7ος χρόνος, ημέρα 2157η
Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021

Το Ελληνικό, ένα μνημείο υποκρισίας

Το Ελληνικό, ένα μνημείο υποκρισίας

Ώστε το Ελληνικό δεν μπορεί να γίνει τίποτε και πρέπει να μείνει ένας σκουπιδότοπος επειδή υπάρχει έγνοια για τα αρχαία και το πράσινο στην περιοχή από τον σύλλογο αρχαιολόγων και τους γύρω δήμους! Τέτοια υποκρισία δεν έχει προηγούμενο! Υποκρισία, γιατί βλέπουμε πώς αντιμετωπίζουν οι γύρω δήμοι τα αρχαία που ήδη έχουν στις γειτονιές του και πώς πολιορκούν να χτίσουν τον Υμηττό από πάνω τους ή πώς αφήνουν να πεθαίνουν αφρόντιστα από αρρώστιες τα λιγοστά δέντρα στα δήθεν αλσύλλιά τους!!

Ποιος ξέρει πού είναι τα αρχαιολογικά ευρήματα στη Γλυφάδα, τον Άλιμο και τη Βούλα; Είναι επισκέψιμα; Έχει φροντίσει ποτέ κανείς να τα αναδείξει; Ποιος ξέρει ποια είναι τα περίφημα αρχαία στο Ελληνικό, που ποτέ κανένας δήμος και κανένας σύλλογος αρχαιολόγων δεν έχει ζητήσει και ενδιαφερθεί να αναδειχτούν και να είναι πόλος έλξης πολιτών, όπως είναι το … γήπεδο του χόκεϋ για συναυλίες και αγώνες;

Ποιος από τους ίδιους τους κατοίκους και τους δημότες που κόπτονται ξέρει για την αρχαία ιστορία της περιοχής του και πόσοι έχουν χτίσει ή έχουν αγοράσει σπίτια χωρίς καν να νοιάζονται αν τα οικόπεδά τους ήταν πράσινο; Πόσοι αγωνίζονται να διατηρήσουν τα καχεκτικά δέντρα στα λιγοστά πάρκα τους;

Πώς έγινε το αεροδρόμιο του Ελληνικού και αργότερα το τραμ χωρίς να έχει γίνει κήρυξη της περιοχής σε αρχαιολογικό χώρο και πώς τελικά βρέθηκαν και υπάρχουν εκεί, σε 6.000 στρέμματα, καταχωμένο από την αρχαιολογική μόνο ένα νεκροταφείο και λίγα ίχνη κατοίκησης; Δηλαδή ευρήματα λιγοστά και σχετικά ασήμαντα;

Γιατί απορρίπτεται διαρκώς η πρόταση της διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών αρχαιοτήτων με την αντίστοιχη των Βυζαντινών- Μεταβυζαντινών να οριστούν κοινόχρηστες ζώνες πρασίνου γύρω από όποια αρχαία εμφανιστούν από τα έργα στο Ελληνικό; Τα οποία δεν εμφανίστηκαν όταν όλη η περιοχή ήρθε τα πάνω κάτω κυριολεκτικά όταν φτιάχτηκε το αεροδρόμιο!! Μιλάμε για κωλυσιεργίες και προφάσεις του παραλόγου!

Πόσο παράλογου; Τόσο:

Δεν είδαμε να έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος όλη η Αττική, που τεκμηριωμένα κατοικιόταν από την προϊστορία, και στην οποία χτίζονται καθημερινά κτήρια παντού! Δεν είδαμε να έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος ο Ιππόδρομος στο Φάληρο, η παραλία Μοσχάτου, όλο το μέτωπο της παραλίας Ελληνικού, όλη η χερσόνησος του Αστέρα της Βουλιαγμένης (που έχει καταγραφεί!) που πουλήθηκε σε ξένους (!!) και όλη η τεράστια περιοχή του Πειραιά όπου γίνονται έργα μετρό, τραμ και λεωφόρων! Τέτοια υποκρισία δεν έχει προηγούμενο.

Το μετρό κατέστρεψε ένα τεράστιο κομμάτι της αρχαίας Αθήνας στο πέρασμά του, αναδεικνύοντας ένα μικρότερο που γλίτωσε από τον μετροπόντικα και που εκτίθεται σε μουσεία και σε σταθμούς, ενώ ένα άλλο μεγάλο κομμάτι καταχώθηκε ή διαλύθηκε αφού καταγράφτηκε. Αν είχε κηρυχθεί όλη η Αθήνα απ όπου πέρασε το έργο αρχαιολογικός χώρος δεν θα υπήρχε μετρό! Ακόμα θα είμασταν στις έρευνες!

Το δασαρχείο Πειραιά πού το είδε τώρα το δάσος στο Ελληνικό και δεν το είδε τόσες δεκαετίες που ήταν αεροδρόμιο; Δεν κοιτάζει καλύτερα να φροντίζει το δάσος Χαϊδαρίου και τα υπόλοιπα απομεινάρια πράσινου της αρμοδιότητάς του που μαραζώνουν αφρόντιστα και απροστάτευτα;

Αν οι δήμοι της περιοχής του Ελληνικού νοιάζονταν πραγματικά για το πράσινο δεν θα ήταν οι περιοχές τους χτισμένες σαν σφηκοφωλιές, ο ένας επάνω στον άλλον, με πολυώροφες πολυκατοικίες, ούτε θα ήταν ξεραϊλα όλος ο Υμηττός γύρω τους. Θα τον είχαν κάνει δάσος! Κι αν ενδιαφέρονταν για τη φυσιογνωμία της περιοχής δεν θα άφηναν εδώ και δυο δεκαετίες τα κτήρια του πρώην αεροδρομίου, που είναι στις περιοχές τους, να ρημάζουν, άθλια κουφάρια με ποντίκια και στέκια πρεζονιών και συμμοριών.

Το μόνο αξιόλογο δημιούργημα του δήμου εκεί είναι το εξαιρετικό Κοινωνικό Ιατρείο, που στεγάζεται σε ένα ημιάθλιο κτήριο, που δεν του αξίζει.

Αν οι κάτοικοι, οι δήμοι και οι αρχαιολόγοι ενδιαφέρονταν πραγματικά για τα αρχαία και το πράσινο στο Ελληνικό θα έπρεπε πρώτα να ενδιαφέρονται να είναι η αρχαία κληρονομιά κτήμα των κατοίκων σαν Παιδεία. Όχι σαν ξερά μνημεία! Γιατί μας έχουν ζαλίσει όλοι σ' αυτή τη χώρα με τα αρχαία και την αρχαιότητα, αλλά κανείς δεν κάνει τίποτε για να γίνει κτήμα των κατοίκων η αρχαιότητα. Και να μη ντρέπεται όποιος αρχαίος εμφανιζόταν ως δια μαγείας μπροστά στους νεοέλληνες. Θα αυτοκτονούσε!

Θυμήθηκαν τώρα την αξία της αρχαιότητας όλοι εκείνοι που ακούνε για ελληνική αρχαιότητα και βγάζουν φλύκταινες και βρίζουν όσους την υπερασπίζονται ως αρχαιολάτρες και εθνικιστές. Συλλήβδιν. Σ' ένα τσουβάλι όλοι. Μορφωμένοι και χρυσαυγίτες!!

Και όλων αυτών θα έπρεπε να είναι η αγάπη για το περιβάλλον έμπρακτη απόδειξη στις περιοχές τους. Όχι να είναι οι περιοχές τους Χονγκ Κονγκ δόμησης μ ένα ξερό βουνό από πάνω τους! Το πράσινο στο Ελληνικό τους μάρανε.

Αρχαία, λοιπόν, δεν υπάρχουν που δεν έχουν ανακαλυφθεί. Και όσα τυχόν ανακαλυφθούν μπορούν να σωθούν όπως σώζονται όσα βρίσκονται σε ανεγέρσεις κτηρίων με την παρέμβαση της αρχαιολογίας. Τα μεγάλα έργα είναι έτσι κι αλλιώς υπό παρακολούθηση.  

Η πρόταση να γίνει πράσινο όλο το Ελληνικό είναι μια μπαρούφα και μισή. Οι δήμοι και οι περιφέρειες δεν έχουν φράγκο και δεν θα έδιναν και δραχμή ακόμα κι αν είχαν για να τα κάνουν πάρκα. Οι δήμοι είναι άντρα κερδοσκοπίας και ψηφοθηρίας στην πράξη. Δεν είναι φυσιολατρικοί όμιλοι. Φυσιολάτρες είναι στα λόγια. Το κράτος ξέρει με την ανικανότητά του και την εγκληματική διαχείριση των οικονομικών να καίει δάση. Όχι να φυτεύει.

Όλοι μαζί, εδώ και χρόνια, έχουν αποδειχτεί ανίκανοι να φυλάξουν μικρά πάρκα σαν το Πεδίο του Άρεως και το Λόφο του Φιλοπάππου ή του Στρέφη ή του Αρδηττού, της Νέας Σμύρνης κ.α. ακόμα και τις ώρες λειτουργίας όσων είναι περιφραγμένα! Εγκαταλελειμμένα και άντρα λαθρεμπορίου ναρκωτικών και επικίνδυνοι τόποι να περάσει μια γυναίκα ακόμα και μέρα είναι αρκετά.

Ας αφήσουμε τα παραμύθια. Εκτός από λίγους ρομαντικούς, όλοι οι υπόλοιποι που κόπτονται για το Ελληνικό έχουν άλλα συμφέροντα. Οι δήμοι, αρπαχτικά συμφέροντα επί των εδαφών και της χρήσης, πολιτικοί σχηματισμοί και διάφοροι σύλλογοι θέλουν να επιβάλουν τις ανεδαφικές ιδεολογικές θεωρήσεις τους, και η κυβέρνηση θέλει να μην τα σπάσει με τα «παιδιά της», που είναι και από τους τελευταίους ψηφοφόρους που της απέμειναν από την πάλαι ποτέ επαναστατική αριστερά και που μάχονται χρόνια με τον ΣΥΡΙΖΑ για να μη γίνει καμιά αξιοποίηση στο Ελληνικό. Να γίνει… πάρκο!!! Ενώ, ολόκληρο το βουνό από πάνω μένει ξερό!

Και το ΚΑΣ; Τι κάνει το ΚΑΣ μπροστά σε όλους αυτούς τους παραλογισμούς και τις υποκρισίες; Κατόπιν τηλεφωνήματος «άνωθεν» διαλύθηκε ησύχως εχτές τη νύχτα που συνεδρίαζε για το θέμα. Πολύ ανεξάρτητο όργανο «άνωθεν» το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο!

Ας το χωνέψουμε. Η προστασία των αρχαίων, των νόμων και του πράσινου γίνεται μόνο μ' έναν τρόπο: Να μορφώνεις τους πολίτες να είναι αντάξιοι πολιτιστικά και μορφωτικά των αρχαίων, να σέβονται τους νόμους και να αγαπάνε έμπρακτα το πράσινο. Το Ελληνικό είναι η πιο τρανή απόδειξη ότι τίποτε από τα τρία δεν συμβαίνει. Όπως και στο Ελληνικό η χώρα ξεχειλίζει απ' αυτό που παράγει: Υποκρισία.

Γ Παπαδόπουλος- Τετράδης