Τράπεζα Eurobank και Eurobank Συμμετοχών

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Ήδη από τον Μάιο του 2019, έχει ξεκινήσει η ξετύλιγμα του στρατηγικού σχεδιασμού της μεταμόρφωσης της Eurobank. Εκτιμώντας ότι σχεδόν η πλειονότητα των επενδυτών δεν έχει αντιληφθεί τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί και με αφορμή την απόσχιση του τραπεζικού κλάδου από την εισηγμένη εταιρία, θα προβούμε σε μια ιστορική αναδρομή και μια περιγραφή της παρούσας κατάστασης.

Ανατρέχοντας πίσω στην ιστορία, φτάνουμε στο 1990 όταν ιδρύεται η Ευρωεπενδυτική Τράπεζα ΑΕ. (Euromerchant Bank) με ειδίκευση στους τομείς της Επενδυτικής Τραπεζικής και του Private Banking. Το 1997 η τράπεζα μετονομάζεται σε EFG Eurobank και συγχωνεύεται με την Τράπεζα Interbank, που ανήκε στον όμιλο της Interamerican συμφερόντων Κοντομηνά. Ταυτόχρονα εξαγοράζει το δίκτυο καταστημάτων της Γαλλικής Τράπεζας Crédit Lyonnais Grèce. Το 1998 εισέρχεται στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank, με ποσοστό 10% η Deutsche Bank και ακολουθεί η εξαγορά της Τραπέζης Αθηνών που μέχρι τότε ανήκε στον κορεάτικο όμιλο Hanwa, έναντι 6 δισ. δραχμών.

Το 1999, η Eurobank συγχωνευόμενη με την Τράπεζα Αθηνών, εισάγεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών και εντός του έτους συγχωνεύεται με την πολύπαθη Τράπεζα Κρήτης, αποκτώντας έτσι ένα τεράστιο δίκτυο καταστημάτων.

Το 2000, έγινε η κίνηση ματ που άλλαξε όλον τον τραπεζικό χάρτη. Η Eurobank συγχωνεύτηκε με το τραπεζικό θαύμα της σύγχρονης Ελλάδας, που ήταν η Τράπεζα Εργασίας, αποκτώντας έτσι μια σημαντικότατη τεχνογνωσία και ένα εξαιρετικής ποιότητας χαρτοφυλάκιο πελατών και δανείων. Η νέα τράπεζα μετονομάζεται σε Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias.

To 2002 η τράπεζα απορροφά την πρωτοποριακή για τη εποχή της, Telesis Capital (Telesis Τράπεζα Επενδύσεων) και επεκτείνει τις δραστηριότητες της στα Βαλκάνια, μέσω της εξαγοράς σημαντικών μετοχικών πακέτων στην Ρουμανική BancPost και στην Βουλγαρική Postbank. Μέσα στο 2013 αποκτά και την Σερβική Postbanka AD.

Το 2005 εξαγοράζει το πλειοψηφικό πακέτο της Σερβικής Nacionalna Stedionica Banka καθώς και Τουρκικής χρηματιστηριακής εταιρίας HC Istanbul. H επέκταση της Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias στο εξωτερικό συνεχίζεται το 2006 με την Polbank EFG στην Πολωνία, της DZI Bank στην Βουλγαρία, την Universal Βank, στην Ουκρανία και το 2007 με την εξαγορά της Tefkenbank στην Τουρκία και την οργανική ανάπτυξη της τράπεζας στην Κύπρο.

Το 2011, ακολουθεί το παράδειγμα και των υπολοίπων τραπεζών και απορροφά την ΔΙΑΣ ΑΕΕΧ (Ανώνυμης Εταιρείας Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου), ενώ το 2012 αρχίζει να προβαίνει σε ρευστοποιήσεις των συμμετοχών της στο εξωτερικό.

Το 2013 η Τράπεζα Eurobank Ergasias, απορρόφησε λόγω συγχώνευσης το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Proton Bank, οι οποίες είχαν καταρρεύσει λόγω της κρίσης. Μέσα στο 2013 έγινε και η πρώτη ανακεφαλαιοποίηση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, με την πλήρη εξαϋλωση των παλαιών μετόχων και την είσοδο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το 2014, η τράπεζα προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 2,8 δισ. ευρώ, η οποία αλλάζει άρδην την μετοχική της σύνθεση, με το 65% να βρίσκεται πλέον στα χέρια θεσμικών και ιδιωτών μετόχων. Η νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του 2015, ύψους 2 δισ. ευρώ, που έγινε μέσω της συμμετοχής στρατηγικών επενδυτών και ιδιωτικών κεφαλαίων μόνο, οδήγησε στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της τράπεζας σε ποσοστό 98,6%.

Τον Μάιο του 2019, η τράπεζα αποφασίζει να θωρακιστεί κεφαλαιακά μέσω της συγχώνευσης δια απορροφήσεως της Grivalia Properties Α.Ε.Ε.Α.Π. Ανώνυμης Εταιρείας Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας. Μετά και την τελευταία συγχώνευση και σύμφωνα με το δελτίο της 10/01/2010, το 31% της τράπεζας το κατέχει η Fairfax, το 5% η Pimco, το 1,4% το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το 51,5% το κατέχουν θεσμικοί επενδυτές του εξωτερικού, το 5,2% εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές και το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει σε διάφορα φυσικά και νομικά πρόσωπα. Η συγχώνευση των Eurobank και Grivalia, με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη, επέτυχε την κεφαλαιακή ενίσχυση του τραπεζικού ομίλου χωρίς την εισφορά νέων κεφαλαίων από την πλευρά των υπαρχόντων μετόχων.

Με την προχθεσινή απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας Eurobank Ergasias, αλλάζουν τα πάντα. Γίνεται απόσχιση κλάδου της τραπεζικής δραστηριότητας της Τράπεζας Eurobank Ergasias, με την σύσταση νέας εταιρείας που θα ονομάζεται Eurοbank και στην οποία θα μεταφερθούν όλες οι τραπεζικές δραστηριότητες της υφιστάμενης εταιρείας, δηλαδή όλα τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού, το δίκτυο των τραπεζικών υποκαταστημάτων και το προσωπικό. Τέλος, η εισηγμένη εταιρεία «Τράπεζα Eurobank Ergasias» θα είναι πλέον μια εταιρία συμμετοχών και μένει να δούμε σε ποια κατηγορία θα ενταχθούν οι μετοχές της, αφού η τραπεζική άδεια θα ανήκει στην θυγατρική της.

Θα μπορούσε κάποιος να θεωρήσει ότι μπροστά μας έχουμε, τη διάσπαση μιας τράπεζας σε «καλή» και «κακή», ή όπως έχουμε συνηθίσει να το διαβάζουμε σε "good bank" και "bad bank". Και δεν θα κάνει λάθος, γιατί αυτή είναι η κεντρική ιδέα. Το νέο νομικό πρόσωπο θα κατέχει την τραπεζική άδεια, ενώ το υφιστάμενο εισηγμένο στο χρηματιστήριο νομικό πρόσωπο, θα μετονομαστεί σε «Eurobank Ergasias Υπηρεσιών και Συμμετοχών», με τον διακριτικό τίτλο Eurobank Holding. Σε αυτό το νομικό πρόσωπο θα εγγραφεί το σύνολο της ζημίας που θα προκύψει από την πώληση της εταιρείας διαχείρισης FPS και από τους τίτλους μεσαίας και χαμηλής διαβάθμισης της τιτλοποίησης Cairo, η οποία θα μεταβιβαστεί στον "Ηρακλή".

Και εκεί πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους οι επενδυτές. Ότι ναι μεν, θα υπάρξει μια νέα καθαρή τράπεζα που θα λέγεται Eurobank, όμως αυτοί θα παραμένουν μέτοχοι της εισηγμένης Eurobank Ergasias Υπηρεσιών και Συμμετοχών, που κουβαλάει όλα τα θετικά, αλλά και όλα τα επιβαρυντικά στοιχεία του μετασχηματισμού.

* Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

** Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.