Tο ΚΚΕ είναι η ιερή αγελάδα του πολιτικού συστήματος

Κορυφαίοι κεντροδεξιοί πολιτικοί έχουν εκφράσει δημόσια τον απεριόριστο σεβασμό τους στους αγώνες του ΚΚΕ, δηλαδή στην «ένοπλη πάλη» του κόμματος για την ανατροπή της αστικής δημοκρατίας. Μάλλον είναι ευκολότερο αυτό από το να αντιμετωπίσουν τα σμήνη θυμωμένων και αποφασισμένων Κνιτών που θα τους αποκαλούν «ακροδεξιούς» και «αντικομμουνιστές». Ίσως οι πολιτικοί αυτοί να είχαν μία άλλη στάση αν είχαν διαβάσει το καταστατικό του κόμματος πριν δηλώσουν οτιδήποτε.

Το καταστατικό του κόμματος είναι για τον κομμουνιστή ότι είναι η Αγιά Γραφή για τον Χριστιανό. Το μόνο αληθινό βιβλίο, η κιβωτός της απόλυτης αλήθειας. Κι αυτό είναι σεβαστό σε μία φιλελεύθερη δημοκρατία. Αν κάποιος πιστεύει στον Ιησού, στον Βούδα ή στον Άρη Βελουχιώτη. Το πρόβλημα δημιουργείται από την στιγμή που στην θέση των αστών πολιτικών βρεθούν ορκισμένοι κομμουνιστές που θα θελήσουν να κάνουν την μετάβαση από την καπιταλιστική κοινωνία στην σοσιαλιστική. Διότι στόχος του κόμματος και μάλιστα στρατηγικός είναι η δικτατορία του προλεταριάτου. Για όσους έχουν κενά και δεν γνωρίζουν τι ακριβώς είναι αυτό, μπορούν να ρωτήσουν πολίτες των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ. Για να μην το κουράζουμε, είναι το καθεστώς εκείνο που οι κεντροδεξιοί πολιτικοί δεν θα μπορούν να δηλώνουν τον σεβασμό τους στους αγώνες του ΚΚΕ. Για την ακρίβεια, δεν θα μπορούν να κάνουν δηλώσεις.

Το ΚΚΕ δεν είναι ένα απλό κόμμα. Είναι μία οργάνωση με αρχές, με οργάνωση, με πειθαρχία. Επιτρέπονται τα πάντα, ακόμη και η κριτική. Αρκεί να γίνεται εντός του κόμματος. Ένα είναι το κόμμα, μία η εφημερίδα, μία η στρατηγική. Ένα και το ταμείο, το οποίο και δέχεται το 1% των εσόδων των μελών. Αλλά και κληρονομιές. Στο κάτω – κάτω της γραφής δικό τους είναι το μαγαζί, αυτοί θα αποφασίσουν και που θα βρουν τα χρήματα. Εμένα αυτό που με κόφτει είναι να φορολογούνται για αυτά τα χρήματα. Και μην πει κανείς ότι μιλάμε για τα χρήματα του ΚΚΕ και όχι για τα δάνεια των κομμάτων. Ο γράφων έχει πολλές φορές γράψει σχετικά!

Εκείνο που γενικά με ενδιαφέρει είναι να μην υπάρχουν κράτη εν κράτη. Είτε λέγονται Εκκλησία, είτε κόμματα. Το ίδιο, δηλαδή, που θέλει να εξασφαλίσει και το ΚΚΕ για τον εαυτό του. Και το ίδιο το κόμμα αρνείται την λειτουργία φραξιονιστικών ομάδων στο εσωτερικό του. Με ποια λογική θα πρέπει εμείς να ανεχόμαστε στην κοινωνία ομάδες που έχουν ως στόχο τους την ανατροπή του αστικού κράτους;  

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διαβάσουν ορισμένα αποσπάσματα από το καταστατικό του κόμματος και να βγάλουν μόνοι τους και αβίαστα τα συμπεράσματά τους.

- Το ΚΚΕ είναι το Κόμμα της εργατικής τάξης, η συνειδητή οργανωμένη ιδεολογική, πολιτική πρωτοπορία της, η ανώτατη μορφή οργάνωσής της. Είναι επαναστατική οργάνωση εθελοντών ομοϊδεατών και αγωνίζεται για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας.

- Στρατηγικός στόχος του ΚΚΕ είναι η κατάκτηση της επαναστατικής εργατικής εξουσίας, η δικτατορία του προλεταριάτου, για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση.

- Το πέρασμα από την καπιταλιστική κοινωνία, που βρίσκεται σε βαθιά κρίση, στη σοσιαλιστική κοινωνία, προϋποθέτει την κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας από την εργατική τάξη, την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής.

-  Δημοκρατικός συγκεντρωτισμός σημαίνει εσωκομματική δημοκρατία, συγκεντρωτική καθοδήγηση, ενιαία δράση στην εφαρμογή των αποφάσεων με συνειδητή πειθαρχία. Με βάση το δημοκρατικό συγκεντρωτισμό δεν επιτρέπεται η δημιουργία και δράση οργανωμένων ομάδων μέσα στο Κόμμα, διότι υπονομεύουν την ιδεολογική - πολιτική - οργανωτική ενότητά του, τη δημοκρατική λειτουργία του και την αποτελεσματικότητα στη δράση.

- Η κριτική και αυτοκριτική ασκείται μόνο μέσα στα αρμόδια όργανα και ΚΟΒ του Κόμματος.

-  Οι οικονομικοί πόροι του Κόμματος προέρχονται από τις συνδρομές των μελών και την οικονομική δουλειά τους, από οικονομικές εξορμήσεις, προαιρετικές εισφορές, δωρεές ή κληρονομιές. Επίσης, έσοδα που ανήκουν στο Κόμμα είναι και οι μισθοί, οι συντάξεις, οι αποζημιώσεις που παίρνουν τα εκλεγμένα ή εξουσιοδοτημένα από το Κόμμα μέλη του σε θεσμούς του αστικού κράτους, όπως και η χρηματοδότηση από τη συμμετοχή του Κόμματος μέσω των εκλογών σε αυτούς τους θεσμούς. Το Κόμμα μπορεί να αναπτύσσει επιχειρηματική οικονομική δραστηριότητα, με σκοπό τη διασφάλιση της δυνατότητάς του να ενημερώνει, ιδεολογικά και πολιτικά το λαό για τις θέσεις του, να αναπτύσσει τη μαζική πολιτική διαφωτιστική του δραστηριότητα στα πλαίσια της προώθησης της πολιτικής του.

- Η Κεντρική Επιτροπή ορίζει το ύψος της μηνιαίας συνδρομής των μελών, το οποίο πρέπει να είναι τουλάχιστον το 1% των μηνιάτικων εσόδων τους.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]