουν ένα με τις θάλασσες.

Διακοπές, λοιπόν, σημαίνουν θάλασσα και για να απολαύσουμε το πιο όμορφο θαλάσσιο τοπίο στον κόσμο πρέπει να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι. Επειδή, όμως, η χρήση σκάφους δεν είναι μόνο παιχνίδι αλλά και ευθύνη, καλό θα είναι να γνωρίζουμε τι μπορούμε και τι είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα προστατεύσουμε εμάς, τα αγαπημένα μας πρόσωπα και τους γύρω μας αλλά και ότι δεν θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα.

Κάθε καλοκαίρι ακούμε για τραυματισμούς και ατυχήματα σε παραλίες από ιδιωτικά ταχύπλοα και από σκάφη θαλάσσιων σπορ. Οδηγοί ταχύπλοων σκαφών και λουόμενοι θα πρέπει να τηρούν όλους τους κανόνες ασφαλείας, χωρίς καμία παρέκκλιση. Τα ταχύπλοα σκάφη, για παράδειγμα, θα πρέπει να απομακρύνονται από τους λουόμενους, τουλάχιστον 100 μέτρα από το εξωτερικό μέρος των πλωτών σημαντήρων και τουλάχιστον 200 μέτρα από το συνηθισμένο σημείο στο οποίο φτάνουν κολυμπώντας οι λουόμενοι όταν δεν υπάρχουν σημαντήρες, ενώ σε όσους αρέσουν οι μεγαλύτερες ταχύτητες (πάνω από 5 κόμβους) θα πρέπει να ξεχνούν τα μέρη που υπάρχουν κολυμβητές.

Θα πρέπει, επίσης, να γίνει επιτέλους αντιληπτό ότι η ασφάλιση σκαφών είναι υποχρεωτική, όπως και η ασφάλιση αυτοκινήτου. Δεν νοείται να υπάρχει πλεούμενο που είναι ανασφάλιστο. Καλό θα ήταν αυτό να γίνει συνείδηση στον κόσμο και να μην χρειάζονται τα αυστηρά πρόστιμα. Λάβετε υπόψη μόνο την ακόλουθη σύγκριση: Τα ασφάλιστρα ξεκινούν από 30 ευρώ το χρόνο, όταν το μέσο κόστος αποζημίωσης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, φτάνει τα 13.000 και τα πρόστιμα κυμαίνονται από 5.000 έως 25.000 ευρώ.

Είναι συνεπώς προφανές ότι η ασφάλιση του σκάφους όχι μόνο δεν είναι πολυτέλεια αλλά αποτελεί τον βέλτιστο δυνατό τρόπο για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Σημειώνεται δε, ότι αν επαναληφθεί η παράβαση μέσα σε ένα χρόνο, τότε το χρηματικό πρόστιμο διπλασιάζεται και μπορεί να φτάσει έως 50.000 ευρώ.

Οι κύριες αιτίες καταβολής αποζημιώσεων, όπως αυτές καταγράφονται από την ΕΑΕΕ, σχετίζονται με πρόσκρουση/σύγκρουση (17,4%), ακολουθούν οι μηχανικές βλάβες (12,6%) και η κλοπή (11,2%).

Η υποχρεωτική ασφάλιση προβλέπει:

Αστική ευθύνη για σωματικές βλάβες ή θάνατο επιβαινόντων και τρίτων από πρόσκρουση, σύγκρουση, ναυάγιο ή οποιαδήποτε άλλη αιτία. Το ασφαλιστικό ποσό καθορίζεται σε πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ ανά επιβάτη και δεν μπορεί να είναι κατώτερο από πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ ανά συμβάν.

Αστική ευθύνη για υλικές ζημίες επιβαινόντων και τρίτων από πρόσκρουση, σύγκρουση, ναυάγιο ή οποιαδήποτε άλλη αιτία.

Το ασφαλιστικό ποσό καθορίζεται σε εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ.

Πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης. Τo ασφαλιστικό ποσό καθορίζεται σε εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και όσοι έχουν «παροπλισμένο» το σκάφος τους σε κάποιο χώρο στάθμευσης ή αποθήκη, θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους, τους κινδύνους από τους οποίους μπορεί το σκάφος να πληγεί, καθώς και τον κίνδυνο κλοπής.

Στις διατάξεις του νόμου υπόκεινται όλα τα σκάφη ολικού μήκους άνω των 7 μέτρων, ιστιοφόρα ή μηχανοκίνητα, που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση ταξιδιών αναψυχής ή περιήγησης. Υπόκεινται, επίσης, όλα τα μικρά σκάφη μήκους έως 7 μέτρων και τα θαλάσσια μέσα αναψυχής.

Επιπρόσθετα της ασφαλιστικής κάλυψης αστικής ευθύνης, που είναι η ελάχιστη υποχρεωτική, βάσει του νόμου, ασφάλιση για όλα τα ταχύπλοα και ιστιοπλοϊκά σκάφη, προσφέρονται προαιρετικά η κάλυψη αστικής ευθύνης από και προς σκιέρ και η ολική κλοπή σκάφους και οι καλύψεις ιδίων ζημιών του σκάφους (Hull & Machinery).

Ενδεικτικά, για την πλήρη προστασία του σκάφους σας διατίθενται στην αγορά οι ακόλουθες καλύψεις:
- Κίνδυνοι της θάλασσας, ποταμών, λιμνών ή άλλων πλεύσιμων υδάτων
- Πρόσκρουση με εγκαταστάσεις λιμανιού ή αποβάθρας
- Πυρκαγιά, Έκρηξη, Εκβολή, Πειρατεία
- Κακόβουλες πράξεις τρίτων
- Σεισμός, Ηφαιστειακή έκρηξη ή Κεραυνός
- Κλοπή του σκάφους, λέμβων, εξωλέμβιων μηχανών
- Αμέλεια πληρώματος
- Έξοδα επιθαλάσσιας αρωγής και ναυαγιαίρεσης
- Κάλυψη προσωπικών ειδών, μηχανικών βλαβών, πτώσης εξωλέμβιας μηχανής
- Κινδύνου πτώση/ανατροπής σκάφους
- Ζημιών του σκάφους κατά την διαμετακόμισή του
- Ολική κλοπή τρέιλερ μαζί με το σκάφος

Το liberal.gr παρουσιάζει ενδιαφέροντα χρηστικά θέματα που αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση, με την υποστήριξη και συνεισφορά της εταιρείας «ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ»