«Το σκάφος» χρειάζεται προσγείωση

Όταν η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τα στοιχεία του 4ου τριμήνου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, κανείς δεν αιφνιδιάστηκε. Ήταν τα απολύτως αναμενόμενα. Μέχρι και ο μέχρι χθες ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδης Τσακαλώτος επέλεξε να κάνει χιούμορ αντί κριτικής κι αυτό γιατί ο ίδιος ξέρει, καλύτερα από τον καθένα, ότι αυτή θα ήταν η πορεία των πραγμάτων.

Όσα αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ακόμα κι αν δεν ακολουθούσε η «συνθήκη κραχ» στις διεθνείς χρηματαγορές, εμείς τα βλέπουμε ως αληθινά χρυσή ευκαιρία να θυμηθούμε όλοι ότι ως έθνος έχουμε μπροστά μας πολλή και σκληρή δουλειά και ότι  φυσικά η κρίση δεν έχει ακόμα τελειώσει.

Θα είναι λάθος αν η κυβέρνηση δεν δεί την κρίση στις αγορές και την οικονομία ως μια πραγματικά «χρυσή ευκαιρία» να προσγειώσει το σκάφος των προσδοκιών που κάποιοι, αφελώς, απογείωσαν. Έχει «άστρο» η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τη μοναδική αυτή ευκαιρία «να το πιάσει από την αρχή» και να σταματήσει σήμερα, τώρα, να αδικεί τόσο πολύ τον εαυτό της. 

Γιατί η κυβέρνηση αδικεί τον εαυτό της;

Πριν τις εκλογές η κυρίαρχη ανάλυση ήταν ότι η μεγαλύτερη δυσκολία του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν να εμπνεύσει μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών. Όπως αποδείχτηκε, αυτή την κοινωνία χαμηλών προσδοκιών, κατάφερε να την εμπνεύσει και μάλιστα με το παραπάνω. Όταν κέρδισε θριαμβευτικά τις εκλογές, η ίδια η κυβέρνηση, ανέβασε κατακόρυφα τις προσδοκίες. Άρχισε να τα παρουσιάζει όλα ρόδινα ενώ μόνο ρόδινα δεν ήταν. Την ίδια στιγμή και σε καθημερινό επίπεδο, στα υπουργεία γίνεται έργο. Το γνωρίζουμε γιατί τα παρακολουθούμε όλα σε καθημερινή βάση,  «με το ντουφέκι» και με μεγάλη καχυποψία. Είναι γεγονός ότι αργά αλλά σταθερά εφαρμόζεται βήμα-βήμα το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Με δισταγμό, ίσως. Αλλού με μεγάλη δυσκολία. Έργο όμως γίνεται. Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να επικοινωνεί τη σκληρή δουλειά μυρμηγκιού που κάνει, έχει την ψυχολογική ανάγκη για πυροτεχνήματα.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε Υπουργό που τον Οκτώβριο, τρεις μόλις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, δήλωσε ότι έχει ήδη υλοποιήσει το 70% των προεκλογικών δεσμεύσεων του κόμματος! Κι αυτό το δήλωσε πριν φέρει στη Βουλή προς ψήφιση το πρώτο μεγάλο νομοσχέδιο του Υπουργείου του! Δεν αναφέρουμε το όνομά του γιατί τώρα σχολιάζουμε τις στρατηγικές επιλογές στην επικοινωνία, δεν είναι τα πρόσωπα το πρόβλημά μας- αν και για αρκετά από αυτά θα είχαμε να πούμε πολλά...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη αυτοδύναμος Πρωθυπουργός λέγοντας δύσκολες αλήθειες σε μια συγκυρία μεγάλης καχυποψίας προς το κόμμα του και τον ίδιο προσωπικά. Γιατί επιτρέπει στο επικοινωνιακό επιτελείο να δημιουργεί «μαγικές εικόνες»; Ας επιστρέψει στη συνταγή με την οποία κέρδισε τις εκλογές. 

Η χώρα πρέπει να προσγειωθεί.
Να θυμηθεί ότι έχουμε μπροστά μας πολλή και σκληρή δουλειά.
Να σταματήσει η υπερπροβολή κάθε θέματος που διχάζει.
Να ηγηθεί του ελληνικού λαού χωρίς να φοβάται κανέναν: ούτε Θεούς ούτε δαίμονες.

Η Συμφωνία Αλήθειας μαζί με την υπόσχεση «Ενωμένοι Μπροστά» ήταν οι συνταγές της μεγάλης, προσωπικής επιτυχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Πρωθυπουργός να μην αφήσει κανένα να του διαλύσει τη σχέση που έχτισε με το λαό μόνος του, μαζεύοντας ο ίδιος τις ψήφους μία προς μία. Να προσγειώσει «το σκάφος», να εξηγήσει τις δυσκολίες, να απομακρύνει τους δημαγωγούς και τους αυλοκόλακες. Οι  Έλληνες ψήφισαν τον Μητσοτάκη και τον τρόπο του δηλαδή την ταπεινοφροσύνη, τη σκληρή δουλειά τα λίγα και ουσιαστικά λόγια. Αυτά έχει ανάγκη να εισπράττει από την κυβέρνηση.